Apátistvánfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Apátistvánfalva Község Önkormányzatának 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 19

Apátistvánfalva Község Önkormányzatának 2020. évi zárszámadásáról

Általános indokolás

Az Önkormányzat költségvetési zárszámadásának elfogadását az Áht. 87. § teszi szükségessé, amelynek értelmében a Képviselő-testület határozatot hoz a 2020. évi költségvetés végrehajtásáról.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A zárszámadási rendelet kiadási és bevételi főösszegei, a hiány mértéke, és annak finanszírozási kérdései kerülnek itt rendezésre, mind a pénzmaradvány (belső finanszírozás), mind a hitelek (külső finanszírozás) útján. Az összevont mérleg adatait az 1-2. melléklet tartalmazza.

A 2. §-hoz

A rendelet tervezet ezen szakaszában a bevételek részletezése történik meg jogcímenként / kiemelt előirányzatonként, eredeti-, módosított előirányzat és teljesítés bontásban.

A bevételek részletezését a rendelet 1. melléklet - összevont mérlegadatok, a rendelet a 2. melléklet - összevont mérlegadatok működési-, és felhalmozási bontásban, és a rendelet 5. melléklet – bevételek címenként és feladatonkénti bontásban mutatja.

A 5. melléklet tartalmazza a működési bevételeket, az önkormányzati sajátos működési bevételeket, a támogatásokat, a felhalmozási és tőkejellegű bevételeket, a támogatásértékű bevételeket, a véglegesen átvett pénzeszközöket, a támogatási kölcsönök visszatérülését és igénybevételét, a hiány belső-, és külső finanszírozásának forrásait eredeti-, módosított előirányzat és teljesítés bontásban.

A 3. §-hoz

A rendelet-tervezet ezen szakasza a kiadásokat részletezi eredeti-, módosított előirányzat és teljesítés bontásban.

A kiadások részletezését a rendelet 1. melléklete - összevont mérlegadatok, a rendelet 2. melléklete - összevont mérlegadatok működési-, és felhalmozási bontásban, a rendelet 3. melléklete –a működési kiadásokat címenkénti, feladatonkénti bontásban, a rendelet 4. melléklete a felhalmozási és felújítási kiadásokat is bemutatja címenkénti, feladatonkénti bontásban.

A 4. §-hoz

A rendelet tervezet itt rendelkezik az eszközök és a források állományáról.

Az 5. §-hoz

A pénzmaradvány alakulására – felhalmozási, működési – és a felhasználható pénzmaradványra vonatkozó rendelkezések kerülnek itt rögzítésre.

A 7. melléklet részletezi a pénzmaradvány alakulását.

A 6. §-hoz

Az Önkormányzat állami költségvetésbe történő befizetési kötelezettség, ill. az Önkormányzatot megillető járandóság kerül itt rögzítésre az év végi elszámolások alapján. A jogszabályban rögzítettek szerint a rendelet 14. melléklete szerinti támogatásban részesült 2020-ban az önkormányzat.

A 7. §-hoz

Az Önkormányzat vagyonkimutatását a rendelet 9. melléklete, pénzeszközeinek változásait a rendelet 11. melléklete mutatja be.

A 8. §-hoz

Az önkormányzat, ill. költségvetési szervei létszámkeretét rögzíti a rendelet 6. mellékletben rögzített bontásban. A rendelet 8. mellékletben kerül bemutatásra a közfoglalkoztatottak létszámának alakulása.

A 9. §-hoz

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat tartalmazza jogszabályban rögzített szempontoknak megfelelően a rendelet 10. melléklet

A 10. §-hoz

Az Önkormányzat által felvett hitelek állományáról rendelkezik lejárat és célok szerinti bontásban amit a rendelet 12. melléklete részletez.

A 11. §-hoz

Az Önkormányzat több éves kihatással járó feladatait a rendelet 13. mellékletben foglaltakra tekintettel rendezi.

A 12. §-hoz és a 13. §-hoz

Technikai előírásokat fogalmaz meg a zárszámadási rendelet közzétételére és a hatályba lépésre vonatkozóan.