Apátistvánfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 17

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A bevezető részben feltünteti a felhatalmazást adó valamennyi jogszabályhelyet, valamint a feladatkört is pontos jogszabályi hivatkozással meghatározza. Ez a korábbi rendeletünkben hiányos volt, ezért az új bevezető részben kiegészítésre került.

A 2. §-hoz

A szociális rendelet 6. § (3) bekezdésének 2. mondata egy elavult, csak a 2015. évre vonatkozó rendelkezés, amit a bekezdés újraszabályozása hatályon kívül helyez.

A 3. §-hoz

Az étkeztetés jogosultsági feltételeinek részletes szabályai hiányoznak a jelenleg hatályos rendeletből, ezért azokat pótolja.

A 4. §-hoz

Az Szt. 92. § (2) bekezdésének való megfelelés érdekében, azzal összhangban kiegészíti a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályokat.

Az 5. §-hoz

A paragrafus újraszabályozása stilisztikailag indokolt.

A 6. §-hoz

(1) bekezdéséhez: Újraszabályozza a rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelem űrlapját tartalmazó 3. mellékletet. Ez a jelenleg hatályos űrlaphoz képest kiegészül egy, a kérelmezővel együtt élő, eltartott gyermekek adatait tartalmazó táblázattal, valamint a jelenleg hatályos űrlaphoz képest már nem tartalmaz hivatkozást a hatályon kívül helyezett Ket-re.

(2) bekezdéséhez: kiegészíti a rendeletet a térítési díjakat megállapító 5. melléklettel. Ez az intézményi térítési díjakat és a kedvezményeket tartalmazza.

A 7. §-hoz

a) pontjához: A 4. § (6) bekezdésében bevezeti a rendelet későbbi rendelkezéseiben a szociális törvényre való hivatkozásoknál alkalmazandó Szt. rövidítést, valamint ugyanezen jogszabályhelyen egy helyesírási hibát is kijavít.

b) pontjához: Pontosítja a természetben nyújtható rendkívüli települési támogatás felsorolásának egyik elemét.

c) pontjához: Pontosítja az önkormányzattal feladatellátási szerződésben álló fenntartó megnevezését.

A 8. §-hoz

a) pontjához: Hatályon kívül helyezi a rendelet célját tartalmazó alcímet, mivel a szabályozás célját, indokait a rendelethez kapcsolódóan ki lehet adni (pl. indokolás formájában), de az nem képezheti az önkormányzati rendelet részét.

b) pontjához: Mivel törvény már rendezi, hatályon kívül helyezi a rendelet személyi hatályát tartalmazó 2. §-t. Ugyancsak hatályon kívül helyezi a 3. §-t, mivel normatartalom nélküli szabályozást foglal magában.

c) pontjához: Hatályon kívül helyezi a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén a rendkívüli települési támogatás legmagasabb összegének meghatározását, így az nincs maximalizálva, hanem mértékéről a hatáskörrel rendelkező az adott élethelyzet mérlegelése alapján dönthet, az önkormányzat költségvetési keretei között.

d) pontjához: Hatályon kívül helyezi a szociális rendelet 6. § (10) bekezdését, mivel az részben elavult, részben pedig olyan feltételeket tartalmaz, melyek ellenőrzése nem megoldható.

A 9. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.

Az 1. melléklethez

Újraszabályozza a rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelem űrlapját tartalmazó 3. mellékletet. Ez a jelenleg hatályos űrlaphoz képest kiegészül egy, a kérelmezővel együtt élő, eltartott gyermekek adatait tartalmazó táblázattal, valamint a jelenleg hatályos űrlaphoz képest már nem tartalmaz hivatkozást a hatályon kívül helyezett Ket-re.

A 2. melléklethez

Az új, 5. melléklet a térítési díjakat állapítja meg, az intézményi térítési díjakat és a kedvezményeket tartalmazza.