Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Apátistvánfalva község jelképeiről, a település nevének és jelképeinek használatáról, valamint a közterületek fellobogózásának rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 27

Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
Apátistvánfalva község jelképeiről, a település nevének és jelképeinek használatáról, valamint a közterületek fellobogózásának rendjéről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat jelképeinek a meghatározása. Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontja szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat. Apátistvánfalva község önkormányzati jelképei a címer, a zászló és a pecsét.
A 2. §-hoz
A címer leírását tartalmazza. Ahogyan a most hatályon kívül helyezendő rendeletben áll, a levéltári kimutatások és történeti dokumentumok alapján az állapítható meg, hogy Apátistvánfalva egykori elöljárói sem jelképet, sem címert nem használtak a község pecsétjében. Emiatt új, úgynevezett „beszélő” címert kellett terveztetni. A község elnevezéséből adódott, hogy egy papi személy, „apát” legyen megjelenítve, mégpedig a falu templomának védőszentje, egy hajdani cisztercita apát, Harding Szent István.
A 3. §-hoz
A címer használatára vonatkozó rendelkezések meghatározása.
A 4. §-hoz
A zászló leírását tartalmazza. A zászló a címer fő színeit ismétli. A zászló lobogóként és asztali lobogóként is használható.
Az 5. §-hoz
A zászló használatára vonatkozó rendelkezések meghatározása.
A 6. §-hoz
A pecsét leírását és használatának szabályait tartalmazza.
A 7. §-hoz
A településnév használatára vonatkozó rendelkezések meghatározása.
A 8. §-hoz
A közterületeknek a nemzeti ünnepeken történő fellobogózásának módját szabályozza. Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 7. § (6) bekezdése kimondja, hogy a közterületeket a nemzeti ünnepeken önkormányzati rendeletben meghatározott módon fel kell lobogózni, a 24. § (5) bekezdése pedig felhatalmazza a helyi önkormányzat képviselő-testületét, hogy a közterületeknek a nemzeti ünnepeken történő fellobogózását rendeletben szabályozza.
A 9. §-hoz
Meghatározza a rendelet tervezet hatálybalépésének időpontját, amivel egyidejűleg a jelenleg hatályos önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezi.
Az 1. melléklethez
Apátistvánfalva község címerének hiteles ábrázolását tartalmazza.