Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2004. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységekről

Hatályos: 2005. 01. 01- 2019. 12. 31

Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2004. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységekről

2005.01.01.

Bajánsenye község Önkormányzat Képviselő-testülete A temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja a Bajánsenye községben lévő köztemetők fenntartásával és temetkezési tevékenységgel kapcsolatosan:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya a Bajánsenye község Közigazgatási területén fekvő temetőkre, az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki

(2) A temetők címe:

a) Bajánsenye, Kossuth u. (hrsz:107) bajházi

b) Bajánsenye Vörösmarty u. (hrsz:674) dávidházi

c) Bajánsenye, Ságvári u. (kotormányi)

(3) A fenti bekezdés c., pontjában meghatározott temetőt a Képviselői-testület 106/2003, (VIII. 26) határozatával lezárta, oda temetni tilos

Az Önkormányzat feladatai

2. § (1) Bajánsenye község Önkormányzata ( a továbbiakban: „Önkormányzat”) gondoskodik a jogszabályi előírásoknak és a helyi viszonyoknak megfelelően az 1. §-ban ,megjelölt temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről.

(2) Az Önkormányzat által fenntartott temetők köztemetők, abban az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji, nemzeti, etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre nélkül tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) A köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az Önkormányzat gondoskodik.

3. § (1) A temetők és létesítmények alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására , gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránt kegyelet lerovásár, a temetkezési tevékenység, a temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítására.

(2) A temetőkhöz , a ravatolozókhoz, valamint a sírhelytáblákhoz- gépjárművel is járható – utak kialakítását, azok folyamatos karbantartását az Önkormányzat végzi.

(3) A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani.

(4) A temetőben keletkezett hulladékot kizárólag az Önkormányzat által erre a célra kijelölt helyen, hulladékgyüjtőben lehet elhelyezni. A hulladék kezeléséről, rendszeres elszállításáról az Önkormányzat gondoskodik.

(5) A temetőkben a vízvételi lehetőséget vízvezetékről. ellátott kút útján biztosítja az Önkormányzat.

(6) A temető parkosításáról, a parkosított részek karbantartásáról, fák ápolásáról, fű kaszálásáról, hó eltakarításáról az Önkormányzat, mint üzemeltető gondoskodik.

Temetési hely

4. § (1) A temetőket sírhelytáblákra, sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani ó. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki. A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell.

(2) A temető fenntartója temetőtérképet köteles készíteni, melyen feltünteti, hogy mely sírtáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva. A temetőtérképet a temetőben ki kell függeszteni.

(3) A temetőben temetési helykét koporsós sírhelyek biztosítottak, továbbá az Önkormányzat lehetőséget biztosít urnás temetésre is.

A temetési helyek mérete

5. § (1) A temetési helyek mérete az eltemethető személyek száma szerint a következők:

a) egyes sírhely: 110 cm x 210 cm területű, mélysége: 200 cm, egy koporsó helyezhető el benne

a) kettős sírhely: 200 x 210 cm területű, mélysége: 200 cm, kettő koporsó helyezhető el benne

(2) A sírgödröt rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felületre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az Önkormányzat, mint üzemeltető hozzájárulásával természetes- a talajban leomló-anyaggal burkolni lehet

(3) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetése koporsós temetési helyre történő temetéssel vagy táremetéssel történik.

(4) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

(5) A temetési hely közötti távolság 60 cm , a sorok közötti távolság 80 cm.

(6) A síremlék vagy szegélykő nem terjedhet túl az 1. a, -b, pontban megjelölt területen

6. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető

(2) A síremlék és tartozékai, emlékoszlop tervét (vázlatrajzát) az elhelyezés előtt az Önkormányzatnak-mint a temető üzemeltetőjének- be kell mutatni. A síremlék magasságát a helyi építési szabályzat illetve az építési hatóság korlátozhatja.

(3) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabd.

(4) A sírjel, síremlék felújítása, helyreállítása vagy lebontása a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult kötelezettsége. Megrongálódott, düledező, közvetlen veszélyeztető állagú síremlékek vonatkoztatásában az Önkormányzat felhívást ad ki a helyreállítás teljesítésére.

7. § (1) A temető területén a sírokon csak a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorút, dísznövényeket, virágot, sírlámpát, virágcserepet, vázát) szabad elhelyezni

(2) A temetőben elhelyezkedett tárgyakért az Önkormányzat felelősséggel nem tartozik

(3) Fát ültetni a sírra tilos, a temető parkosított egyéb területein is csak az Önkormányzat előzetes hozzájárulásával lehet-

(4) A sírok rendszeres gondozása, a temetkezési hely felett rendelkezési joggal bíró személyek feladata.

Temetésihely feletti rendelkezési jog időtartama

8. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év

c) urnás temetés esetén az utolsó urna eltemetés napjától számított 10 év.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog a fenti (3) bekezdésben meghatározott határidő elteltét követő naptól kezdődően újabb megváltás nélkül meghosszabbodik a 8. § (3) bekezdésben meghatározott időtartamra.

(5) Az Önkormányzat temető fenntartási hozzájárulási díj megfizetési kötelezettség nem állapít meg a rendelkezési jog gyakorlója számára.

Temetés, temetkezési szolgáltatás

9. § (1) A halott vizsgálati bizonyítványát a temetés előtt a Körjegyzőségen le kell adni megőrzés céljából.

(2) Az elhunytat- ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga- az elhalálozás ideje szerinti sorrendben a következő temetési helyre kell temetni.

(3) A temetkezésekkel kapcsolatos törvényben meghatározott nyilvántartások vezetését a fenntartó a Körjegyzőséggel közreműködésével biztosítja.

10. § (1) Temetkezési szolgáltatást csak az végezhet a temetőben, aki megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó feltételeknek, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgálat ellátásához személyzettel rendelkezik.

Temetési helyek megváltási díja

11. § (1) A temetési helyek megváltási díja:

a) egyes sírhely 1.300,-Ft + ÁFA

b) kettes sírhely 2.600,-Ft + ÁFA

(2) A temetési helyet az első megváltást követően- amennyiben a temetési helyre temetés nem történt a temetési helynek e rendelet 8. § (3) bekezdésében meghatározott rendelkezési jogának ( a továbbiakban: rendelkezési jog) időtartama alatt- nem kell újra megváltani.

(3) A temetési helyet újra meg kell váltani, amennyiben a temetési helyre a rendelkezési jog időtartamának elteltét követően rátemetés történik.

12. § (1) A temetőben végzendő munkát- kivéve a sírgondozást- az Önkormányzatnak be kell jelenteni.

(2) A munka úgy végezhető, hogy az nem sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A szertartás alatt a temetés helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(3) Búcsúztatás, temetés ideje alatt kizárólag zajhatással nem járó olyan munka végezhető, mely a hozzátartozók kegyeleti érzéseit nem sérti.

A temető rendje

13. § (1) A temető nyitvatartása állandó.

(2) A temetőbe állatot bevinni, beengedni tilos.

(3) Tilos gépjárművel- a halott szállítás és síremléképítés kivételével- behajtani tilos közlekedni.

(4) A sírokat azokon levő tárgyakat, síremlékeket, temetőben levő építményeket, egyéb tárgyakat megrongálni, a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül eltávolítani tilos.

(5) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, mely a temetőket látogató közönség kegyeleti érzéseit sérti vagy sértheti.

Szabálysértés

14. § (1) Aki e rendelet 3. § (4) bekezdésében, a 6. § (2)-(4) bekezdésében foglalt szabályokat megsért, szabályokat megsérti, szabálysértést követ el és a szabálysértésekre vonatkozó szabályok szerint 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

15. § (1) E rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit ezen időponttól kezdődően kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Bajánsenyei Község Közös Tanács 2/1986. sz.- temetőkről és temetkezések rendjéről szóló-rendelete.

Bajánsenye, 2004. május 3.
……………………………….. ………………………………
Györke Gyula Hollósiné Botka Ildikó
polgármester körjegyző
Záradék:
E rendelet kihirdetésére került Bajánsenye község Önkormányzat hirdetőtábláján 2004. április 27. napján történt kifüggesztéssel.
Hollósiné Botka Ildikó
körjegyző