Bajánsenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2/2015 (II.27.) Önkormányzati Rendelete

Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról

Hatályos: 2017. 07. 11- 2021. 09. 30

Bajánsenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2/2015 (II.27.) Önkormányzati Rendelete

Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról

2017.07.11.

Bajánsenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) és (2) bekezdésében valamint a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a törvényi felhatalmazással összhangban megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben és természetben biztosított szociális ellátások, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Bajánsenye településen állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Bajánsenye községben tartózkodó szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1) – (3) bekezdéseiben meghatározott személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a Szoctv. 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre is.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó szociális ellátások fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában különös méltánylást érdemlő körülmény: nagy összegű elemi kár, hosszantartó súlyos betegség, magas gyógyszerköltség, jövedelem igazolt elvesztése, gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő, aktív korúak ellátásában részesülő személy, nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.

Eljárási rendelkezések és hatásköri szabályok

4. § (1) A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a Szoctv. rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet függelékében meghatározott formanyomtatványokon is be lehet nyújtani:

a) „rendkívüli élethelyzetben nyújtandó-”, a „tanévkezdési”-, a „temetési-” és a „születési„- rendkívüli települési támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványt a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza,

b) lakhatást segítő települési támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványt a rendelet 2. számú függeléke tartalmazza,

c) köztemetés iránti formanyomtatványt a rendelet 3. számú függeléke tartalmazza.

(3) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó és a polgármester átruházott hatáskörébe tartozó kérelmeket az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalban (9941 Őriszentpéter, Városszer 106.) vagy annak Bajánsenyei Kirendeltségén (9944 Bajánsenye, Vörösmarty utca 13/A.) (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(4) A kérelmező - figyelemmel a Szoctv. 4. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott jövedelemre és vagyonra - a kérelme benyújtásakor köteles saját maga, illetve családja jövedelmi, vagyoni viszonyairól igazolást csatolni vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor jövedelmi, vagyoni viszonyairól felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti. Környezettanulmányt, az iratok beszerzését a Hivatal szociális ügyintézője készíti el.

5. § (1) A „rendkívüli élethelyzetben nyújtandó-”, a „születési-”, a „temetési-” és a „tanévkezdési-” települési támogatások, valamint a köztemetés elbírálása átruházott hatáskörben a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet annak meghozatalát követő ülésén tájékoztatja.

(3) A családsegítés, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a szociálisan rászoruló személy részére biztosítandó étkeztetés iránti kérelmeket a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézményhez (8999 Zalalövő, Kossuth u. 4.) kell benyújtani, amelyek elbírálása az intézményvezető hatáskörébe tartozik. Környezettanulmányt az intézményvezető készítteti el.

(4) Az intézményvezető hatáskörébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat érintő döntésével kapcsolatos panaszt írásban a polgármesternek címezve a Hivatalban lehet előterjeszteni, aki a panaszt köteles 15 napon belül az intézkedésre jogosulthoz továbbítani, vagy 15 napon belül köteles elbírálni és írásban megválaszolni.

(5) A szociális ellátások folyósításának ellenőrzéséről az Hivatal jegyzője gondoskodik.

II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Rendkívüli települési támogatás Rendkívüli élethelyzetben nyújtandó támogatás

6. § (1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, családot, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át, egyedül élőnél a 150 %-át.

(2) Létfenntartási gondnak kell tekinteni azt a helyzetet, ha a család bevételeire, valamint fizetési kötelezettségeire tekintettel nem tudja fedezni azokat a szükségleteit, amelyek a társadalom tagjai részéről elfogadottak és amely szükségleteik kielégítésének elmaradása rövid vagy hosszú távon fizikai vagy mentális károsodáshoz, a hátrányos helyzet újratermelődéséhez, társadalmi kirekesztődéshez, hajléktalansághoz vezethet.

(3) Létfenntartást különösen veszélyeztető élethelyzet és alkalmanként jelentkező váratlan többletkiadások:

1. elemi kár, baleset,

2. hosszantartó, súlyos betegség,

3. válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

4. gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást vagy nyilatkozatot.

(5) A polgármester egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól eltérhet.

(6) Rendkívüli élethelyzetben nyújtandó támogatás eseti jelleggel, egy alkalommal adható azzal, hogy a támogatás egyszeri összege nem haladhatja meg személyenként a 15.000,- Ft összeget.

(7) Abban az esetben, ha a létfenntartási nehézségek az egyszeri alkalommal biztosítható támogatással nem megoldhatóak, akkor a (6) bekezdésben meghatározott támogatás maximum három egymás utáni alkalommal állapítható meg úgy, hogy éves viszonylatban a támogatás összege nem haladhatja meg személyenként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át.

Születési támogatás

7. § (1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti az újszülött bajánsenyei lakóhellyel rendelkező anyját, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át.

(2) A születési rendkívüli települési támogatás egyszeri alkalommal adható 15.000,- Ft összeg.

(3) 1. Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a gyermek születésének anyakönyvezését követő 60 napon belül lehet benyújtani.

Temetési támogatás

8. § (1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti az elhunyt bajánsenyei lakóhellyel rendelkező hozzátartozóját, vagy a temetésről gondoskodó más bajánsenyei lakóhellyel rendelkező személyt, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti. A létfenntartása akkor veszélyeztetett, ha a személy, család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

1. jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat;

2. nyilatkozatot a temetési költségek összetételéről, nagyságáról és a költségek viselőjéről;

3. amennyiben a haláleset nem helyben történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 150.000 Ft.

(4) A (1) bekezdésben szabályozottak szerint megállapított rendkívüli települési támogatás összege a (3) bekezdésben meghatározott összeg 10%-a, 15.000,- Ft.

(5) A polgármester egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól, továbbá a (4) bekezdésben meghatározott egyszeri összeghatártól eltérhet azzal, hogy a rendkívüli települési támogatás összege elérheti a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását különösen veszélyezteti.

(6) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 60 napon belül lehet benyújtani.

Tanévkezdési támogatás

9. § (1) A gyermek és fiatal felnőtt részére iskoláztatással összefüggő rendkívüli települési támogatás legfeljebb a jogosult 23. életévének betöltéséig és abban az esetben állapítható meg, ha általános iskolás, illetve ha közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.

(2) A gyermek, fiatal felnőtt beiskolázása iránt az (1) bekezdésben foglalt korhatárra tekintettel benyújtott rendkívüli települési támogatási kérelme minden év július 1. és augusztus 31. között lehet előterjeszteni.

(3) Tanévkezdési támogatás akkor állapítható meg, ha a személy, család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át.

(4) A július 31. napjáig benyújtott kérelmek alapján a támogatás kifizetésére augusztus 10-15. napja között, az augusztus 1. és augusztus 31. közötti időszakban benyújtott kérelmek esetén a támogatás kifizetésére szeptember 10-15. napja között kerül sor.

(5) A tanévkezdési támogatás iránti kérelem benyújtásakor a kérelmező iskolalátogatási igazolást nyújt be vagy nyilatkozik arról, hogy a tanuló melyik oktatási intézmény mely évfolyamának tanulója, hallgatója.

(6) A képviselő-testület a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzat terhére minden év július 15. napjáig határozatban dönt arról, hogy a jogosultsági feltételek fennállása esetén milyen összegű tanévkezdési támogatást állapít meg.

Lakhatást segítő támogatás

10. § (1) A képviselő-testület lakhatást segítő rendkívüli települési támogatásban részesíti azt a bajánsenyei lakóhellyel rendelkező személyt, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(2) A lakhatást segítő támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(3) A lakhatást segítő rendkívüli települési támogatás összege:

a) ha a kérelmező családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 40.000,- Ft összeget: 5.000,- Ft/hó,
b) ha a kérelmező családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem 40.001,- Ft és 60.000,- Ft közé esik: 4.000,- Ft/hó,
c) ha a kérelmező családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem 60.001,- Ft és az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-a közé esik: 3.000,- Ft/hó.
1. A lakhatást segítő támogatást a képviselőtestület 1 év időtartamra állapítja meg oly módon, hogy
1. ha a kérelem benyújtása a hónap 15. napjáig történik, akkor a támogatás megállapításának kezdőnapja a kérelem benyújtás hónapjának 1. napja,
2. ha a kérelem benyújtása a hónap 16. napja vagy azt követően történik, akkor a támogatás megállapításának kezdőnapja a kérelem benyújtását követő hónap 1. napja.
III. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő természetbeni ellátások

Köztemetés

11. § (1) A polgármester köteles gondoskodni az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a Szoctv. 48. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén.

(2) A polgármester az eltemettetésre köteles személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti, a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelmére – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %, egyedül élő esetében 250%-át – maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat. Különösen méltányolható esetben a polgármester ettől a jövedelemhatártól eltérhet.

(3) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

IV. Fejezet

Szociális szolgáltatások

12. § Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) az étkeztetést,

b) a házi segítségnyújtást, és

c) a családsegítést és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást

a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény útján,

d) falugondnoki szolgáltatás az önkormányzat falugondnoki szolgálata útján.

Étkeztetés

13. § (1) A Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény a szociálisan rászoruló részére a Szoctv. 62. §-ában foglaltak figyelembevételével napi egyszeri meleg ételt (ebédet) biztosít térítési díj ellenében.

(2) Azon jövedelemmel nem rendelkező, egészségi állapota miatt rászorult személynek, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni, térítésmentesen jogosult napi egyszeri meleg ételt (ebédet) igénybe venni.

(3) Az önkormányzat külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

14. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 1 hónapig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza,

d) a személyi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

Falugondnoki szolgáltatás

15. § A falugondnoki szolgáltatást külön rendelet szabályozza.

V. Fejezet

Térítési díj

16. § Az étkeztetésért fizetendő térítési díjakat, a házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás térítési díját Zalalövő Város Önkormányzata állapítja meg a társulási megállapodás alapján.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák helyi szabályairól, azok igénybevételéről, illetve a fizetendő térítési díjakról szóló 8/2014. (VI.10.) önkormányzati rendelete.

Bajánsenye, 2015. február 25.

Györke Gyula Tóth Jenő

Polgármester Jegyző

Kihirdetési záradék:

A rendelet 2015. február 27. napján kihirdetésre került.

Tóth Jenő

jegyző