Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 01. 01

Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2023.01.01.

Bajánsenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

1. § (1) Az Önkormányzat a tulajdonában és üzemeltetésében álló, a Bajánsenye, Kossuth u. 107 hrsz-ú, bajházi és a Bajánsenye, Vörösmarty u., 674 hrsz-ú, dávidházi köztemető (továbbiakban: temető) fenntartásával gondoskodik a tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás mindenkit megillető jogának biztosításáról.

(2) A Bajánsenye, Ságvári u., kotormányi temetőt a Képviselő-testület 106/2003. (VIII.26) határozatával lezárta, oda temetni tilos.

2. § A temető rendeltetésszerű használatához az önkormányzat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet szerint biztosíja:

a) temetőhöz vezető utat,

b) gépkocsi parkolásra a várakozóhelyet,

c) a temető bekerítését a helyi építési szabályzat által meghatározottak szerint,

d) a temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtését, elhelyezését és kezelését,

e) vízvételi helyet,

f) illemhelyet,

g) külső ravatalozásra is alkalmas és akadálymentesen megközelíthető ravatalozót, a temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtését halott hűtő berendezésben.

2. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) A temető nyitvatartása állandó.

(2) A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(3) 14 éven aluli személy a temetőben felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat.

4. § (1) A ravatalozó ingyenesen vehető igénybe.

(2) A ravatalozó nyitásáról, zárásáról és takarításról az önkormányzat gondoskodik.

(3) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 2 nappal bejelenteni.

(4) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

5. § (1) A temetőben tilos minden olyan tevékenység, amely a kegyeleti érzéseket, szertartások rendjét sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A temető területén avar és elszáradt virágmaradvány égetése tilos.

(3) A tűzveszély megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtenni, aki kegyeleti gyertyákat vagy mécseseket gyújtott.

(4) A temető területén a temetőlátogatók részéről csak a temetési helyek díszítésére szolgáló tárgyak, koszorúk, sírlámpák, virágok és cserepes növények helyezhetők el.

(5) A sírhelyek, és sírboltok mellé ülőpadot elhelyezni a sírhely, sírbolt környezetétől függően csak az önkormányzat előzetes hozzájárulásával lehet.

(6) Tilos a temetési helyeket, a temető fáit, bokrait, a temető épületeit megrongálni, vagy beszennyezni.

(7) A temetési helyekre elhelyezett tárgyakért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

(8) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható víz.

(9) A temető területén gépjárművel – halottszállítás, mozgáskorlátozott személy szállítása és sírkő készítése, szállítása kivételével –, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral közlekedni tilos.

(10) Állatokat – vakvezető és rendőrségi kutya kivételével – a temető területére bevinni tilos.

3. A temetési hely gazdálkodás szabályai

6. § (1) A temetőt sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) Az önkormányzat a temetőről térképet készít.

(3) A temetési helyeket az önkormányzat jelöli ki. Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell eltemetni.

(4) A temetési helyekről az önkormányzat nyilvántartást vezet.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamának lejártakor az üzemeltető a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a lejárt sírhely megjelölésével vagy felhívás útján értesíti.

(6) Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a sírhely újraváltását nem vállalja, vagy a felhívásra a meghatározott időn belül nem válaszol, az üzemeltető kezdeményezésére az önkormányzat elrendelheti:

a) a síremlék, sírbolt elbontását,

b) exhumálás esetén a maradványok, hamvak közös sírba való elhelyezését,

c) a sírbolt hasznosítását.

(7) Az elhunyt temetőben történő eltemetését, elhelyezését az utolsó bejelentett lakóhely figyelembevételével kell biztosítani. Nem bajánsenyei lakos temetőben való eltemetésére az önkormányzat adhat engedélyt.

4. A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése

7. § A temetési hely lehet

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) sírbolt (kripta), e) urnafal 12 db urnatartó hellyel.

8. § (1) A sírhelyek méretei

a) egyes sírhely 210 cm hosszú, 110 cm széles

b) kettős sírhely 210 cm hosszú, 200 cm széles

c) sírbolt (kripta) 230 cm hosszú, 220 cm széles

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága 60 cm. (3) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek, síremlékek legnagyobb magassága 200 cm, mérete a sírhely méretét nem haladhatja meg.

9. § (1) Az urna koporsós temetési helyre történő rátemetése esetén egy temetési helyre maximum négy urna helyezhető el.

(2) A Vörösmarty utcai (dávidházi) temetőben biztosított az urnafalban történő temetkezés. Az urnafal 12 db urnatartó helyet tartalmaz, egy urnahely 2 db normál méretű hamvakat tartalmazó urna elhelyezésére szolgál. Az urnatartó hely megváltási díja 60.000 Ft, melyet a temetés napjáig rendezni szükséges. Részletfizetési lehetőség nincs. A temettető a rendelet függelékét képező urnafal rajz alapján megjelöli, hogy mely sorban, hányas számú urnahelyet igényli. Előzetes urnahely vásárlása esetén a díj kifizetését követően az igénylő előzetesen is jogosult arra, hogy az urnatartó homlokfalára a leendő elhunyt adatait felvésesse.

10. § (1) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(2) A temetőben a temetési helyek gondozásáról, gyomtalanításáról, a sírhely állagának megóvásáról, karbantartásáról, helyreállításáról a temetési hely felett rendelkező személy köteles gondoskodni.

(3) A sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.

(4) A temetési helyen olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során a gyökérzete a szomszédos temetési helyek és sírhelysorok közötti utak vagy más temetői létesítmény (különösen a kerítés, ravatalozó épülete, vízvezeték) állapotát, állagát nem veszélyezteti, és növekedése során a temetési hely alapterületét nem haladja meg, továbbá kifejlett állapotban sem éri el az 1 méteres magasságot.

(5) A temetőben hulladékot az e célra kijelölt hulladékgyűjtő konténerben lehet elhelyezni, egyéb zöld hulladék, háztartási hulladék, építési törmelék lerakása szigorúan tilos.

(6) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(7) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

5. A temetési szolgáltatás, a szociális temetés és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

11. § (1) A temetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – az üzemeltetőnél legkésőbb a munkavégzés megkezdését megelőző munkanapon be kell jelenteni, megjelölve a munkálatok kezdésének időpontját és várható időtartamát.

(2) A bejelentésben foglaltakat és azok végrehajtását az önkormányzat ellenőrizheti. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell.

(3) Vállalkozók – a temetési szolgáltatást végzők kivételével – a temetőben csak munkanapokon és szombaton végezhetnek munkát.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(5) Temetési hely, sírbolt felnyitását az üzemeltetőnél legkésőbb a felnyitást megelőző 3 nappal be kell jelenteni, a temetési hely és a temetési helyen feltüntetett adatok megjelölésével.

(6) Exhumálás, hamvak kivétele céljából történő felnyitást legalább 12 nappal korábban kell az üzemeltetőnek bejelenteni a temetési hely és a temetési helyen feltüntetett adatok megjelölésével.

6. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgálgatások igénybevételének díja

12. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év, c) urnasírhely esetén 10 év.

13. § A sírhelyek megváltásának és újraváltásának díját az 1. melléklet tartalmazza

7. Záró rendelkezések

14. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Bajánsenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 5/2004. (V.27.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

15. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Sírhelyek megváltási díjai

Sírhely típusa

Sírhely megváltásának díja

Sírhely újraváltásának díja

egyes sírhely

5.000 Ft

5.000 Ft

kettős sírhely

10.000 Ft

10.000 Ft

urnafalban urnatartó hely

60.000 Ft

60.000 Ft