Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 02

Bajánsenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.02.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) kormányrendelet értelmében a költségvetési rendelet képviselő-testület elé terjesztése, és az elemi költségvetésről a Kincstárnak történő adatszolgáltatásra nyitva álló határidő a központi költségvetésről szóló törvény hatályba lépéséhez igazodik.
A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 2023. január 1-én lépett hatályba, ezért a költségvetési rendelettervezetet a polgármesternek a törvény hatálybalépését követő 45 napon belül kell beterjeszteni a képviselő-testületnek.
A helyi önkormányzatok központi finanszírozása 2023. évben is az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó, 2013. évtől kialakított feladatalapú támogatási rendszerben folytatódik.
A helyi önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása célhoz kötött, működésre felhasznált és elszámolt előirányzatának biztosítani kell a közszolgáltatások megfelelő színvonalú ellátását.
A költségvetési tervezet bevételi és kiadási főösszege 135 086 ezer Ft.
Az önkormányzat működésének állami támogatása, mely tartalmazza az általános támogatást, a szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok támogatását valamint a kulturális feladatok támogatását, összességében 85 162 ezer Ft, mely mintegy 11 964 ezer Ft-tal emelkedett az előző évhez viszonyítva.
Ezen belül az általános 6 141 ezer Ft-tal, a falugondnoki szolgálat támogatása maradt, a köznevelési, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok támogatása 4 944 ezer Ft-tal emelkedett, a szociális feladatok támogatása - 309 ezer Ft-tal csökkent, a kulturális feladatok támogatása pedig 1 188 ezer Ft bértámogatással emelkedett.
Az adóbevételek tervezésénél figyelembe kellett vennünk, hogy megszűnt - a 639/2020.(XII.22.) kormányrendelet, - a kis- és középvállalkozások iparűzési adó 50 %-os befizetése - mely alapján 11 600 ezer Ft iparűzési adót terveztünk. A kommunális adó esetében, - mivel 8 000,- Ft-ról 10 000,- Ft-ra emelkedett az önkormányzat rendeletében az adó mértéke – 1 900 ezer Ft került betervezésre, ugyancsak az idegenforgalmi adó esetében is emelkedett az adó mértéke, így 1 264 ezer Ft bevételt terveztünk. Talajterhelési díj és késedelmi pótlék pedig a tavalyi évhez hasonlóan került betervezésre. A gépjárműadó bevétel pedig 2020-tól teljes egészében a központi költségvetés részét képezi.
A jelenleg folyó közmunkaprogram 2023. 02. 28-ig tart, az azt követő időszakra hivatalos tájékoztatást még nem kaptunk. Bízunk abban, hogy a program tovább folytatódik, melyre az elkülönített állami pénzalapból kap az önkormányzat támogatást és a foglalkoztatott dolgozók bérének és járulékának 100 %-os elszámolására ad lehetőséget a közfoglalkoztatási keret.
Az OEP a védőnői szolgálatot gyermeklétszám alapján finanszírozza.
A lakbérek és a bérleti díjak tervezése az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékben emelkedtek.
Az önkormányzati vagyon üzemeltetéséből származó bevétel – koncessziós díj – esetében az előző évhez hasonlóan terveztünk.
Az iskola közüzemi költségeit - megállapodás alapján - továbbszámlázzuk a Bajánsenye-i Pöttömsziget Óvoda és Mini Bölcsőde konyha és a Bocskai István Református Oktatási Központ felé.
Továbbá betervezésre került a védőnő és a kirendeltség, valamint a Pöttömsziget Óvoda és Mini Bölcsőde 2022. évi elszámolásából származó bevétel, továbbá a közművelődési munkatárs bér és járulék költségeihez a társ önkormányzatok hozzájárulása is.
A bevételek között szerepel az előző évi pénzmaradvány igénybevétele 7 775 ezer Ft összegben, melyből a 2023. évi állami támogatás előleg 3 359 ezer Ft.
Felhalmozási célú bevételt nem tervezett az Önkormányzat.
A kiadások az alábbiak szerint változnak:
A költségvetés tartalmazza a foglalkoztatottak bérnövekményét, illetve ezek járulékainak költségeit, amely a minimálbér és garantált bérminimum növekedéséből, valamint a szociális hozzájárulási adó költségéből áll.
2023. január 1-től a bérminimum 232 000 Ft-ra, a garantált bérminimum 296 400 Ft-ra emelkedett. A szociális hozzájárulási adó továbbra is 13 %.
A dologi kiadásokat az elmúlt évi tényadatokra támaszkodva, valamint a megemelkedett költségek – gáz, üzemanyag, szolgáltatások, üzemeltetési anyagok - figyelembevételével terveztük.
A pénzeszközátadások tekintetében jelentős változás, hogy a Pöttömsziget Óvoda és Mini Bölcsődéhez átadott – állami - pénzösszeg mintegy 4 944 ezer Ft-tal, a saját hozzájárulás összege pedig – 4 522 ezer Ft-tal emelkedett.
Az idei évtől az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalhoz is fizetünk hozzájárulást - 3 111 ezer Ft – mely összeg betervezésre került.
Az orvosi ügyelet tekintetében – a tájékoztatás alapján - féléves hozzájárulással terveztünk – 2 260 ezer Ft -, mivel az orvosi ügyelet megszűnik és a feladatot a Mentőszolgálat látja el. A fizikoterápia az előző évhez hasonlóan 417 ezer Ft-tal került tervezésre.
A költségvetési rendelet a település egyesületei, civil szervezetei részére biztosít támogatást 700 ezer forint összegben. Az idei évben is a települési közösségeknek az önkormányzat által megjelölt módon és szabályok szerint e keret terhére támogatási kérelmet kell benyújtani.
A Bursa ösztöndíjban 2 fő részesül mintegy 140 ezer Ft összegben.
Az ellátottak szociális juttatásai között szerepel a települési támogatás, azon belül a lakásfenntartási-, gyermekszületési-, temetési-, átmeneti-, a beiskolázási támogatás, melyre 2 616 Ft összeget terveztünk.
Felhalmozási célra az önkormányzat 2023. évben 2 684 ezer Ft-ot tervez, mely tartalmazza a csatorna rekonstrukció költségeit, a falufejlesztési pályázat műszaki előkészítési költségeit, a közművelődési normatívából az eszközbeszerzés költségeit valamint a „Sportudvar felújítása Bajánsenyén” pályázat önerő költségeit.
Tartalék képzésénél az állami előlegen kívül nem terveztünk.
Az önkormányzat költségvetésében hitel tervezése nem szerepel.
A költségvetés minimális, mértéktartó - minden feladatra jutó finanszírozás – fegyelmezett, költségtakarékos gazdálkodással tartható.