Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011. (VII.20.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

Hatályos: 2014. 12. 17- 2017. 05. 30

Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselési eljárásról szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet hatálya Csörötnek község közigazgatási területén a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályaira, valamint a házasságkötésért  fizetendő díj mértékére terjed ki.


(2) E rendelet alkalmazásában

a) [1] hivatali helyiség: Csörötneki Közös Önkormányzati Hivatal hivatali helyisége (Csörötnek, Vasúti út 5.) és a Művelődési Ház (Csörötnek, Vasúti út 7.);

b) hivatali munkaidő: munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8-16 óra közötti, pénteken 8-13 közötti időszak.


(3) Házasságkötést hivatali munkaidőn kívül, a munkaszüneti napok kivételével, hétfőtől péntekig 16-18 óra közötti, szombaton 10-18 óra közötti időszakban lehet lebonyolítani.


Házasságkötés engedélyezésének szabályai

2. §

(1) A hivatali helyiségen kívül történő, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet a házassági szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.


(2) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szemlét tart, amelyről az engedélyezésre javaslatot tartalmazó jegyzőkönyvet készít.


(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul.


(4) A kérelmet el kell utasítani, ha az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének helyszínére való szállítása és a hivatalai helyiségbe való biztonságos visszaszállítása, az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételei, továbbá az eseményekhez méltó körülmények nem biztosítottak.


(5) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolítása olyan körülmények között, amelyek a résztvevők testi épségét veszélyeztethetik, illetve vallás gyakorlására szolgáló épületben.


(6) A kérelmet a benyújtásától számított 15 napon belül el kell bírálni.


(7) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelembe kell venni a már előjegyzett házasságkötéseket. Azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


Házasságkötés díjazása

3. §

(1) A hivatali munkaidőben történő házasságkötés hivatali helyiségben történő lebonyolítása térítésmentes.


(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés hivatali helyiségben történő lebonyolításának szolgáltatási díja 10.000,-Ft/esemény, mely a 4. § (4) bekezdés szerinti tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.


(3) A hivatali munkaidőben történő házasságkötés hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításának szolgáltatási díja 12.500,-Ft/esemény, mely a 4. § (4) bekezdés szerinti tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.


(4) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításának szolgáltatási díja 15.000,-Ft/esemény, mely a 4. § (4) bekezdés szerinti tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.


(5) A házasulni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá érintettek valamelyikének lakásán lebonyolított házasságkötés térítésmentes.


4. §

(1) [2] A díjfizetési kötelezettség a kérelem benyújtásával együtt esedékes, amelyet a Csörötneki Közös Önkormányzati Hivatal házi pénztárába történő készpénz befizetéssel, vagy költségvetési számlájára történő átutalási megbízással teljesíthető.


(2) [3] A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.


(3) [4] Amennyiben a házasságkötés nem bonyolítható le külső helyszínen (pl.: kedvezőtlen időjárás), a 3. § (3)-(4) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díjak helyett a 3. § (1)-(2) bekezdésében foglaltak szerinti szolgáltatási díjat kell megfelelően megfizetni A szolgáltatási díj különbözetét a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.


(4) A díj tartalmazza a házasságkötés méltó körülményeinek biztosítását, az ezzel kapcsolatosan felmerülő költségeket (takarítás, előkészítés, fűtés, világítás, gépi zene, szavalás, anyakönyvi kellékek használata).


(5) A díj nem tartalmazza az egyéb, a házasulandók által kért egyéb külön szolgáltatások (pl. élő zene, különleges kellékek, pezsgő) díjait, melyről a kérelmezők az anyakönyvvezetővel történő egyeztetés alapján saját maguk, saját költségen kötelesek gondoskodni.


5. §

(1) A közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy a 3. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott összegből eseményenként bruttó 6.000,-Ft díjazás illeti meg.


(2) Az anyakönyvvezető az anyakönyvi kivonat átvételi elismervénye másolati példányának bemutatásával a házasságkötést követő 15 napon belül kérheti az (1) bekezdés szerinti díj kifizetését.


Záró rendelkezések

6. §

(1) [5] Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.


(2) Ez a rendelet 2011. augusztus 1-jén lép hatályba.


(3) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.



[1]

Módosította a 15/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályos 2014.12.17-től.

[2]

Módosította a 15/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatályos 2014.12.17-től.

[3]

Módosította a 15/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése, hatályos 2014.12.17-től.

[4]

Módosította a 15/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése, hatályos 2014.12.17-től.

[5]

Módosította a 15/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése, hatályos 2014.12.17-től.