Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2017. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2017. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 53. § (1) bekezdés j) pontja alapján a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben rendelkezik az önkormányzat szerveiről, azok jogállásáról, feladatairól. Az Mötv. 41. § (2) bekezdése értelmében a társulás a képviselő-testület szerve (a polgármester, a főpolgármester, a vármegyei közgyűlés elnöke, a képviselő-testület bizottságai, a részönkormányzat testülete, a polgármesteri hivatal, a vármegyei önkormányzati hivatal, a közös önkormányzati hivatal és a jegyző mellett). Az SZMSZ nem rendelkezett a társulások feladatairól, ezeket a tervezet pótolja a hatályos társulási megállapodások alapján.
Az Mötv. 41. § (6) bekezdése szerint a képviselő-testület a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására – jogszabályban meghatározottak szerint – költségvetési szervet, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezetet, nonprofit szervezetet és egyéb szervezetet (együtt: intézmény) alapíthat, továbbá szerződést köthet természetes és jogi személlyel vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel. Törvény előírhatja, hogy meghatározott közszolgáltatást kizárólag erre a célra alapított költségvetési szerv, olyan állami vagy legalább többségi önkormányzati tulajdonban álló, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, amelyben az állam vagy az önkormányzat legalább többségi befolyással bír vagy e gazdasági társaság legalább többségi tulajdonában álló és legalább többségi befolyása alatt álló jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság vagy önkormányzati társulás láthat el. Az SZMSZ 22. § (2) bekezdése az f) ponttal egészül ki, mivel az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 79. § (1) bekezdése alapján a közművelődési feladatainak megvalósítására a Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesülettel közművelődési megállapodást kötött.
A 2. §-hoz
A tervezet hatályon kívül helyezi a közös önkormányzati hivatal belső tagozódásáról szóló rendelkezést, mivel annak meghatározása a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában, illetve ügyrendjében történik. Hatályát veszti továbbá a területi védőnői ellátást, mint önkormányzati feladatot rögzíti rendelkezés, mivel ez az egészségügyi alapszolgáltatás 2023. július 1-jétől állami feladatnak minősül.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés. A tervezet a magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelést szolgálja, ezért a rendelet alkalmazására való felkészülés hosszabb időtartamot nem indokol.