Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2000.(V.5.) önkormányzati rendelete

A NÁDASD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJ MEGÁLLAPÍTSÁRÓL

Hatályos: 2017. 06. 01- 2018. 07. 05

A közösségi célokat szolgáló közterületek megóvásának és fejlesztésének érdekében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. §(1) bekezdésében megállapított jogkörét gyakorolva Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a következő önkormányzati rendeletet alkotja:

1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed.

a) a Nádasdi Községi Önkormányzat tulajdonában álló és az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott belterületi földrészletre,

b) a Nádasdi Községi Önkormányzat tulajdonában álló belterületi földrészlet, illetve építmény közhasználatra átadott részére.


(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában írt közterületek jegyzéke Nádasd Körjegyzőségen tekinthető meg.

2. §


E rendelet alkalmazásában:


  1. Belterület: a település közigazgatási területének – jellemzően a település történetileg kialakult, elsősorban összefüggő, beépített, illetőleg beépítésre szánt területeket tartalmazó – kijelölt része.
  2. Építmény (az épület, műtárgy gyűjtőfogalma): a rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a talaj, a víz vagy az azok feletti légtér természetes állapotának tartós megváltoztatásával, beépítésével jön létre.
  3. Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyílván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.


3. §


  1. A közterület-használati hozzájárulás tárgyában a jegyző dönt.


  1. A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező nevét vagy elnevezését, lakcímét vagy székhelyének címét a használni kívánt közterület pontos meghatározását, a használat módját és a használat várható időtartamát.
  2. A nádasdi búcsúhoz kapcsolódó rendezvény és kereskedelmi tevékenység esetén nem kell kérelmet benyújtani.





4. §


A nádasdi búcsúhoz kapcsolódó rendezvény és kereskedelmi tevékenység esetén a közterület használatát a búcsút követő nap 20.00 óráig kell befejezni.


5. §


A közterületet a használó a használat befejezését követően az eredeti állapotban köteles visszaadni.

6. §


(1) A közterület-használatért a közterület-használati hozzájárulás jogosultja közterület-használati díjat köteles fizetni.


(2) A díjat a közterület tényleges használatára tekintet nélkül az engedélyben rögzített időtartamra és módon kell megfizetni.


(3) a közterület-használati díjakat jelen rendelet melléklete tartalmazza. A mellékletben szereplő díjakat általános forgalmi adó nélkül kell érteni.


(4) A nádasdi vállalkozókat kivéve a közterület-használati hozzájárulás jogosultja helyi iparűzési adót köteles fizetni.

7. §


(1) Arra az időtartamra, amely a közterület-használati hozzájárulás érvényének lejáratától a közterület eredeti állapotának helyreállításáig eltelik, az egyébként irányadó díjtétel kétszeresét kell megfizetni.


(2) aki közterületen hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon pavilont, reklámberendezést vagy egyéb kereskedelmi célokat szolgáló létesítményt helyezett el és azzal kereskedelmi vagy reklámtevékenységet folytat – vele szemben a ténylegesen használt időtartamra és területre – az egyébként irányadó díjtétel tízszeresét lehet megállapítani.


8. §


Üzemképtelen jármű vagy gép közterületen való tárolására legfeljebb 1 hónap időtartamú közterület-használati hozzájárulás adható.


9. §


Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) a választási kampány idején a bejegyzett politikai és társadalmi szervezetek helyi csoportjainak, egységeinek,

b) humanitárius és karitatív célok érdekében kifejtett tevékenység esetén,

c) egészségvédelmi, egészségügyi demonstrációban, információnyújtásban résztvevőknek,

d) a község saját szervezetei (pl.: intézményei) és a helyi egyesületek által szervezett rendezvények esetén.

10. §


A közterület-használati díj mértéke korlátlanul csökkenthető:

a) s község érdekében végzett építési, felújítási munkálatok,

b) különösen indokolt esetben, egyedi elbírálás alapján.


11. §


A közterület használatát biztosító szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén, a jogosult által már befizetett használati díj időarányos részét vissza kell fizetni. .


12. §


A Mellékletben rögzített díjtételeket a vásár, búcsú területén a Körjegyzőség dolgozója szedi be átvételi elismervény ellenében.


13. §


(1) A település közigazgatási területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák, gyomtól, gaztól megtisztítsák. A mezőgazdasági területeken különös figyelmet kell fordítani a parlagfű mentesítésre, a földutak széleinek kaszálására.


(2) Az önkormányzati tulajdonú vagy használatú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, hulladéktárolók kihelyezéséről, ürítéséről az önkormányzat gondoskodik. A külterületi földutak karbantartásáról közös erővel az önkormányzat és az ott gazdálkodók gondoskodnak.


(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.


(4) Az ingatlan előtti illetve melletti (sarok telek esetén) járda tisztántartása az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a hulladék üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.


(5) A tényleges használó, illetve a tulajdonos kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése, továbbá az ingatlan határa, a járda, az árok és a közút közötti szakasz gyep felületének nyírása, kaszálása. Gyomirtó szer alkalmazása esetén totális gyomirtó szerek alkalmazása nem megengedett, ezen kívül a vegyszerkijuttatás során ügyelni kell arra, hogy minél kisebb fokú legyen a környezetterhelés.


(6) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát szükség szerint naponként többször fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni. A közönséges só a beton járdák felületét károsítja, ezért használata tilos.


(7) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.


(8) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti illetve melletti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.


(9) Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának,

illetve tulajdonosának kötelessége.


(10) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetéséről az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.


(11) A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos.


14. §


(1) Aki közterületet hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulástól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ, köteles a tulajdonos vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.


(2) A tulajdonos önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.


(3) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben – a ténylegesen használt időtartamra és területre – a rendes közterület-használati díj tízszerese is megállapítható.


(4) Aki a közterületet az e rendeletben előírt hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja, a rendeletben megfogalmazott kötelezettségeket megszegi, szabálysértést követ el és az önkormányzatok által törvényi felhatalmazás alapján kiszabható pénzbírság maximális összegével sújtható. A szabálysértési törvény alkalmazásával el kell kobozni azt a dolgot, amellyel a jogellenes közterület-használat megvalósult.


(5) A szabálysértési eljárás kezdeményezése nem mentesít a közterület-használati díj fizetési, illetve helyreállítási kötelezettség alól.


15. §

A jelen rendeletben foglalt előírások megtartását körjegyzőség e feladat ellátásával megbízott ügyintézői valamint a rendőrség a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrizhetik.


16. §


(1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1995. (V.05.) számú rendelete.



Nádasd, 2000. május 04.



      Dr. Müller Sándor sk.                                                   Dr. Stankovits György sk.

polgármester                                                                           körjegyző




A rendelet egységes szerkezetben kihirdetve: Nádasd, 2017. május 31.


Aggné Kovács Ildikó

jegyző




Melléklet Nádasd Község Önkormányzatának 10/2000. (V.05.) számú rendeletéhez:


A közterület-használati díj:


  1. 1-7 napra 140 Ft/négyzetméter/nap
  2. 1 hétnél hosszabb idő estén egyedi elbírálás alapján a jegyző határozza meg a díj mértékét


2001-től a közterület-használati díjat az önkormányzat költségvetési rendelet határozza meg.