Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2000.(V.5.) önkormányzati rendelete

A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉG TÁMOGATÁSÁRÓL

Hatályos: 2000. 05. 05- 2018. 05. 31

Nádasd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. Tv. 16. §-ának (1) bekezdésében és a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 77. §-a alapján (továbbiakban: Törvény) a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról az alábbi rendeletet (továbbiakban: Rendelet) alkotja.


I. fejezet


A rendelet célja


1. §


A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása.


A lakosság élet- és munkaképességének növelése, válságkezelési technikáinak kidolgozása és fejlesztése.


A munkanélküliség csökkentéséhez felnőttoktatási és az iskolai képzést kiegészítő, képességfejlesztő lehetőségek biztosítása, a humán erőforrás fejlesztése.


A település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a lokálpatriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítése, környezetvédő, természetbarát közösségek szervezése, támogatása.


Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség  közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása.


Az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek, alkotótáborok létesítése, segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása.


A civil közösségek együttműködésének ösztönzése, szolidáris akciók fogadása, gondozása.


A település és környékének természeti, környezeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, kapcsolat a Nádasd nevű településekkel és Alsósófalva kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel, a kulturális turizmus támogatása.


A helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.




II. fejezet


A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya az önkormányzat közigazgatási területén közművelődési tevékenységet ellátókra tejed ki. A Művelődési Ház ellátja az 1997. évi CXL. tv. 76. §-ának (1) bekezdésében a települési önkormányzatok részére kötelező feladatként meghatározott helyi közművelődési tevékenységek támogatása körében a rendelet III. fejezetében meghatározott közművelődési feladatokat.


III. fejezet


Az Önkormányzat közművelődési feladatai


3. §


Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a törvény 76. §-ában meghatározott helyi közművelődési tevékenység támogatása körében az alábbi közművelődési feladatokat és azok konkrét formáit állapítja meg.:



  • Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolás megteremtése.

aa) Az iskolai képzést kiegészítő lehetőségek segítése.

ab) Mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő alkalom, tanfolyam, tábor szervezésének támogatása.


  • A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.

ba) A község és környéknek természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek és ezek állapotának megismertetése.

bb) A helyi tudás, lokálpatriotizmus erősítése érdekében a helyi információcsere lehetőségének biztosítása.

bc) A helyi értékeket védő összefogások ösztönzése.

bd) Helytörténeti, településismertető kiállítás szervezése.

be) A helyi hagyományok (rönkhúzás, húsvéti locsolás, májusfa kitáncolás, Pünkösdi helytörténeti vetélkedő. Aratási felvonulás, falunapok, szüreti felvonulás), kulturális műsorok, bemutatók, találkozók, versenyek, vetélkedők szervezésének támogatása.

bf) A kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele az „Együtt Nádasdért” Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület által.

bg) a helyei társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei ismertté tétele, szerepük növelése elsősorban a Hétdombi Hírek, illetve az internet által.


  • Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása.

ca) A helyi, az egyetemes, a nemzeti, az  etnikai, a kisebbségi kultúra értékeinek megismeréséhez művelődési alkalmak biztosítása, így előadások, hangversenyek, művészeti kiállítások, irodalmi esetek, művészeti és más baráti körök szervezésének elősegítése és támogatása, számukra tér biztosítása.

cb) Hagyományőrző közösségek működésének támogatása, találkozók (Nádasd nevű települések négyévente sorra kerülő találkozója) rendezése.

cc) a világi és az egyházi hagyományos ünnepek közismertté tétele a közművelődés lehetőségeivel.

cd) A különböző korosztályok szórakozási és közösségi igényeihez kulturált feltételek megteremtése.

ce) A helyi kultúra érékeinek bemutatásához színtér biztosítása, rendezvények szervezése.


  • Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása

da) Amatőr művészeti csoportok, alkotó műhelyek kézműves tevékenységek, irodalmi, olvasó-önképző körök, alkotó táborok támogatása.

db) A népművészet hagyományos tevékenységeinek gyakorlásához ének-, zene-, táncegyüttesek szervezésnek, működésének segítése, a népi iparművészeti képességek fejlesztéséhez tanfolyamok, körök táborok szervezése, a készült művekből bemutatók, kiállítások rendezése.

dc) A kiemelkedő tehetségű helyi alkotók közismertté tétele.


  • A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése.

ea) A település különböző életkorú, érték- és érdekrendszerű civil közösségeinek művelődési szándékainak lehetőség szerinti segítése.

eb) A civil közösségek pártfogása, együttműködésük elősegítése.


  • A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.

fa) tájékoztatási, együttműködési, művelődési alkalmak kialakítása, rendszeressé tétele a községben működő oktatási, közgyűjteményi, egészségügyi, szociális és egyéb szolgáltató szervezetek képviselőivel.

fb) Kapcsolat építése a közművelődés megyei, regionális és országos szervezeteivel, a határon túli magyarság művelődési közösségeivel, a Nádasd nevű települések és Alsósófalva kulturális intézményeivel, közösségeivel, civil szervezeteivel.


  • A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása.

ga) A művelődési ház a községben tevékenykedő öntevékeny kulturális közösségek bázisa.

gb) Polgárokhoz méltó esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra megteremtése.

gc) Közművelődési tevékenységet végző diplomás szakemberek biztosítása


  • Egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

ha) Nádasd és környéke közművelődés feladatkörébe tartozó információk rendszeres gyűjtése, kiértékelése és szolgáltatása.

hb) Számítógép, adatbázis, internet használati lehetőségeinek biztosítása, az „Együtt Nádasdért” Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület által fenntartott Teleházban.

hc) A község amatőr művészeti csoportjainak menedzselése.

hd) a helyi újság szerzőivel, szerkesztőivel alkotó kapcsolatok kiépítése.


he) A helyi idegenvezetés, a helyi kulturális turizmus lehetőségeinek ösztönzése.

hf) Hazai és külföldi kulturális kapcsolatok ápolása.


4. §


Az önkormányzat képviselő-testülete a közművelődési feladatok ellátása érdekében a következő általános tevékenységeteket látja el:


  • Koordináló, tanácsadó, együttműködő tevékenységet lát el a község közművelődési célú szervezeteivel, egyházaival, más civil szervezetekkel, magánszemélyekkel a helyi közösségi művelődés, továbbá a közművelődési feladatok megvalósításának érdekében.


  • Tájékozató és figyelmet felhívó munkával közvetíti a közművelődési szakmai koncepciókat, összegyűjti a helyi támogatást igénylő községi közművelődési feladatok megoldásának javaslatait.


  • Segíti, koordinálja a közművelődési tevékenységet szolgáló információs rendszer megteremtését, a község kulturális arculatát reálisan megjelenítő tájékoztatási struktúra kialakítását.


  • A község jelentős természeti, környezeti és kulturális értékei védelme, megőrzése, bemutatása érdekében elősegíti ezen értékek bemutatásának és fejlesztésének együttműködés révén történő megvalósítását.


  • Különös figyelemmel kíván tanácsadó és koordináló tevékenységével hozzájárulni a község kiemelkedő művészeti közösségeinek, kultúrtörténeti értékeinek és hagyományainak megőrzéséhez, fejlesztéséhez, bemutatásához, megismertetéséhez.


5. §


A rendelet 3. §-ában meghatározott közművelődési feladatok megvalósítását elősegítik, jelentősen gazdagíthatják az azonos érdekű, tevékenységű támogató, kiegészítő partnerek, az anyagi lehetőséget gyarapító gazdasági szervezetek.



IV. fejezet


A közművelődési feladatellátás intézményi szervezeti keretei és költségvetési támogatása


6. §


  1. Az önkormányzati közművelődési feladatokat elsődlegesen az Önkormányzat által alapított – az Általános Művelődési Központ részét képező – Művelődési Ház látja el.


  1. Az Általános Művelődési Központ alapító okiratában, szervezeti és működési szabályzatában meghatározott közművelődési tevékenységek ellátása, a Művelődési Ház működtetése érdekében az Önkormányzat:



  • Teljes mértékben biztosítja a Művelődési Ház épületének fenntartásához szükséges fedezetet, az alkalmazottak bérét.


  • A működés kiadásait részben állami normatív támogatásból és önkormányzati támogatásból, részben a saját és átengedett bevételekből fedezi.


(3) A Művelődési Ház közművelődési feladatellátó tevékenységét a Képviselő-testület által elfogadott éves szakmai munkatervében – az elfogadott éves költségvetési rendelet keretei között – határozza meg, melynek jóváhagyása után végrehajtásáról gondoskodik.


7. §


Az Önkormányzat a rendeletében meghatározott célok, közművelődési feladatok ellátására, megvalósítására éves költségvetési rendeletében meghatározott összegű támogatást irányoz elő a közművelődési tevékenységet folytatók számára.


V. fejezet


Zártó rendelkezések


8. §


Ezen rendelet a kihirdetése anpján lép hatályba.




Dr. Müller Sándor sk.                                              Dr. Stankovits György sk.

polgármester                                                               körjegyző



A rendelet kihirdetve: 2000. május 05.



Dr. Stankovits György

körjegyző