Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.13.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról

Hatályos: 2018. 11. 24- 2020. 02. 14

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 45.§-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Tv 13. § (1) 8.a. pontjában biztosított jogkörében a települési támogatásokról a következő rendeletet alkotja:

I. A rendelet hatálya

  1. §


(1) A rendelet hatálya - a (2) bekezdésben foglalt eltérésekkel - kiterjed a Nádasd Község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Nádasd Községben lakó

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.

(2) A rendelete hatálya kiterjed továbbá  a Szt. 3. §-ában meghatározottakra.  


II. A települési támogatás


  1. §


Települési támogatás keretében nyújtható támogatások:

  1. lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatása;
  2. magánlakás építéshez, bővítéshez, lakásvásárláshoz nyújtott helyi támogatás.


A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatása


  1. §


(1) Települési támogatásban részesíthető a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz történő hozzájárulással az a személy, akinek

  1. a megélhetését veszélyezteti az általa lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartása, és

b) családjában az egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújt támogatást.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)–c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata.

(7) Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 600,- Ft négyzetméterenként.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(9) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás mértéke az elismert havi költségek és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, de nem lehet kevesebb, mint 2.500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(10) A (9) bekezdés szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

TM = 0,3 –

J– NYM 50%-a

´ 0,15


       NYM



ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(11) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatást egy évre kell megállapítani.

(12) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


Magánlakás építéshez, bővítéshez, lakásvásárláshoz nyújtott helyi támogatás


  1. §

   (1) A Képviselő-testület vissza nem térítendő támogatást és visszatérítendő kamatmentes kölcsönt nyújthat házaspárnak, gyermekét egyedül nevelő személynek és egyedülállónak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 8-szorosát.

     (2) Vissza nem térítendő támogatás és visszatérítendő kamatmentes kölcsön nyújtható a község területén történő:

- magánlakás építéshez, bővítéshez,       

     - lakásvásárláshoz.      
(3) Vissza nem térítendő támogatás 100.000.-Ft-ig, a visszatérítendő kamatmentes kölcsönként nyújtható pénzösszeg felső határa igényenként 300.000.-Ft-ig terjedhet. Lakásbővítés esetén ezen támogatási összegek 50 %-áig terjedhet.

(4) Az e célra fordítható éves összeget a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletében állapítja meg.

  1. §


(1) Ebben a támogatásban vagy kölcsönben az a házaspár, élettársi kapcsolatban élők, gyermekét egyedül nevelő személy és egyedülálló részesülhet, aki az önkormányzat által ilyen célra nyújtott támogatásban még nem részesült, lakóingatlanban 50 %-ot meghaladó tulajdoni hányaddal nem rendelkezett/ rendelkezik, kivéve, ha a tulajdonjog özvegyi vagy haszonélvezeti joggal terhelt és aki vállalja, hogy a támogatás folyósításától számított 5 évig Nádasd Községben életvitelszerűen él. Aki e vállalásának nem tesz eleget, az köteles a vissza nem térítendő támogatást egy összegben az Önkormányzatnak visszafizetni.

(2)  A támogatás, illetve kölcsön igényléséhez jogerős építési engedélyt, vagy érvényes adás-vételi szerződést, illetve önkormányzati tulajdonú telek vásárláskor az ezt igazoló képviselő-testületi határozatot is mellékelni kell.

(3)  Az igény benyújtásával egyidejűleg nyilatkozni kell arról, hogy önkormányzati támogatást még nem vett igénybe.


III. A rendkívüli települési támogatás


  1. §


(1) Rendkívüli települési támogatást nyújt az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartással küzdő személyek részére.

(2) Elsősorban azon kérelmezőket indokolt rendkívüli települési támogatásban részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.


(3) A rendkívüli települési támogatás az alábbi feltételek figyelembevételével adható:

Az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a.) gyermeket nem nevelő háztartásban:

- egyedülálló esetében a 250 %-át,

- 2 vagy több fős háztartásban a 200 %-át nem haladhatja meg.

b.) gyermeket nevelő háztartásban:

- 2 fős háztartásban a 200 %-át,

- 3-4 fős háztartásban a 150 %-át,

- 5 vagy több fős háztartásban 150 %-át nem haladhatja meg.

(4) A rendkívüli települési támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladhatja meg.

(5) Rendkívüli települési támogatásban egy család, egy naptári éven belül 4 alkalommal részesíthető, kivétel a halálesethez kapcsolódó rendkívüli települési támogatás esetét.

(6) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre, és az időszakosan vagy tartósan fennálló ugyanazon létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás – kivéve az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén – nem állapítható meg.

(7) A rendkívüli települési támogatás természetbeni és pénzbeli szociális ellátás formájában nyújtható.


  1. §


Elemi kár elhárításához nyújtott rendkívüli települési támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszöröséig terjedhet.


  1. §


(1) Halálesethez nyújtott rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2)  Közeli hozzátartozó halála miatt kérelmet, legfeljebb a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.

(3) A halálesethez nyújtott rendkívüli települési támogatás összege

a.) 35.000,-Ft, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át,

b.) 30.000,-Ft, ha a családban az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 % feletti.

(4) A kérelmezőnek csatolni kell a jövedelemnyilatkozaton túl a temetés költségeiről kiállított számlákat, a halotti anyakönyvi kivonatot, amennyiben a haláleset nem Nádasdon került anyakönyvezésre.



IV. Eljárási rendelkezések


  1. §


(1) A települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (9915 Nádasd, Kossuth L. u. 101.) benyújtani.

(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (9915 Nádasd, Kossuth L. u. 101.) benyújtani.


  1. §


(1) Amennyiben adategyeztetés szükséges a települési támogatás, illetve a rendkívüli települési támogatás (a továbbiakban együtt: települési támogatás) kérelmezésekor, a személyazonosság igazolása érvényes személyazonosító igazolvány vagy a személyazonosságot igazoló más érvényes okmány bemutatásával lehetséges.

(2) A települési támogatás iránti kérelem benyújtásakor szükséges a család tagjainak jövedelmét igazoló dokumentumok bemutatása, amelyről az illetékes munkatárs másolatot készíthet.

(3) Amennyiben halálesethez kapcsolódó települési támogatást nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, úgy a kérelem mellékleteként az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát is be kell nyújtani.

(4) A települési támogatás iránti kérelem benyújtásakor keresőképtelenség esetén szükséges a keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolás, a gyógyszerköltséget tanúsító háziorvosi igazolás, várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhesgondozásról szóló igazolás, elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás benyújtása.


  1. §


(1) A települési támogatás kifizetéséről, vagy természetbeni szociális ellátás formájában történő nyújtásáról az ellátás megállapítását követő 15 napon belül gondoskodik a Nádasdi Közös önkormányzati Hivatal.

(2) A települési támogatás folyósítása postai úton, átutalással, vagy készpénzben teljesíthető a jogosult kérelmének megfelelően.

(3) A Települési támogatás jogosultságának kezdőnapja a kérelem benyújtásakor esedékes hónap első napja.

(4) A települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (pl.: számla, nyugta) becsatolására hívható fel a jogosult.


  1. §


A Képviselő-testület a települési támogatás elbírálásának hatáskörét – a magánlakás építéshez, bővítéshez, lakásvásárláshoz nyújtott helyi támogatás kivételével – a polgármesterre ruházza át.


V. Szociális ellátások


  1. §


(1) A Képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés;

b) házi segítségnyújtás;

c) családsegítés;

d) nappali ellátás;

(2) A személyes gondoskodás ellátási formáin belül, ugyanazon jogosultat – az összes szociális körülmények ismeretében – többféle forma is megilletheti.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni.

(4) A térítési díjat köteles megfizetni:

a) az ellátást igénybevevő jogosult,

b) a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy.

(5) Az önkormányzat az étkeztetést és házi segítségnyújtást a Nádasdi Evangélikus Diakónikai Központtal kötött megállapodás alapján látja el.

(6) A családsegítés, valamint a nappali ellátás feladatait a Szociális Szolgáltató és Információs Központ Körmend látja el.


VI. Záró rendelkezések


14. §


(1) E rendelet 2015. március 01. napján lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól, valamint a magánlakásépítéshez, bővítéshez, lakásvásárláshoz történő helyi támogatásról szóló 15/2013. (XII.12.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.


Nádasd, 2015. február 12.


                      Karvalits J. Zoltán                                                  Aggné Kovács Ildikó

                           polgármester                                                                   jegyző


A rendelet módosításokkal egységes szerkezetben  kihirdetve:  Nádasd, 2018. november 24.

                                                                                                        Aggné Kovács Ildikó

                                                                                                                   Jegyző