Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017.(II.16.) önkormányzati rendelete

A GYERMEKSZÜLETÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2019. 05. 03- 2021. 12. 10

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017.(II.16.) önkormányzati rendelete

A GYERMEKSZÜLETÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL

2019.05.03.

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Nádasd Község Önkormányzatának képviselő-testülete egyösszegű vissza nem térítendő támogatást nyújt a 2017. január 1. napján és ezt követően született gyermeket

a) saját háztartásában nevelő szülőnek,

b) vagy a gyámnak, ha a gyermek a születését követően jogerős határozattal a gondozásába került, kivéve a hivatásos gyám vagy gyermekotthon (lakásotthon) vezetője,

c) az örökbefogadó szülőnek, ha a szülést követően az örökbefogadást jogerősen engedélyezték, vagy az örökbefogadást engedélyező eljárás folyamatban van és a gyermeket az örökbefogadó szülő gondozásába kihelyezték,

d) az apa, ha a gyermek édesanyja elhunyt, vagy a szülői felügyeleti jogot kizárólag az apa gyakorolja.

2. § (1) A támogatásra jogosultság feltétele, hogy

a) legalább az egyik szülő Nádasd bejelentett lakóhellyel rendelkezik és

b) a gyermek megszületésekor annak lakóhelyeként a lakcímnyilvántartásba Nádasd lakóhely kerül bejegyzésre.

3. § A támogatás összege újszülött gyermekenként 50.000,- Ft, mely egy összegben, készpénzben kerül átadásra a jogosult részére.

4. § (1) A támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani a Nádasd Községi Önkormányzathoz.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) a szülő nyilatkozatát, hogy a gyermeket saját háztartásban neveli.

5. § (1) A támogatást a szülő, a gyermek megszületését követő 3 hónapon belül igényelheti. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A támogatás iránti kérelmet a benyújtástól számított 15 munkanapon belül el kell bírálni és intézkedni kell a támogatás kifizetésére.

6. § A támogatásra jogosultság megállapításáról és kifizetéséről a polgármester a képviselő-testülettől átruházott hatáskörben dönt.

7. § E rendelet alkalmazásában:

lakóhely: a lakcímnyilvántartásba bejelentett lakóhely (állandó lakcím), annak hiányában a lakcímnyilvántartásba bejelentett tartózkodási hely (ideiglenes lakcím);

8. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2017. január 01. napjától kell alkalmazni.

(2) A 2017. január 1-2017. március 31. között született gyermekek esetében az 5. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően a beadási határidő 2017. június 30-ra módosul.