Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelete

a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól

Hatályos: 2017. 04. 29

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 226. § (7) bekezdésében, 232/A § (1) bekezdésében és a 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján meghatározott általános szabályozási hatáskörbe tartozó kérdésekről az alábbiakat rendeli el:

 

 

A rendelet hatálya

 

 

(1) E rendelet hatálya a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre, ügykezelőkre (a továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki.

 

(2) A rendelet 6-9. §-ainak hatálya kiterjed a főállású polgármesterre, valamint a Hivatalban foglalkoztatott Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalókra is.

 

 

Törzsgárda juttatás

 

 

(1) A köztisztviselőnek a hivatalnál eltöltött, vagy más közigazgatási szervtől áthelyezéssel létesített idő alapján – amennyiben nem áll fegyelmi hatály alatt – törzsgárda juttatást állapít meg, melynek mértéke:

10 éves szolgálati idő után fél havi illetménye,

20 éves szolgálati idő után egy havi illetménye,

25 éves szolgálati idő után másfél havi illetménye,

30 éves szolgálati idő után két havi illetménye,

35 éves szolgálati idő után két és fél havi illetménye,

40 éves szolgálati idő után három havi illetménye.

 

(2) Törzsgárda időként csak a folyamatos, megszakítás nélküli szolgálati idő vehető figyelembe, a megszakítás előtti szolgálati időt figyelembe venni nem lehet.

 

(3) A törzsgárda juttatást az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltét követő hó végéig kell kifizetni a köztisztviselő részére.

 

 

Egészségügyi támogatás

 

 

(1) Az egészségmegőrzés érdekében a napi 4 órát meghaladóan számítógépet használó köztisztviselőt költségtérítés illeti meg a látásjavítást szolgáló gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez..

 

(2) A költségtérítés mértéke a számlával igazolt költség, de legfeljebb 20.000,- Ft, amely évente igényelhető.

 

Kegyeleti támogatás

 

 

(1) A köztisztviselő a Ptk. 8:1. § (1) bekezdésének 1. pontjában felsorolt közeli hozzátartozójának halála esetén kegyeleti támogatásban részesül.

 

(2)A kegyeleti támogatás összege 25.000,- Ft. A kegyeleti támogatás megállapításáról a jegyző dönt.

 

A bér pénzintézeti számlára utalásával kapcsolatos költségtérítés

 

 

(1) A köztisztviselő részére bérének pénzintézetnél nyitott bankszámlára történő – törvényben kötelezően előírt – átutalásával összefüggésben keletkezett többletköltségét a munkáltató megtéríti.

 

(2) A többletköltség megtérítése a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott, tárgyévre vonatkozó összeg.

 

(3) A bérek pénzintézeti folyószámlára történő átutalásával összefüggésben keletkezett többletköltség meghatározott összegét legkésőbb a tárgyév végéig a köztisztviselő bankszámlájára kell utalni.

 

Cafetéria-juttatás szabályai

 

 

(1) A cafetéria keret éves mértékét a hivatalt fenntartó önkormányzatok Képviselő-testületei hagyják jóvá minden évben, a költségvetés elfogadásával egyidejűleg.

 

(2) A Hivatal minden év február 28. napjáig tájékoztatja a köztisztviselőket az igénybe vehető cafetéria-juttatásról. A köztisztviselők március 31. napjáig nyilatkoznak a cafetéria-juttatás éves összegének felhasználásáról, a választott cafetéria-juttatásról és annak mértékéről. A köztisztviselő az összeg felosztásáról az 1. melléklet szerint nyilatkozik.

 

(3) A köztisztviselő a nyilatkozattétellel hozzájárul ahhoz, hogy a cafetéria-juttatás igényléséhez szükséges adatait az ahhoz szükséges mértékben a cafetéria-juttatás nyilvántartást vezető kezelje.

 

(4) A köztisztviselő nyilatkozata a tárgyév január 1. napjától, - cafetéria-juttatás igénybe vételére való jogosultságtól – december 31-ig – vagy munkaviszony megszűnéséig terjedő időszakra vonatkozik. A nyilatkozat év közben nem módosítható.

 

(5) A köztisztviselőt megillető keretösszeg nem vihető át a következő évre, a tárgyévben fel nem használt összeg pénzben nem váltható meg.

 

(6) Ha a közszolgálati jogviszony év közben keletkezik, vagy határozott időre jön létre, a köztisztviselő a keretösszeg időarányos részére jogosult. A jogosultsági idő számításakor az adott év naptári napjainak számát kell figyelembe venni, a keretösszeget ezer forintra kerekítve kell megállapítani.

 

(7) A részmunkaidőben dolgozó köztisztviselőnek az éves keret nagysága arányosan csökken.

 

(8) A köztisztviselő nem jogosult cafetéria-juttatás igénybevételére:

a szülési szabadság, terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási-díj, a gyermekgondozási-segély folyósításának időtartamára,

30 napot meghaladó távollét esetében a távollét első napjától kezdve.

 

(9) A választható cafetéria-juttatások:

Széchenyi Pihenő Kártya (Szép Kártya),

Készpénz kifizetése cafetériában,

Lakáscélú hitel törlesztésének támogatása

 

 

 

(1) A Szép Kártya névre szóló, bankkártya elven működő, elektronikus utalványkártya. A szálláshely alszámlán lévő összeget szállás szolgáltatásra, a vendéglátás alszámlára utalt összeget meleg étkezésre, a szabadidő alszámlán lévő összeget kulturális programokra, sport és wellness tevékenységre lehet használni. Közeli hozzátartozó és családtagok részére névre szóló társkártya igényelhető.

 

(2) A kártya  - köztisztviselő  által  igényelt  - alszámlájára  tárgyévben  egy alkalommal, egy összegben kerül átutalásra a cafetéria összege legkésőbb április 30-ig.

 

 

 

(1) Készpénz kifizetés éves keretösszege a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott összeg.

 

(2) A készpénz kifizetés évente egy összegben, a cafetéria igénylés leadásától számított 30 napon belül kerül utalásra, az ezen cafetéria-juttatást választó dolgozó részére.

 

 

 

(1) A lakáscélú hitel törlesztésének támogatása az adómentes munkáltatói támogatás folyósításának szabályairól szóló rendelet alapján a hitelintézet lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztésére és visszafizetésére vehető igénybe.

 

(2) A köztisztviselő a cafetéria keretét, vagy annak egy részét a már meglévő lakásán fennálló hitelének a törlesztésére is fordíthatja

 

(3) A lakáscélú hitel törlesztésének támogatása választása esetén az adómentesség megítéléshez szükséges adatokat, információkat a köztisztviselőnek írásos nyilatkozattétel formájában az igényléskor közölnie kell.

 

(4) A támogatás igényléséhez a rendelet 2. mellékletében meghatározott nyilatkozat kitöltése szükséges.

 

(5) A támogatás folyósítása az igénylőlap leadását követő 30 napon belül egy összegben történik.

 

 

Közszolgálati Tisztviselők Napja

 

 

A Képviselő-testület a Hivatal köztisztviselői számára július 1-jét munkaszüneti nappá nyilvánítja.

 

 

Záró rendelkezések

 

 

(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.

 

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a köztisztviselők munkavégzéséről, a munka és pihenőidőről, valamint az illetményrendszer szabályairól szóló 4/1993. (X.05.) önkormányzati rendelete, valamint a Nádasd Körjegyzőségen foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról szóló 6/2002. (VIII.28.) önkormányzati rendelete.

 

Nádasd, 2017. április 27.

 

 

                             Karvalits J. Zoltán                                           Aggné Kovács Ildikó

                                 polgármester                                                           jegyző

 

 

Ph.

 

A rendelet kihirdetve:

 

Nádasd, 2017. április 28.

 

 

 

      Aggné Kovács Ildikó

                  jegyző