Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének a szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 05. 01- 2021. 04. 13

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének a szabályairól és díjairól

2017.05.01.

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Nádasd Községi Önkormányzat hivatalos helyisége (9915 Nádasd, Vasúti u. 7.) nagyterme,

b) hivatali munkaidő: a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

Az engedélyezés szabályai

2. § (1) A házasságkötést hivatali helyiségen kívül a jegyző abban az esetben engedélyezi, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.

(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínnel rendelkezni jogosult írásbeli hozzájárulását az anyakönyvvezetőhöz a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(3) A házasságkötéshez a méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés méltóságához illő helyszín előkészítése (így különösen a díszítés, a berendezés, a megvilágítás, a megfelelő számú férőhely, az esemény külső környezeti hatásoktól való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés feltételeinek a biztosítása a házasulók kötelezettsége.

(5) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig 16.00 órától 19.00 óráig, pénteki napon 13.30 órától 19.00 óráig, szombati napon 08.30 órától 19.00 óráig, vasárnap 10.00 órától 15 óráig engedélyezhető.

A többletszolgáltatási díj megfizetésének mértéke, módja

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidő túl történő, valamint hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatást igénybevevők által fizetendő díj: 10.000,- Ft.

(2) Rendkívüli körülmény, valamint közeli halállal fenyegető állapot esetén a hivatali helyiségen kívül lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt az anyakönyvvezető előtt a hivatali helyiségben megjelenni nem képes. E körülmény fennállását és a közeli halállal fenyegető állapotot a házasulók kérelmükben megjelölni és igazolni kötelesek.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat – kiállított számla alapján - a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatal SAVARIA Takarékszövetkezetnél vezetett 72100419-11056933 számú számlája javára kell megfizetni. A megfizetés tényét az anyakönyvi esemény időpontját megelőző 5. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

(5) A szolgáltatás igénybevevői az (1) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításakor

4. § A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett eseményenkénti 15.000 forint díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet 2017. május 1. napján lép hatályba, és a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 5/2011. (VII.21.) önkormányzati rendelet.