Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének a szabályairól és díjairól

Hatályos: 2021. 04. 14- 2023. 03. 31

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének a szabályairól és díjairól

2021.04.14.

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Nádasd Községi Önkormányzat hivatalos helyisége (9915 Nádasd, Vasúti u. 7.) nagyterme,

b) hivatali munkaidő: a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

Az engedélyezés szabályai

2. § (1) A házasságkötést hivatali helyiségen kívül a jegyző abban az esetben engedélyezi, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.

(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínnel rendelkezni jogosult írásbeli hozzájárulását az anyakönyvvezetőhöz a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(3) A házasságkötéshez a méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés méltóságához illő helyszín előkészítése (így különösen a díszítés, a berendezés, a megvilágítás, a megfelelő számú férőhely, az esemény külső környezeti hatásoktól való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés feltételeinek a biztosítása a házasulók kötelezettsége.

(5)1 Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig 16.00 órától 19.00 óráig, pénteki napon 13.30 órától 19.00 óráig, szombati napon 08.30 órától 19.00 óráig engedélyezhető.

A többletszolgáltatási díj megfizetésének mértéke, módja

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidő túl történő, valamint hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatást igénybevevők által fizetendő díj: 10.000,- Ft.

(2) Rendkívüli körülmény, valamint közeli halállal fenyegető állapot esetén a hivatali helyiségen kívül lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt az anyakönyvvezető előtt a hivatali helyiségben megjelenni nem képes. E körülmény fennállását és a közeli halállal fenyegető állapotot a házasulók kérelmükben megjelölni és igazolni kötelesek.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat – kiállított számla alapján - a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatal SAVARIA Takarékszövetkezetnél vezetett 72100419-11056933 számú számlája javára kell megfizetni. A megfizetés tényét az anyakönyvi esemény időpontját megelőző 5. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

(5) A szolgáltatás igénybevevői az (1) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításakor

4. § A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett eseményenkénti 15.000 forint díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet 2017. május 1. napján lép hatályba, és a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 5/2011. (VII.21.) önkormányzati rendelet.

1

A 2. § (5) bekezdése a Nádasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (IV. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.