Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017.(V.31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2017. 06. 01- 2021. 12. 10

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017.(V.31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2017.06.01.

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális Intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Nádasd lakosságának érdekeit szem előtt tartva meghatározza Nádasd Községi Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Nádasd község teljes lakosságának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

3. § A rendelet hatálya kiterjed Nádasd község lakosságára, a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során alapfeladatának tekinti:

a. Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolás megteremtése.
b. A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.
c. A helyi hagyományok (rönkhúzás, húsvéti locsolás, májusfa kitáncolás, Pünkösdi helytörténeti vetélkedő. Aratási felvonulás, falunapok, szüreti felvonulás), kulturális műsorok, bemutatók, találkozók, versenyek, vetélkedők szervezésének támogatása.
d. A kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele az „Együtt Nádasdért” Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület által, valamint a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei ismertté tétele, szerepük növelése elsősorban a Hétdombi Hírek, illetve az internet által.
e. A helyi, az egyetemes, a nemzeti, az etnikai, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismeréséhez művelődési alkalmak biztosítása, így előadások, hangversenyek, művészeti kiállítások, irodalmi esetek, művészeti és más baráti körök szervezésének elősegítése és támogatása, számukra tér biztosítása.
f. Hagyományőrző közösségek működésének támogatása, találkozók (Nádasd nevű települések négyévente sorra kerülő találkozója) rendezése.
g. Amatőr művészeti csoportok, alkotó műhelyek kézműves tevékenységek, irodalmi, olvasó-önképző körök, alkotó táborok támogatása.
h. A népművészet hagyományos tevékenységeinek gyakorlásához ének-, zene-, táncegyüttesek szervezésnek, működésének segítése, a népi iparművészeti képességek fejlesztéséhez tanfolyamok, körök táborok szervezése, a készült művekből bemutatók, kiállítások rendezése.
i. A település különböző életkorú, érték- és érdekrendszerű civil közösségeinek művelődési szándékainak lehetőség szerinti segítése.
j. Kapcsolat építése a közművelődés megyei, regionális és országos szervezeteivel, a határon túli magyarság művelődési közösségeivel, a Nádasd nevű települések és Alsósófalva kulturális intézményeivel, közösségeivel, civil szervezeteivel.

A közművelődési feladatai ellátásának módja

5. § (1) Az önkormányzat a 4. §-ban meghatározott feladatok megvalósítása érdekében

a.) éves költségvetésében támogatási keretet határoz meg,
b.) támogatja a helyi székhelyű egyesületek és civil szervezetek, valamint a történelmi egyházak működését,
c.) támogatja a települési nagyobb rendezvények megrendezését.

6. § (1) Az önkormányzat az e rendelet 4-§-ában foglalt feladatok ellátására közösségi színteret biztosít, melynek működtetése érdekében közművelődési megállapodást köt az „Együtt Nádasdért” Faluszépítő és fejlesztő Kulturális Egyesülettel (továbbiakban: Egyesület).

(2) A Képviselő-testület az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkatervét, jóváhagyja az éves rendezvénynaptárt.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § Az Önkormányzat a 4. §-ban megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. A közművelődési feladatok ellátása érdekében biztosítja a működéshez szükséges forrásokat, azokat az 6. § (1) bekezdésében megjelölt megállapodásban részletezett módon adja át az Egyesület részére.

Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

8. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 6/2000. (V.05.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nádasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 11. napjával.