Nádasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekjóléti ellátásokról

Hatályos: 2021. 12. 11
a szociális és gyermekjóléti ellátásokról
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8., 8a. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi. III. törvény 25. § és a 26. §-ban foglaltak szerint a képviselő-testület saját hatáskörében szabályozhatja – a törvényben meghatározott feltételek figyelembevételével – a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások megállapításának feltételeit és további pénzbeli támogatásokat állapíthat meg. Rendeletében szabályozza a kötelezően biztosítandó alapszolgáltatások helyi szabályait.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. §
A rendelet hatályára vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
2. §
Az önkormányzati rendeletre vonatkozó általános rendelkezéseket tartalmaz.
3. §
Tartalmazza az eljárási rendelkezésre vonatkozó részletszabályokat: kihez kell benyújtani, milyen formanyomtatványon terjeszthető elő a kérelem, milyen igazolások szükségesek az elbíráláshoz, milyen módon történik a kifizetés.
4. § - 5. §
A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz: mennyi időre és kinek állapítható meg a támogatás, támogatásban részesülő személy lakcímének változása esetén hogyan kell eljárni, mely esetekben szükséges a támogatás folyósításának megszüntetése.
Szabályozásra kerül a jövedelmi helyzet vizsgálata, közüzemi számlák bemutatási kötelezettsége, illetve az adható támogatás összege.
6. §
A rendkívüli települési támogatásra vonatkozó szabályokat tartalmaz. Rendkívüli élethelyzet különösen a betegség, a haláleset, az elemi kár, egyéb rendkívüli ok. Jövedelem igazolására szolgáló és rászorultságot igazoló dokumentumok bemutatására vonatkozó előírásokat szabályoz, meghatározza az adható támogatás összegét.
7. §
Gyermekszületési támogatás igénybevételére tartalmaz rendelkezéseket. Jogosultsági feltételeket, támogatás összegét, határidők pontos meghatározását szabályozza.
8. § - 9. §
Magánlakás építéshez, bővítéshez, lakásvásárláshoz nyújtott helyi támogatásokra vonatkozó szabályokat tartalmaz. Rögzítésre kerül benne, hogy kik igényelhetik, mekkora összegben, milyen formanyomtatványon terjeszthetik elő a kérelmet, milyen feltételek mellett adható.
10. §
A rendelet ezen szakasza a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat szabályozza. Rögzíti a képviselő-testület által biztosított szociális alapszolgáltatások, illetve gyermekvédelmi szolgáltatások körét.
11. §
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz. Jelen rendelet elfogadásával egyidejűleg hatályon kívül kell helyezni az ellátásokat jelenleg szabályozó önkormányzati rendeleteket és azok módosításait.
12. §
A rendelet hatálybalépését tartalmazza.