Nádasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Nádasd Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2021. 09. 30

Nádasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.09.30.
Nádasd Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
Nádasd Községi Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát a 7/2015. (XII.18.) önkormányzati rendelet szabályozza. A rendelet módosítás két okból vált szükségessé. Az egyik, hogy a településképi bejelentési eljárással kapcsolatos hatáskör címzettje a Képviselő-testület lett jogszabályváltozás következtében 2021. július 1-től. A legutóbbi ülésen a Képviselő-testület úgy határozott, hogy a hatáskört átruházza a polgármesterre, hiszen július 1-jét megelőzően is a polgármester volt a hatáskör címzettje, illetve az ügyeket döntésre úgyis szakember, a települési főépítész készíti elő. A Képviselő-testület hatáskörét rendelettel ruházhatja át polgármesterre. A szervezeti és működési szabályzatban eddig szereplő átruházott hatáskörök közé bekerült a településképi bejelentési eljárás.
A másik módosítás a jegyző és aljegyző helyettesítése. Az eddigi szabályozás úgy szólt, hogy „a jegyzői és aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve akadályoztatásuk esetén – legfeljebb 6 hónap időtartamra – a közös hivatal igazgatási ügyintézője látja el ezen feladatokat”. Ezt a szabályozást szükséges módosítani a jelenlegi megoldásnak megfelelően, mely így szól: „a jegyzői és aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve akadályoztatásuk esetén – legfeljebb 6 hónap időtartamra – a közös hivatal jegyzői feladatokkal megbízott igazgatási ügyintézője látja el ezen feladatokat”.
Az Mötv. 43. § (3) bekezdése értelmében a Képviselő-testület az alakuló, vagy az azt követő ülésen megalkotja, vagy felülvizsgálja szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletét. A Képviselő-testület 2019. október 22-én tartotta alakuló ülését. Akkor a Képviselő-testület 75/2019 (XI.22.) számú határozatával a törvényi kötelezettség teljesítése érdekében az Ügyrendi Bizottságot megbízta, hogy végezze el az SZMSZ felülvizsgálatát. Sajnos a pandémia miatt elmaradt a felülvizsgálat. Ezért most ezt is pótolva, a felülvizsgálat eredményeként készült el az új rendelet.