Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (V.24.) önkormányzati rendelete

Hosszúpereszteg Község Önkormányzatának vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2014. 12. 01

Hosszúpereszteg Község Önkormányzatának képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, (4) bekezdésében, 11.§ (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében, továbbá a 143. § (4) bekezdésének i) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

1.§

(1)  A rendelet hatálya kiterjed Hosszúpereszteg Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, illetve tulajdonába kerülő

a) ingatlan és ingó dologra, valamint vagyoni értékű jogokra, továbbá

b) a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra, illetve gazdasági társaságban és közhasznú társaságban az Önkormányzatot megillető egyéb tagsági részesedésekre.

(2)   Nem terjed ki a rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint azok elidegenítésére.

2.§

(1)   Az Nvt. alapján kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok felsorolását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Korlátozottan forgalomképes vagyonnak minősül az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges középület, közterület. A korlátozottan forgalomképes törzsvagyontárgyak felsorolását e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3)   A (1) és a (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó vagyontárgyak az üzleti vagyon körébe tartoznak, amelyet a 3. számú melléklet tartalmaz.

(4)   A Képviselő-testület kivételesen indokolt esetben e rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagy korlátozottan forgalomképes vagyonnak minősülő vagyontárgy besorolását megváltoztathatja.

(5)  Valamely vagyontárgy Önkormányzat általi megszerzését követően a Képviselő-testület dönt a megszerzett vagyontárgy besorolásáról.

3.§

(1) A tulajdonnal kapcsolatos rendelkezési jogokat a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A tulajdonosi jogok gyakorlója vagyonkezelési szerződés keretében a vagyonkezelést átengedheti az Nvt.-ben meghatározottak szerint.

4.§

(1)   A 20.000.000,- Ft-ot meghaladó értékű üzleti vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

(2)   A 20.000.000,- Ft-ot meghaladó értékű vagyontárgyat hasznosítani csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

5.§

(1)   Önkormányzati követelésekről a Képviselő-testület döntése alapján következő esetben lehet lemondani:

a)  csődegyezségi megállapodásban,

b)  bírói egyezség keretében,

c)  felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján a követelés várhatóan nem térül meg,

d) ha a követelés csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,

e)  a kötelezett nem lelhető fel.

6.§

Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.



Hosszúpereszteg, 2013. május 23.


Dénes Károly                                                                        Szabó Andrásné

polgármester                                                                                jegyző



Záradék:

A rendelet 2013. május 24-én kihirdetésre került.                           Szabó Andrásné

                                                                                                        jegyző