Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 9.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 8/2019.(XII.12.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 10- 2024. 05. 10

Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 9.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 8/2019.(XII.12.) önkormányzati rendelete módosításáról

2024.05.10.

Hosszúpereszteg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, - a jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően - a következőket rendeli el:

1. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 1. § f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„f) Információs vagy más célú célú berendezés:
a reklámnak, reklámhordozónak nem minősülő információt hordozó, hirdetést vagy hirdetményt tartalmazó berendezés, így különösen az önkormányzati hirdetőtábla, az önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó.”

2. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A helyi védelem alá helyezést, továbbá annak megszüntetését bármely természetes, vagy jogi személy egyaránt kezdeményezheti írásos formában, Hosszúpereszteg Község Önkormányzatának polgármesterénél.”

3. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Többszörösen összetett kúpos, tornyos tető, kupolás tető nem alakítható ki.”

4. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 15. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. Utcabútorra, reklámra, reklámhordozókra vonatkozó követelmények”

5. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 49. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A helyi védett épületen az épületben működő cég felirata legfeljebb 0,5 m² méretű lehet.”

6. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 56. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelem esetén az önkormányzati főépítész, illetve amennyiben önkormányzati főépítész foglalkoztatására nem kerül sor, a polgármester településkép-védelmi tájékoztatást és szakmai konzultációt biztosít a településképi követelményekről. A konzultációra a benyújtott kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül sor kerül.”

7. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 57. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Szakmai konzultáció során az önkormányzati főépítész, amennyiben foglalkoztatására nem kerül sor a polgármester emlékeztetőben rögzíti javaslatait és nyilatkozatait, melyet a konzultáció időpontjától számított 8 napon belül megküld kérelmező részére. Azon folyamatban lévő tájékoztatás, vagy konzultáció esetében, melyek mellékelt tervek alapján történnek, az emlékeztetőnek tartalmaznia kell a terveket is.”

8. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 61. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„61. § Az átruházott hatáskörben eljáró polgármester a tervezett tevékenységet – kikötéssel vagy anélkül – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről Korm. rendeletben foglaltak alapján hallgatással tudomásul veszi, vagy megtiltja az építési tevékenységet, vagy megszünteti az eljárást, majd a bejelentőt erről a tényről értesít.”

9. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 63. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„63. § Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni meglévő építmények rendeltetésének vagy a rendeltetési egységek számának megváltozása, továbbá reklámok és reklámhordozók elhelyezése esetén. ”

10. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 64. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Átruházott hatáskörben eljárva a polgármester településképi kötelezési eljárást folytat le a településképi rendelkezések megsértése esetén.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megsértése esetén az első alkalommal átruházott hatáskörben a polgármester az eljárás alá vontat figyelmeztetésben részesíti, és a jogsértő állapot megszüntetésére hívja fel határidő megjelölésével.”

11. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet 65. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Amennyiben a 64. § (2) bekezdésben meghatározott felhívásban foglalt határidő eredménytelenül telt el, az önkormányzat átruházott hatáskörben eljáró polgármester településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a kötelezettel szemben legkevesebb 100 000 forint, természetes személyek esetén 200 000 forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 1 000 000 forint felső határral rendelkező közigazgatási bírságnak minősülő településkép-védelmi bírságot szab ki a jogsértő állapot megszüntetésére az érintett építmény, építményrész felújítására, átalakítására, elbontására való ismételt kötelezés mellett, új határidő megjelölésével.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott ismételt kötelezésben foglalt határidő eredménytelenül telt el, és az ügyfél az átruházott hatáskörben eljáró polgármester végleges döntésében foglalt kötelezésnek nem tett eleget, az végrehajtható.

(3) A bírság mértékének meghatározásakor az átruházott hatáskörben eljáró polgármester által a mérlegelés a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló törvényben foglaltak alapján a jogsértés jellegére való tekintettel történik.”

12. § Hatályát veszti A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.12.) önkormányzati rendelet

13. § Ez a rendelet 2024. május 10-én lép hatályba.