Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2011. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 02. 01- 2014. 12. 31

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. (2) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (1) bekezdés b) pontjában és (2) bekezdésében, a 21. § (1) bekezdésében, a 29. § (1) bekezdésében, 40. § (1) bekezdésében és a 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a gyermekvédelem helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya


1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a gyermekek törvényben foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, valamint a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzéséhez, megszüntetéséhez igénybe vehető ellátások egyes formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit a Gyvt-ben és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Kormány rendeletben (továbbiakban: Gyer.) foglaltakkal összhangban.

2. § E rendelet hatálya a Rum község közigazgatási területén élő, illetve tartózkodó, a Gyvt. 4.§-ban megjelölt személyekre terjed ki.

Értelmező és eljárási rendelkezések


3. § E rendelet alkalmazásában:

a) család: az egy lakásban együttlakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel   rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

b) jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdése     a) pontjában meghatározottak;

c) jövedelemszámításnál irányadó időszak: Szt. 10. § (2) – (5) bekezdése;

d) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen:

aa) szülő balesete, halála

ab) szülő 30 napot meghaladó tartós betegsége, vagy ellátatlan munkanélkülisége miatt bekövetkezett jövedelemcsökkenés,

ac) a családot ért elemi kár,

ad) gyermek iskoláztatásához kapcsolódó egyszeri kiadás, ha annak összege meghaladja a család egy főre jutó havi jövedelmének az 50 %-át.

4. § (1) E rendeletben szabályozott gyermekvédelmi ellátások megállapítására irányuló eljárás kérelemre indul. A kérelmet:

a) pénzbeli és természetbeni ellátások esetén a szülő, vagy más törvényes képviselő illetve nappali oktatásban résztvevő esetén maga a nagykorú személy terjesztheti elő a Körjegyzőségen;

b) a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokat szóban vagy írásban az intézményvezetőnél kell kérni. Gyermekjóléti szolgáltatásra való igény közvetlenül  a családgondozónál is jelezhető.

(2) A pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelemben foglaltakat a megfelelő igazolással kell alátámasztani (halotti anyakönyvi kivonat, jövedelemigazolás, a munkanélküliség tényét igazoló határozat vagy nyilatkozat, orvosi igazolás stb.). Az iskoláztatással, illetve az óvodai neveléssel összefüggő eseti kiadás összegéről a kérelmező írásban nyilatkozik számla csatolásával, az elemi kár tényét pedig környezettanulmány útján kell megállapítani.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott ellátások megállapítását nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy, vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet is kezdeményezheti.

(4) A támogatást igénylők szociális életkörülményeinek megismerése végett- szükség szerint -  környezettanulmányt kell készíteni,  ha az önkormányzat hivatalos tudomása  alapján a gyermeket gondozó család életkörülményei nem felelnek meg a jövedelem-nyilatkozatban  foglaltaknak. Amennyiben a nem havi rendszerességgel mérhető jövedelem esetén a kérelmező által benyújtott igazolás valódiságával kapcsolatban kétség merül fel, a Körjegyzőség a jövedelemalapra vonatkozó igazolást az állami adóhatóságtól szerzi be.

Helyi gyermekvédelmi ellátások


5. § A gyermekek védelmét a képviselőtestület a következő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások keretében biztosítja:

a) Pénzbeli és természetbeni ellátás:

aa) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

ab) tanévkezdési támogatás
b) személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:

ba) gyermekjóléti szolgáltatás,

bb) gyermekek napközbeni ellátása




6. §

7. §

Tanévkezdési támogatás



8. § (1) Az óvodai nevelésben, az általános és középiskolai oktatásban részesülő gyermekeket, tanulókat, valamint a felsőfokú oktatásban (főiskolán, vagy egyetemen első diplomát szerző nappali tagozatos) részt vevő hallgatókat évenként egyszer –a költségvetésben e célra biztosított előirányzat terhére– tanévkezdési  támogatásban lehet részesíteni.

(2) Az adható támogatások összege:

a) óvodás gyermek 2000 Ft

b) iskolások 4000 Ft gyermekenként.

(3) A támogatásra jogosult a 6. § (1) bekezdésétől eltérően az a gyermek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 500 %-át nem haladja meg. A jövedelemről az igénylő e rendelet 4. § (2) bekezdésétől eltérően az 1. mellékletnek megfelelő nyilatkozatot tesz. Amennyiben valaki valótlan nyilatkozatot tesz, köteles a jogtalanul felvett támogatás összegét visszafizetni.

(4) A kérelemhez a helyben óvodai nevelésben és általános iskolai oktatásban részesülő gyermekeken kívül csatolni kell az általános és középiskolai iskolalátogatási igazolást, valamint a hallgatói jogviszony igazolást.

(5) Nem részesülhet az e § szerinti tanévkezdési támogatásban az a gyermek, akinek családja tanszer beszerzéséhez önkormányzati segélyt kapott.

(6) A támogatás megállapítása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(7) A kifizetésekről a (2) bekezdés szerinti bontásban analitikus nyilvántartást kell vezetni, melyhez csatolni kell a polgármestert által kiadott határozatok egy példányát.

Gyermekjóléti szolgáltatás


9. § (1) A települési önkormányzat a Gyvt. 39 – 40. §-aiban előírt gyermekjóléti szolgáltatás

feladatait társulási formában, a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulása keretében működtetett közös intézmény, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja. A gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás nyújtására a Gyvt. 17.§ (1) bekezdésében felsoroltakon kívül a szülő,  a törvényes képviselő kérelme,   valamint a jegyző, a gyámhivatal –  a gyermek veszélyeztetettségére utaló – jelzése alapján kerül sor.

Gyermekek napközbeni ellátása



10. § (1) A gyermekek napközbeni ellátását az önkormányzat óvodai és iskolai napközi otthoni ellátás formájában biztosítja.

(2) Az óvodai ellátás, iskolai napközi foglalkozás igénybevételére a közoktatási törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményekben az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. A gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjakat e rendelet 2. melléklete tartalmazza.


Záró rendelkezések


11. § Ez a rendelet 2011. november 21-én 19 óra 30 perckor lép hatályba.

12. § (1) E rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni a folyamatban lévő ügyekben is, amennyiben az ügyfélre nézve kedvező.

(2) Hatályát veszti az önkormányzat által fenntartott nevelési, oktatási intézményekben
alkalmazandó étkeztetés intézményi térítési díjairól szóló 1/2011. (I. 24.) önkormányzati rendelet, valamint az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2010. (II.04.) önkormányzati rendelet 10. §-sa.