Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2015. (II. 24.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 01- 2015. 09. 01

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

  1. §

(1) Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) 3. § (4) bekezdésében a „(2) bekezdés” szöveg helyébe a „(3) bekezdés” szöveg lép.

(2) A Rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„ (5) A megállapított eseti települési és rendkívüli települési támogatás a döntést követő 5 napon belül, a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás minden hónap 5. napjáig kerül kifizetésre. A polgármester döntésétől függően a települési és rendkívüli települési támogatás természetbeni formában is nyújtható.”

(3) A Rendelet 3. §-sa a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Ha a rendszeres jelleggel nyújtott települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára eső támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.”

2. §

A Rendelet 8. § (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Tüzelőanyag beszerzéséhez eseti jelleggel pénzbeli, vagy természetbeni támogatás nyújtható annak, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 230 %-át, egyedül élő esetén a 350 %-át.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 190 %-át, egyedül élő esetén a 230 %-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) bekezdésben megjelölt díjakra fizetett kiadása meghaladja a háztartás havi összjövedelmének a 20 %-át.”

3. §

(1) A Rendelet 11. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A rendkívüli települési támogatásra az a személy jogosult, akinek családjában, lakhatásra illetve közüzemi díjtartozásra tekintettel háztartásában az egy főre eső nettó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének

  a) Az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt támogatási forma esetén –kivétel létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, amikor a támogatás jövedelemre tekintet nélkül állapítható meg –220 %-át, egyedülélő esetén a 260 %-át.

  b) Az (1) bekezdés b) pontjában megjelölt támogatási forma esetén 350%-át,  egyedülélő esetén az 500 %-át.

  c) Az (1) bekezdés c) pontjában megjelölt támogatási forma esetén az 500 %-át.”

(2) A Rendelet 11. § (3) bekezdése a következő h) és i) ponttal egészül ki:

„h) lakhatás elvesztésének veszélye,

i) közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye díjtartozás miatt”

(3) A Rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)

a) megfelelő élelmezés hiánya,

 b) aktív korúak ellátásában részesülő személy,

 c) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg. 

 d) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,

 e) a megfelelő ruházkodás hiánya,

 f) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő,

 g) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlásának nehézsége,

h) gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatása, illetve gyermek óvodakezdése,

i) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,

j) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

k) hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek,

l) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása;

 m) napi megélhetési gondok.”