Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 12. 02- 2018. 12. 30

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A§ (1) bekezdés aa) alpontjában és a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Reklámok, reklámhordozók elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozó településképi követelmények


1.§ Rum község területén 10 db reklámhordozó létesíthető

2.§ (1) A közterületen és köztulajdonban álló ingatlanokon a következő feltételek szerint tehető közzé reklám:

a) kioszk oldalán a reklám céljára hasznosítható terület legfeljebb felén,

b) közterületi közművelődési hirdetőoszlop teljes felületén, legfeljebb 1,2 négyzetméter összes reklám felülettel, ahol a reklámhordozó ragasztás útján is rögzíthető,

c) önkormányzati hirdetőtáblán reklám nem helyezhető el.

(2)  Közművelődési intézmény épületén kizárólag az arra állandósított hirdető berendezésen az intézményre vagy rendezvényére vonatkozóan reklám és műsort hirdető plakát helyezhető el.

(3) Reklámhordozó, vagy reklámhordozót tartó berendezés utcabútorra utólag nem szerelhető, azokat a reklám közzétételére alkalmas reklámfelülettel együtt kell megtervezni és létrehozni

(4) Utasvárón reklám nem helyezhető el.

(5) Rábatöttös község önkormányzata saját rendezvényeiről és a községben működő, bejegyzett egyesületek által szervezett vagy támogatott rendezvényről tájékoztató ideiglenes reklám elhelyezése transzparensen és molinón lehetséges. A reklámot a rendezvényt követő 3 napon belül el kell távolítani.

3.§ (1) Reklámberendezések elhelyezése esetében a közterület-használati engedély kiadása a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján történhet.

(2) A kihelyezett reklámhordozón tartós kivitelben és olvasható mértékben fel kell tüntetni a tulajdonos nevét (megnevezését) és címét (székhelyét). Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot két héten belül módosítani kell.

 (3) Az elhanyagolt, tönkrement reklámhordozókat a tulajdonosnak el kell távolítani.

Cégérek elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozó

településképi követelmények


4.§ Az épület homlokzatán vállalkozásonként 1 db, legfeljebb 0,75 mreklámfelületű cégér helyezhető el.

Településképi bejelentési eljárásra vonatkozó szabályok


5.§ (1) A településképi bejelentési eljárás elbírálásához szükséges bejelentőlapot a reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés, valamint cégér elhelyezését megelőzően az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, a kérelem elbírálásához szükséges tartalommal, 2 példányban, papíralapon a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A dokumentáció minimális tartalma: a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló rajz, műszaki leírás. A bejelentéshez csatolni kell az érintett ingatlan valamennyi tulajdonosának, haszonélvezőjének, kezelőjének hozzájárulását.

(3) A polgármester a bejelentést követő 15 napon belül hatósági határozatban dönt a reklám, reklámhordozó elhelyezésének – feltétel meghatározásával vagy anélkül történő – tudomásul vételéről, ha a tervezett reklámhordozó elhelyezése illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek, valamint a Korm. rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.

(4) A polgármester a bejelentést követő 15 napon belül hatósági határozatban megtiltja a reklám, reklámhordozó elhelyezését, ha a reklámhordozó elhelyezése nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelményeknek, vagy nem felel meg a Korm. rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.

(5) A polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését, valamint a bejelentett tevékenység folytatását.

(6) Amennyiben a polgármester a településképi bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, a tevékenység folytatását a bejelentési eljárás során megtiltotta vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal, erről 15 napon belül értesíti a megyei kormányhivatalt.

Záró rendelkezések


6. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.