Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017. (III.13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2015. (II. 24.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 13- 2017. 03. 13

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 1.§ Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: R.)  2. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A települési támogatás, a rendkívüli települési támogatás – a 3. § (4) bekezdésében foglalt kivétellel –, a köztemetés és a szociálisan rászoruló személy részére biztosítandó étkeztetés elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.”

2.§ Az R. 3. §-nak helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A havi rendszerességgel nyújtott települési és meghatározott időszakra havi rendszerességgel nyújtott rendkívüli települési támogatás összege –a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek kivételével –havonta nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjától illeti meg.

(3) Az eseti jelleggel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás összege -a temetési támogatás kivételével -éves viszonylatban nem haladhatja meg családonként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(4) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén a képviselőtestület egyedi mérlegelés alapján kérelemre vagy hivatalból összeghatár megkötöttsége nélkül dönthet.

(5) Tartós létfenntartási gond esetén a polgármester egyedi mérlegelés alapján e rendeletben foglalt jövedelemhatároktól eltérhet.

(6) A megállapított eseti települési és rendkívüli települési támogatás legkésőbb a döntést követő 8 munkanapon belül, a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás minden hónap 5. napjáig kerül kifizetésre.

(7) Ha a rendszeres jelleggel nyújtott települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára eső támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.”

3. § Az R. 11. § (1) - (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető:

a) Az a személy, aki létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan létfenntartási vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

b) Az a személy, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.

c) Jövedelmére tekintet nélkül a gyermeket szülő anya.

(2) Az a) és b) pontban meghatározott rendkívüli települési támogatásra az a személy jogosult, akinek családjában, lakhatásra illetve közüzemi díjtartozásra tekintettel háztartásában az egy főre eső nettó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 

a) Az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt támogatási forma esetén –kivétel létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, amikor a támogatás jövedelemre tekintet nélkül állapítható meg –220 %-át, egyedül élő esetén a 260 %-át.

b) Az (1) bekezdés b) pontjában megjelölt támogatási forma esetén 350%-át, egyedül élő esetén az 500 %-át."

4. § Az R. 2. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A települési és rendkívüli települési támogatás adható

a) eseti jelleggel vagy

b) meghatározott időszakra havi rendszerességgel.

(5) A települési és rendkívüli települési támogatás adható

a) természetben vagy

b) pénzbeli ellátás formájában.”

5.§ Hatályát veszti az R. 11. § (5) bekezdésében „a jövedelemigazoláson túl” szövegrész, valamint a 14. § (4) bekezdésének a) pontja.


6.§ (1) Ez a rendelet 2017. március 13-án 17 óra 45 perckor lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendeletben foglalt rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.