Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (V.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2020. 11. 01

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19.§-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. §


(1) A házasságkötésre alkalmas hivatali helyiség: a Rum, Béke u. 3. szám alatti kisgaléria és az emeleti kiállítóterem.

(2) Házasságkötés hivatali helyiségen kívül e rendelet, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló törvény szabályai szerint engedélyezhető.

(3) Hivatali munkaidő: a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.”

2. §


(1)  A házasságkötés minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó megünnepléshez szükséges feltételek adottak.

 (2) Ha a házasságkötés szabadtéri helyszínen történik, a megfelelő esőhelyszín biztosításáról a kérelmezőnek kell gondoskodni. Az esőhelyszín megjelölése az engedély megadásának feltétele.

3. §


(1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) - (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően hivatali munkaidőn túl pénteken és szombaton lehet lebonyolítani.

(2) A 2.§ (1)-(2) bekezdésében meghatározott helyszíneken és kérelemre zárt épületben engedélyezett helyszínen egész évben, az anyakönyvi és más jogszabályok előírásainak betartásával tartható házasságkötés.

(3) A kérelemre szabadtéren engedélyezett helyszínen április 15. és szeptember 30. között tartható házasságkötés, az anyakönyvi és más jogszabályok előírásainak betartásával.

(4) Házasságkötést hivatali munkaidőn kívül munkanapokon 19,00 óráig, szombaton 11,00 és 20,00 óra között lehet lebonyolítani.

4. §


(1) A rendeletben nevesített hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő házasságkötési engedélyezési eljárás kérelemre indul. A házasulandóknak az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben foglaltakon kívül csatolni kell:

  1. a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás egy példányát;
  2. közeli halállal fenyegető egészségi állapot igazolására orvosi igazolást.

(2) Az engedélyező helyszíni szemle során köteles meggyőződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín illetve esőhelyszín megfelel e rendelet előírásainak.

(3) Az esőhelyszín biztosítása történhet oly módon, hogy megfelelő méretű és minőségű sátor, lábon álló fedett szín stb. alatt történik a házasságkötés.

5. §


(1) A hivatali helyiségben a házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja hivatali munkaidőn túl bruttó 30000 Ft, amely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(2) A hivatali helyiségen kívüli hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja bruttó 35.000 Ft.

(3) Házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított házasságkötés díjmentes.

(4) A szolgáltatások díját legkésőbb a házasságkötést megelőző második nap 16 óráig, számla ellenében kell az önkormányzat számlájára megfizetni.

6. §


(1) Az anyakönyvvezetőt hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén - választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett házasságkötésenként bruttó 15.000 Ft díjazás illeti meg.

 (2) Az anyakönyvvezetőt hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történő házasságkötés esetén- választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett házasságkötésenként bruttó 25.000 Ft díjazás illeti meg.

7.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Rum Község Önkormányzata Képviselőtestületének a hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 10/2011. (VI. 27.) önkormányzati rendelete.



   

 Beni Ferenc                                                                          Gáspár Tivadar

 polgármester                                                                                 jegyző




Kihirdetve: 2017. május 25.




Gáspár Tivadar
jegyző