Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (V.25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2015. (II. 24.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 05. 26- 2017. 05. 26

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ban és 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

„f) lakásépítéshez, - vásárláshoz, önkormányzati telek vásárláshoz szükséges kérelmet a 8. melléklet tartalmazza.”   

2.§ Az R. a következő alcímmel egészül ki:

„Támogatás telekvásárláshoz, lakásépítéshez, lakásvásárláshoz

14/B. §

(1) Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete évente vissza nem térítendő támogatást nyújthat az arra rászoruló, 45. életévüket be nem töltött nagykorú személyeknek (házas- vagy élettársak esetében legalább az egyik fél) Rum község közigazgatási területén az első:

a) lakásuk építéséhez, vásárlásához,

b) hasznos lakóterület legalább 1 lakószobával történő bővítéséhez,

c) önkormányzati telek megvásárlásához a telek vételárában jóváírt támogatás formájában.

(2) A támogatás mértéke:

a) lakás építése, lakás vásárlása esetén 100 ezer forinttól 1000 ezer forintig terjedhet;

b) lakás bővítése esetén 100 ezer Ft;

c) önkormányzati tulajdonú telek vásárlása esetén 500 ezer Ft, amely a telek vételárában kerül jóváírásra.

(3) A támogatásra az a házaspár, élettársak, gyermekét egyedül nevelő személy és egyedülálló jogosult, aki az alábbi feltételeknek megfelel:

a) az önkormányzat által nyújtott – e rendelet 14/B. § (1) bekezdés a-c) pontjaiban felsorolt – támogatásban még nem részesült;

b) a lakás vásárlása a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül történt, lakás építése esetén a tetőszerkezetkész állapot igazolása, önkormányzati telek vásárlása esetén a telekvásárlási kérelemmel együtt benyújtott igénylés;

c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj nyolcszorosát, egyedülálló esetén a tízszeresét;

d) az igénylő(k) összességében 5 millió forintot meghaladó, lakás céljára szolgáló ingatlan vagyonnal – a bővítés kivételével – nem rendelkeznek, kivéve, ha azt értékesítik és az ebből befolyó teljes vételárat igazoltan az új lakásuk építésére, megszerzésére fordítják. 

(4)  A támogatás igényléséhez csatolni kell:

a) lakás vásárlása esetén az adás-vételi szerződés 1 példányát;

b) lakás építése esetén fotókkal alátámasztott nyilatkozatot a tető szerkezetkész állapotáról;

c) lakás bővítése esetén műszaki tervdokumentációt

d) a jövedelemigazolásokat munkáltatói igazolással együtt és a vagyonnyilatkozatot.

(5) A támogatás iránti kérelmet a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatal Rumi Kirendeltségén kell benyújtani. A képviselőtestület döntését követően a támogatási megállapodás megkötésére a polgármester jogosult.

(6) A kapott támogatást azonnal és egyösszegben kell visszafizetni a hatályos Ptk-ban meghatározott mindenkori késedelmi kamattal növelten, ha a jogosult:

a) valótlan adatok közlésével, megtévesztés útján, jogosulatlanul jutott a támogatáshoz, vagy

b) a támogatásban részesült fél(ek) a megépített, illetve megvásárolt lakást 5 éven belül elidegenítik és helyette Rum községben újabb lakást nem vásárolnak, vagy

c) a használatbavételi engedélyt a támogatás átutalásától számított 4 éven belül nem szerzik meg.

(7) A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.

(8)  A (7) bekezdés alkalmazása szempontjából különösen méltányolható körülmény, ha:

a)  a lakásépítés vagy lakásvásárlás együttköltöző közeli hozzátartozó halála, vagy válás miatt ellehetetlenül,

b) az elidegenítésre vagyonmegosztás miatt kerül sor.”


3.§ Az R. az 1. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

4.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról szóló 4/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelete.