Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (VI. 4.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 27

Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (VI. 4.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.01.27.

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 6. § (4) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:1

A rendelet hatálya

1. § (1)2 A rendelet hatálya kiterjed a Rum Község Önkormányzata közigazgatási területén, Rum Község Önkormányzata tulajdonában lévő köztemetőkre.

(2) Működő köztemető: a Rum Temető utcai (367/3 hrsz alatti) temető.

(3) Lezárt köztemető: a Rum Béke utcai (517 hrsz alatti) temető.

A köztemetők fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) A köztemetők létesítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről, bővítéséről és lezárásáról Rum Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) Az Önkormányzat a kegyeleti közszolgáltatás tárgyi és infrastrukturális feltételeinek biztosításáról az önkormányzat fizikai dolgozói és temetőgondnok révén gondoskodik.

(3) Az önkormányzat a temető üzemeltetési feladatai keretében:

a) a temetőkben lévő sírhelyekről nyilvántartást vezet, melybe az eltemettőknek és az arra jogosult hatóságoknak betekintést enged, illetve felvilágosítást nyújt,

b) a köztemetőben kihelyezett hirdetőtáblákon tájékoztatja a temetőbe látogatókat,

c) gondoskodik

ca) a temetések összehangolásáról;

cb) a köztemetőben gondoskodik az elhunytak megfelelő módon történő hűtéséről

cc) a ravatalozó és kiszolgáló helyiségei karbantartásáról, javításáról, takarításáról, és szükség szerinti fertőtlenítéséről

cd) a temető rendszeres kaszálásáról, parkosításáról, tisztántartásáról

ce) az utak karbantartásáról, síkosság-mentesítéséről és a hó eltakarításról.

d) a temetőn belül kijelöli a hulladék összegyűjtésére és tárolására szolgáló helyeket, gondoskodik a hulladék elszállíttatásáról,

e) biztosítja a temetők infrastruktúrájának állagmegóvását,

f) temetkezési szolgáltatóval kötött szerződés alapján kizárólagos jogosultsággal végzi urnafalba történő temetkezés esetén a hamvak ravatalozását és azok urnafalba történő elhelyezését.

(4) Az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokért az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(5) Az Önkormányzat, mint üzemeltető a feladat ellátása során köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal és hatóságokkal

(6) A köztemetőkben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség az Önkormányzatot nem terheli.

A temetői helyek kialakításának rendje

3. § (1) A temetőket római számmal ellátott sírhelytáblákra (parcellákra), a sírhelytáblákat arab számokkal sorokra, a sorokat sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) Temetni, illetve illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetés céljára kijelölt területen szabad.

(3) Az elhunytak elhelyezése az alábbi temetési helyre történhet:

a) gyermek sírhely;

b) egyes sírhely;

c) kettős sírhely;

d) sírbolt (kripta);

e) urnakripta,

f) urnafülke.

(4) A temetésre rendelkezésre álló sírhelyeket előzetes egyeztetéssel kell felhasználni.

(5) Az elhamvasztott elhunytak hamvait tartalmazó urnákat sírhelyben (rátemetéssel), vagy urnakriptában vagy urnafalban lévő urnafülkében lehet elhelyezni.

4. § (1) A sírhelyek méreteit és egymástól való távolságát a 2. melléklet tartalmazza.

(2) Az urna koporsós temetési helyre történő rátemetése esetén egy temetési helyre felnőtt sírhely esetén maximum 4 urna helyezhető el.

(3) Az urnakriptában maximum 4 urna helyezhető el.

(4) Az urnafülkében maximum 2, arra alkalmas (négyzetes) urna helyezhető el.

(5)3

Díszsírhelyek

5. § (1) A képviselőtestület díszsírhelyet adományozhat azoknak az elhunyt személyeknek, akik az ország, a megye, illetve a község érdekében hosszú időn át kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti, vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki, így különösen:

a) azok a települési önkormányzati képviselők, akik legalább 2 cikluson keresztül önkormányzati képviselőként tevékenykedtek,

b) azok a helyi lakosok, akik a Magyar Állam részéről valamilyen magas állami kitűntetésben, vagy Vas Megyéért Díjban részesültek és a község közéletébe is befolytak

c) azok a községi lakosok, akik legalább 25 évig a községben jelentős művészeti, kulturális és sport tevékenységet fejtettek ki

d) akik Díszpolgári Cím kitűntetésben részesültek az önkormányzat részéről

feltéve, hogy elmarasztaló bűntető eljárás hatálya alatt nem álltak.

(2) Az adományozás kezdeményezésére jogosult a polgármester és a képviselő-testület tagja. Az adományozásról értesítni kell az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját. A hozzátartozó nem köteles a felajánlott és adományozott díszsírhelyet elfogadni.

(3) A díszsírhelyre az elhunyt személy házastársa is eltemethető.

(4) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart és díjtalan.

(5) A képviselőtestület által védett sírnak minősített sírok díszsírhelynek tekintendők.

(6) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhunyt(ak) hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

A temetési helyek használati ideje és díja

6. § (1) A temetési helyek használatáért a 5. §-ban foglalt kivétellel megváltási díjat kell fizetni.

(2) A sírhely felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használat díját megfizette.

(3) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog (használati) jog annak megváltása napján kezdődik, a rendelkezési hely megváltási időtartamra esedékes díját előzetesen kell megfizetni.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított: 25 év;

b) sírbolt (kripta) esetén: 60 év

c) urnasírkripta esetén: 25 év

d) urnafülke esetén: 25 év

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog megváltási díjának mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

A köztemetők használatának és igénybevételének szabályai

7. § (1) A köztemető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a köztemető nyitvatartási idejét, az üzemeltető megnevezését, pontos címét, a temető gondnok nevét, címét, elérhetőségét.

(2) A köztemetők nyitvatartási ideje:

a) október 1-től április 30-ig: 7 órától 19 óráig,

b) május 1-től szeptember 30-ig: 6 órától 21 óráig.

(3) A nyitvatartási idő alatt a köztemetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja, 12 éven aluli gyermek azonban a köztemetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(4) A köztemető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

8. § (1) A köztemető útjain gépjárművel a temetkezési szolgáltatást-, a közszolgáltatást végzők, a köztemetőben munkálatokat végző vállalkozók, valamint mozgásukban korlátozott látogatók közlekedhetnek.

(2) A látogatók gépjárműveiket – az (1) bekezdésben foglaltak kivételével – csak az erre a célra a köztemetőn kívül kijelölt területen helyezhetik el.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet, a köztemetőben végzendő munka időpontját - annak megkezdése előtt – az önkormányzatnak (9766 Rum, Béke u. 22.) be kell jelenteni.

(4) A temetőben és annak közvetlen környezetében csak az önkormányzat külön engedélyével helyezhető el bárminemű, szolgáltatáshoz kapcsolódó reklám

(5) A köztemetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a köztemető létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(6) A (4) bekezdésben foglalt vállalkozók a köztemető hulladéklerakóját nem használhatják. Tevékenységük befejezését követően a visszamaradt hulladékot 3 napon belül kötelesek elszállítani, tevékenységük környezetében az eredeti állapotot helyreállítani.

(7) Temetési helyet felnyitni csak a köztemető fenntartójával történt előzetes időpont-egyeztetést követően lehet.

9. §4 A sírhelyek és sírboltok mellé ülőpadot elhelyezni a sírhely, sírbolt környezetétől függően, az üzemeltető előzetes hozzájárulásával lehet.

Kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

10. § (1) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. A növényzettel való beültetést és azok gondozását úgy kell végezni, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatónak a kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza azokat a sírgondozásban. A sírokra olyan növényzet ültethető, amely terjedelménél fogva a sírhely méretein oldalirányba nem nyúlik túl, a talajtól számított magassága a 2 métert nem haladja meg.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni. A sírhely gondozása során keletkezett hulladékot a kijelölt helyre kell vinni.

(3) A sírboltok, és a sírok bekerítésére szolgáló bármilyen szegélyek, síremlékek csakis a sírhelyen helyezhetők el.

(4) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(5) A köztemető közhasználatú területein - ideértve a sírok közvetlen környezetét is - növények telepítésére csak a köztemető fenntartójának előzetes egyetértésével kerülhet sor.

A kegyeleti közszolgáltatások, illetve a köztemetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának feltételei

11. § (1) A temetkezési vállalkozás köteles együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel

(2) Nem a temetkezési szolgáltatások körébe tartozó vállalkozói tevékenységek (kőfaragó, sírgondozó, emlékkészítő, stb.) végzését a vállalkozók a munkavégzés megkezdése előtt legalább egy munkanappal kötelesek bejelenteni szóban vagy írásban az önkormányzatnál.

(3) A vállalkozók a köztemetőben munkanapokon és csak nyitvatartási időben végezhetnek munkát. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka nem végezhető.

(4) A vállalkozó köteles a kiásott munkagödröt, munkaterületet körülkeríteni és a munkavégzés teljes időtartama alatt a munka, tűz- és balesetvédelmi előírásokat betartani, illetve betartatni.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 2/2003. (II. 28.), 6/2010. (VIII. 12.) és 11/2012. (V. 31.) önkormányzati rendeletekkel módosított 3/2002. (III. 25.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet5

1. Temetkezési helyek megváltási díjai

Díszsírhely (A parcella)

Díjmentes

Egyes sírhely

br. 10.000 Ft adómentes

Egyes mélyített sírhely

br. 18.000 Ft adómentes

Kettes sírhely

br. 19.000 Ft adómentes

Kettes mélyített sírhely

br. 35.000 Ft adómentes

Hármas sírhely (K parcella)

br. 24.000 Ft adómentes

Négyes sírhely (K parcella)

br. 32.000 Ft adómentes

Gyermek sírhely (10 éves korig)

br. 1000 Ft adómentes

Kettes sírbolt

br. 24.000 Ft adómentes

Négyes sírbolt

br. 40.000 Ft adómentes

Urnakripta

br. 60.000 Ft adómentes

Urnafülke (zárólap nélkül)

br. 30.000 Ft adómentes

Újraváltásnál a mindenkor hatályos sírhelydíjat kell megfizetni.

2. Kegyeleti igénybevételéért fizetendő díjak a hamvak urnafalba történő elhelyezése esetén

A hamvak ravatalozásának díja

nettó 20.000 Ft + ÁFA

Urnaelhelyezés díja

nettó 14.900 Ft + ÁFA

Urnafülke lezárásának díja (kellékekkel együtt)

nettó 20.000 Ft + ÁFA, melyből a rumi elhunytak esetén a kedvezmény mértéke 90 %

Halotthűtő használatának díja: 5000 Ft/alkalom (72 óra időtartamra), 72 órát meghaladóan 3000 Ft/megkezdett nap

2. melléklet a 6/2019. (VI. 4.) önkormányzati rendelethez6

Sírhelyek méretei

Sírhely típusa

Sírhely hosszúsága

Sírhely szélessége

Egyes sírhely

210 cm

90 cm

Kettes sírhely

210 cm

180 cm

Hármas sírhely

210 cm

270 cm

Négyes sírhely

210 cm

360 cm

Mélyített egyes sírhely

210 cm

90 cm

Gyermek sírhely

130 cm

60 cm

Kettes sírbolt

260 cm

150 cm

Négyes sírbolt

260 cm

250 cm

Urnakripta alépítmény

50 cm

50 cm

Urnakripta alépítmény felépítménye

maximum 80 cm, teljes méretének
zuzalékolással legalább 120 cm-nek kell
lennie

maximum 80 cm, teljes méretének
zuzalékolással legalább 120 cm-nek kell
lennie

Urnafülke belső mérete

25 cm

25 cm

A sírhelyek között 60 cm, a sírboltok között 100 cm távolságot kell biztosítani. Az urnakripták közötti távolságnak legalább 100 cm-nek kell lennie.
1

A bevezetője a Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-a szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése a Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (5) bekezdését a Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 9. § a Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet a Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. mellékletet a Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.