Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendeletnek módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 19- 2024. 04. 20

Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendeletnek módosításáról

2024.04.19.

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően a következőket rendeli el:

1. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § E rendeletben alkalmazásában használt fogalmak:

a) Áttört kerítés: olyan kerítés, amelynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 50%-át nem haladja meg.

b) Egyéb műszaki berendezések: épületre szerelt műszaki eszköz (pl.: klíma kültéri egység, parabola antenna, közművezeték, mérőóra, napelem, napkollektor)

c) Az információs kiegészítő elemek: cégér, cégfelirat, üzletfelirat, címtábla, névtábla, hirdető-berendezés.

d) Információs vagy más célú berendezés: minden olyan berendezés (kétoldali hirdetőtábla, totemoszlop, útbaigazító tábla), amely részben reklámnak nem minősülő információs cél- vagy egyéb cél megvalósításával közérdeket is szolgál.”

2. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tornyok és toronyjellegű technológiai építmények helyét, méretét és formáját úgy kell meghatározni, hogy azok illeszkedjenek a környezet (a környező épületek, az utcakép, a települési sziluett, a növényzet, a domborzat, a táj) adottságaihoz.”

3. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tornyok és toronyjellegű technológiai építmények helyét, méretét és formáját úgy kell meghatározni, hogy azok illeszkedjenek a környezet (a környező épületek, az utcakép, a települési sziluett, a növényzet, a domborzat, a táj) adottságaihoz.”

4. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 17. §-a a következő (13) bekezdéssel egészül ki:

„(13) Az állandó díszvilágítást, fényreklámot és egyéb fénylő hirdető berendezést az egyéb előírások betartása mellett csak úgy lehet kialakítani, hogy a fényhatás az adott és a környező épületek és közterületek rendeltetésszerű használatát ne zavarja, a közlekedés biztonságát, a természetes élőhelyek életfolyamatait ne veszélyeztesse, és a terület látványát kedvezőtlenül ne befolyásolja.”

5. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az információs kiegészítő elemek méretének, kialakításának, anyaghasználatának az épület, építmény karakteréhez, tagozataihoz, színezéséhez, arányrendszeréhez igazodónak kell lennie.”

6. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A konzultációt az önkormányzati főépítész, foglalkoztatása hiányában a polgármester végzi.”

7. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 22. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Településképi bejelentési eljárást folytat le az átruházott hatáskörben eljáró polgármester építési tevékenység megkezdése előtt a rendelet 4. mellékletében meghatározott esetekben.

(2) Az átruházott hatáskörben eljáró polgármester településképi bejelentéssel kapcsolatos véleményét a főépítész szakmai véleményére is alapozhatja.”

8. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. § (1) Településképi bejelentési eljárással érintett építési tevékenység esetén a telepítéssel, építészeti kialakítással kapcsolatos részletes vizsgálati szempontok:

a) a tervezett megoldás léptékében, arányaiban megfelelően illeszkedik–e a kialakult településszerkezetbe,

b) teljesíti-e az egyes eltérő karakterű településképpel rendelkezői községrészek esetében a településképi szempontokkal kapcsolatos tömegalakítási, homlokzatformálási, anyaghasználati követelményeket,

c) harmonikusan illeszkedik-e a környezetébe, figyelembe veszi-e a környező beépítés sajátosságait,

(2) A rendeltetésváltozás során a kialakítás megfelel-e az eredeti épület funkcionális, szerkezeti rendszerének és a gazdaságos megvalósítás követelményeinek.

(3) A bejelentési eljárás lefolytatása alapján a kérelem tárgyának fennmaradási érvényessége a határozat kiállításának dátumától számítva:

a) állandó építmény esetén végleges,

b) legfeljebb 180 napig fennálló építmény esetén 180 nap,

c) reklám, reklámhordozó és hirdető-berendezés a bérleti szerződés lejártáig, vagy a rendeltetési egység működésének befejezéséig, befejezésének időpontjáig,

d) útbaigazító hirdetmény esetén 2 év, de legfeljebb a működés befejezésének időpontjáig,

e) kitelepülés esetén a bérleti szerződés lejártáig, vagy a közterület használati engedély lejártáig, illetve a működés befejezéséig,

f) adventi időszakban – amely e rendelet szempontjából november 30-tól január 10-ig tart, az ünnepekkel kapcsolatos ábrázolásmóddal kialakított mobil hirdető-berendezés (különösen: figura, makett, ünnepi szimbólum) kihelyezése, homlokzatnak, kirakatüvegnek az ünnepekkel kapcsolatos ábrázolásmóddal történő díszítése településképi bejelentés és véleményezés nélkül történhet.”

9. § A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) Településképi kötelezési eljárást folytat le átruházott hatáskörben eljárva a polgármester a településképi rendelkezések megsértése esetén.

(2) Az átruházott hatáskörben eljáró polgármester az észleléstől számított 15 napon belül megindítja az eljárást, az ingatlan tulajdonosát értesíti az eljárás megindításáról.

(3) A településképi kötelezési eljárás keretében az átruházott hatáskörben eljáró polgármester végzésben megfelelő határidő megadásával felhívja az eljárás alá vontat a jogsértés megszüntetésére.

(4) Az (1) bekezdésében foglaltak megszegése esetén, amennyiben a (3) bekezdés szerinti határidő eredménytelenül telik el, a polgármester átruházott hatáskörben eljárva kötelezést bocsájt ki a jogsértés megszüntetésére, egyúttal településkép-védelmi bírságot szab ki, amelynek összege

a) településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén 100.000 forint,

b) a polgármester tiltása ellenére végzett tevékenység esetén 100.000-200.000 forint,

c) a bejelentési dokumentációban foglaltaktól eltérő tevékenység folytatása esetén az eltérés mértékétől függően legalább 100.000 Ft, jogi személy esetén legfeljebb 500.000 forint, természetes személy esetén legfeljebb 200.000 forint,

d) településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén 100.000-200.000 forint.

(5) Az önkormányzati településkép-védelmi bírság kiszabásánál a hatóság mérlegeli különösen:

a) a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket vagy a jogsértéssel elért előny mértékét,

b) a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,

c) a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,

d) a jogsértő állapot időtartamát,

e) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,

f) a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint

g) a jogsértést elkövető gazdasági súlyát.”

10. § (1) A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 5. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

11. § Hatályát veszti a Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet

g) 4. melléklet szerinti csatolmánya,

h) 5. melléklet szerinti csatolmánya.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 5/2024. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

1. A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a következő címmel egészül ki:

„TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSOK ESETEI”

2. A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a következő 1. ponttal egészül ki:

„1. Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni, ha az építési tevékenységgel érintett ingatlan a településképi szempontból meghatározó területek karaktertérképén, illetve a szabályozási terven jelölt

a) helyi védettségű telken

b) országos jelentőségű védett természeti, és NATURA 2000 előírással érintett területen,

c) önkormányzati tulajdonú területen helyezkedik el, de nem önkormányzat által kezdeményezett fejlesztés esetén ”

3. A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a következő 2. ponttal egészül ki:

„2. Településképi bejelentési eljárással érintett építési tevékenységek az 1. pontban felsorolt területeken:

a) Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységnek nem minősülő építési tevékenységek esetén

b) tájképvédelmi övezetben található;

c) az építési tevékenységgel érintett épület vagy építmény közterületen helyezkedik el.

d) egyedi helyi védelem alatt álló ingatlanon tervezett, a védett érték megjelenését érintő építési tevékenység esetén,

e) helyi területi védelem alatt álló ingatlanon tervezett utcaképet, településképet érintő építési tevékenység esetén, - különösen homlokzatátalakítás, homlokzat-felújítás, fűtési és klíma-berendezések, hírközlési létesítmények homlokzaton történő elhelyezése, utcai kerítés építése esetén,

f) közterületre tervezett, a településkép megjelenését befolyásoló, 30 napnál huzamosabb időre szánt idényjellegű, valamint tartós jellegű építményekre irányuló építési tevékenység esetén.”

4. A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a következő 3. ponttal egészül ki:

„3. Településképi bejelentési eljárást folytathat le az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 57/F. § hatálya alá nem tartozó, az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött és az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységnek sem minősülő építési tevékenységek, valamint bejelentési eljárást folytat le az Étv. 57/F. § hatálya alá nem tartozó, rendeltetésmódosítást vagy a rendeltetési egységek számának megváltozását jelentő rendeltetésváltozások, továbbá a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében”

2. melléklet az 5/2024. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

1. A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 5. melléklete a következő 1. ponttal egészül ki:

„1. Bejelentési kérelem településképi bejelentési eljárás lefolytatásához

BEJELENTÉSI KÉRELEM
településképi bejelentési eljárás lefolytatásához

Beérkezés dátuma:

lktatószám:

Átvevő neve:

Kérelmező tölti ki!

Bejelentő (építtető) adatai:

Tervező adatai:

Név:

Név:

Lakcím vagy székhely:

Tervezői jogosultság száma:

Levelezési cím (amennyiben előzőtől eltér):

Levelezési cím:

Kapcsolattartó:

Tervező szervezet:

email:

mobil:


1. Bejelentés tárgya:

Reklám, reklámhordozó elhelyezése/építési tevékenység

rendeltetésváltozás


2. A tervezett tevékenység rövid leírása:

Korábbi településkép védelmi szakmai konzultáció időpontja:

3. Az érintett ingatlan címe: ........................................................................... Hrsz.:

4.Tevékenység megvalósításának
tervezett időtartama: .........év .........hó .........nap - .........év .........hó .........nap

5.Mellékelt dokumentáció tartalma:

2 példány szükséges

műszaki leírás:

helyszínrajz:

alaprajz(ok):

homlokzat(ok):

helyszínre illesztett látványterv:

tulajdonosi hozzájárulás/társasházi hozzájárulás:

egyéb (pl. kertészeti munkarészek stb.):

Alulírott ................................ Építtető, a 3. pontban megjelölt ingatlanon, a 2. pont szerinti tevékenység megvalósítására vonatkozóan, a 4. pontban megjelölt időtartamra kérelmezem a településképi bejelentési eljárás lefolytatását.
Kelt: ……………, ………év ……………hónap ……nap
………………………
Építtető aláírása

2. A Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 5. melléklete a következő 2. ponttal egészül ki:

„2. A tevékenység igazolása

A TEVÉKENYSÉG IGAZOLÁSA

Jogszerű hallgatás

Tudomásul vesz

feltétel nélkül

Kikötéssel tudomásul vesz

feltétel a kiadott településképi határozatban

Megtilt és figyelmeztet

Indokolása a kiadott településképi tiltó határozatban

Rum, ………év ……………hónap ……nap



PH.


………………………………
polgármester