Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az általános iskolában kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért tanulók jutalmazásáról

Hatályos: 2022. 06. 01
az általános iskolában kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért tanulók jutalmazásáról
Végső előterjesztői indokolás
Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 6/1992. (XI. 2.) önkormányzati rendelettel vezette be a rumi általános iskolába járó, 8 éven keresztül kiemelkedő tanulmányi eredményt elért, tantárgyi tanulmányi versenyen szerepelt, példamutató magatartást tanúsított tanulók jutalmazását tárgyjutalom formájában, melynek összege 3 ezer, majd 2012. évtől kezdődően 10 ezer Ft összegig terjedhetett.
A képviselőtestület 2021. júniusban megtartott ülésén a 3/2021. (VI. 21.) sz. Képviselő-testületi határozatában felkérte a jegyzőt az önkormányzati rendelet felülvizsgálatára, új rendelet megalkotására.
A rendelet megalkotására az önkormányzatnak az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében kerülhet sor. A jutalmazás gördülékeny lebonyolítása szükségessé teszi, hogy a hatáskört a testület a polgármesterre ruházza át.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (továbbiakban: Mötv.) 53. § (1) bekezdés b) pontja szerint a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben (továbbiakban: SzMSz) rendelkezik a képviselőtestület átruházott hatásköreinek felsorolásáról, ezért egyúttal szükséges az SzMSz módosítása is.