Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekjóléti ellátásokról szóló 8/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01

Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
a gyermekjóléti ellátásokról szóló 8/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A települési önkormányzatnak kell biztosítania a gyermekétkeztetést az általa fenntartott óvodában, valamint közigazgatási területén a köznevelési fenntartó (tankerület) által fenntartott nem bentlakásos nevelési oktatási intézményben és a köznevelési fenntartó által fenntartott kollégiumban. Az étkezésért fizetendő intézményi térítési díjat –ami a nettó nyersanyag költséggel azonos – az önkormányzatnak kell megállapítania.
A gyermekétkeztetés intézményi térítési díját 2020. február 1. óta a veszélyhelyzeti jogszabályi előírások miatt a képviselő-testület nem emelhette meg. Az étel előállítási költségeinek emelkedése miatt viszont a szolgáltató Atroplusz Kft. mind a rezsiköltségek, mind pedig a nyersanyag árak emelkedése miatt emelte a térítési díjakat.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 29. § (1) bekezdése alapján:
„(1) A fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások (a továbbiakban: személyes gondoskodás) formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot.”
A Gyvt. 151. §-a alapján amennyiben a gyermekétkeztetést az önkormányzat biztosítja, az intézményi térítési díjat is az önkormányzat állapítja meg. A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
A Gyvt. 21/A. §-a alapján ha a szülő, törvényes képviselő eltérően nem rendelkezik, az intézményi gyermekétkeztetés keretében a nem bentlakásos intézményben a gyermekek és a tanulók számára az óvodai nevelési napokon, valamint az iskolai tanítási napokon a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani. Bentlakásos intézményben az intézményi gyermekétkeztetés keretében biztosítani kell az óvodai nevelési napokon és az iskolai tanítási napokon a reggeli és vacsora főétkezést, és az óvodai nevelési napokon és az iskolai tanítási napokon kívül a reggeli, ebéd és vacsora főétkezéseket, valamint a tízórai és uzsonna kisétkezéseket.
A rendelet megalkotásának szükségessége: a szolgáltató árváltozása.