Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezésről szóló 6/2019. (VI. 4.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 27

Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.27.
a temetőkről és a temetkezésről szóló 6/2019. (VI. 4.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Vas Megyei Kormányhivatal Törvényességi Osztálya 2022.évben célellenőrzés keretében vizsgálta az önkormányzatok hatályos temető rendeleteit. Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendelete vonatkozásában az alábbi jogszabálysértést állapította meg:
A bevezető rész nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, módosítása szükséges.
A temető rendeletben csak a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az e) pontban meghatározott díjakat lehet szabályozni, reklám elhelyezésért díjat nem állapíthat meg a rendelet.
(„e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját”)
A rendelet hatályánál területi hatályt szükséges megállapítani a kötelező önkormányzati feladatot ellátó köztemető helyrajzi számának megjelölésével (személyi hatályt nem kell szabályozni).
Magasabb szintű jogszabály által szabályozott rendelkezéseket a rendelet nem tartalmazhat, ezért jogszabályismétlés miatt hatályon kívül kell helyezni a 4. § (5) bekezdését és a 9. § (1)-(2) bekezdését, valamint a rendelet 2. mellékletében a sírmélység nem szabályozható.
A települési önkormányzat képviselő-testülete a díj megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek - képviseleti szervének véleményét. A rendelettervezet véleményezésre megküldésre került.