Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 07

Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.07.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Rum Község Önkormányzata 2023. évben is fő feladatának tekinti a nyújtott közszolgáltatások és közfeladatok színvonalának megőrzését a költségvetés lehetőségeihez mérten. A pályázati lehetőségek figyelembevételével új beruházások megvalósítása, a központi finanszírozás átalakítása mellett a szociális juttatások megfelelő színvonalának megtartása, az intézményhálózat működtetése, a helyi civil szférával történő együttműködés.
Az éves költségvetésében kerülnek meghatározásra az adott költségvetési évre vonatkozóan a gazdálkodással kapcsolatos teendők, a szükséges előirányzat keretek. A költségvetést költségvetési rendeletben kell megállapítani, melynek elfogadásához minősített többség szükséges.
A 2023. évi költségvetési rendelet előkészítéséhez, elfogadásához, megalkotásához a legfontosabb előírásokat a következő jogszabályok tartalmazzák:
Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény (továbbiakban: Kvtv), amelyet az Országgyűlés a 2022. július 19-i ülésén fogadott el és amelyet a Kormány 2022. december 29-én a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII. 29.Í) Korm.rendelettel módosított.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.),
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény,
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény,
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.),
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr),
Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) Kormányrendelet.
A Mötv.111. § (4) bekezdésében és az Áht. 23. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezések értelmében a költségvetési rendeletben külső finanszírozású működési célú költségvetési hiány nem tervezhető.
A Mötv. 117-118. §-ai rendelkeznek a helyi önkormányzatok feladatfinanszírozási rendszeréről. Az Országgyűlés a feladatfinanszírozási rendszer keretében, a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott módon támogatást biztosít a feladatot meghatározó jogszabályban megjelölt közszolgáltatási szintnek megfelelően a kötelezően ellátandó feladatokhoz oly módon, hogy a feladatfinanszírozási rendszernek biztosítania kell a helyi önkormányzatok bevételi érdekeltségének fenntartását.
A képviselő-testület a stabilitási törvény 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek megkötését nem tervezi.
A tervezés egyik alapelve, hogy a kiadási oldalon mindazokat a kötelezettségeket meg kell tervezni, melyek 2023. január 1-jén az önkormányzat számára ismertek és bevételi oldalon a központi költségvetési kapcsolataik meghatározhatók.
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének tervezett bevételi és kiadási főösszege 304.238.469 Ft.
Bevételi előirányzatok:
Az önkormányzat bevételeit a költségvetési bevételek (működési célú támogatások az államháztartáson belülről, a közhatalmi bevételek, a működési és felhalmozási bevételek, a működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök), valamint a finanszírozási bevételek képezik.
A tervezésnél a 2022. évi teljesítési adatokat vettük alapul. Általánosságban elmondható, hogy tervezett bevételeink elmaradnak a 2022. évi teljesítéstől.
Ennek elsődleges okai, hogy nem terveztünk ingatlan értékesítést, valamint a háziorvosi ellátás helyettesítés formájában történő finanszírozása és a védőnői szolgálat július 1-től történő állami fenntartásba vétele miatt közel a felére csökkent a gyógyító-megelőző ellátás bevétele.
Az államháztartáson belülről kapott működési célú támogatások tartalmazzák az önkormányzatok általános támogatását, a köznevelési feladatokra (óvoda működtetés) kapott támogatást, a szociális és kulturális feladatok támogatását, az egészségügyi szolgálat fenntartásához átvett pénzeszközöket. A támogatások összege elmarad a 2022. évi teljesítéstől. Ennek oka a már ismertetett egészségügyi finanszírozás.
Helyi adó bevételeinknél egyrészt a 2022. évi teljesítési adatokat vettük alapul. Az iparűzési adó vonatkozásában óvatosan terveztünk, mivel a tényleges adóbevételeket a májusi adóbevallás módosíthatja.
Működési bevételeink között szerepelnek: bérleti díjak, közvetített szolgáltatások (bérbeadott lakóingatlanok rezsiköltsége), a Vasivíz Zrt által fizetett használati díj, ellátási díjak (szociális –és gyermekétkeztetés). Ezeket a bevételeket összességében a teljesítési adatokhoz igazítottuk.
Felhalmozási célú bevételt nem terveztünk. A még rendelkezésre álló 7 db lakótelek teljes közművesítése még nem valósult meg. Az óvoda felújítására 2021. évben benyújtott pályázatunk elbírálása még nem történt meg.
Az önkormányzat várható maradványa 67.857.676 Ft, amely működési és felhalmozási célt szolgálnak (bölcsőde).
Az önkormányzat által fenntartott óvoda bevételét a köznevelési célra biztosított állami támogatás (csökkentve az önkormányzat által kifizetett közüzemi díjakkal), valamint a működési célt szolgáló 2022. évi várható maradványa, 65.747 Ft képezik.
Kiadási előirányzatok:
A kiadások személyi kiadásokra, munkáltatót terhelő járulékokra, dologi kiadásokra, ellátottak pénzbeli juttatásaira, egyéb működési célú kiadásokra és felhalmozási kiadásokra terjednek ki.
A személyi jellegű kiadások összege tartalmazza a közművelődési szakember illetményét, a jogszabályok által előírt illetmény- és pótlék emelésekből adódó különbözetet (egészségügyi, kulturális bérek, polgármesteri illetmény, óvodai dolgozók szakmai ágazati pótlék, minimálbér -és garantált bérminimum emelkedése, soros lépések, a tervezett egyszerűsített foglalkoztatás és megbízási díjak kiadásai). A személyi kiadások a 2022. évi teljesítéshez képest lényegesen csökkentek az egészségügyet érintő már ismertetett okok, valamint a kommunális dolgozók létszámának a csökkenése miatt.
A munkaadókat terhelő járulékok is ehhez igazodóan alakulnak.
A dologi kiadások tervezett összege több mint 42 %-kal magasabb a 2022. évi teljesítésnél. Ez elsősorban az infláció okozta megemelkedett rezsi- és működtetési költségek emelkedésből fakad, illetve a szakmai tevékenységet segítő szolgáltatásra került betervezésre a helyettes háziorvos és helyettes asszisztens részére kifizetett összeg. A fordított Áfás-s bölcsődei beruházás miatt emelkedett a befizetendő Áfa összege a 2022. évi teljesítéshez képest.
Az önkormányzat szociális juttatásainak kiadásai és a gyermekétkeztetés üzemeltetési költségei jelentősen meghaladják a 2022. évi teljesítés összegét a vásárolt élelmezés költségeinek növekedése miatt. A szociális feladatok támogatása az önkormányzat rendkívüli települési támogatására, a települési támogatásra, valamint a költségvetési törvényben meghatározott egyéb szociális jellegű kiadások alap állami támogatással nem fedezett részére nyújt fedezetet. Ezen kiadásokra beterveztük az állam által biztosított teljes összeget.
Az egyéb működési célú kiadások tartalmazzák az államháztartáson belülre, illetve kívülre átadandó pénzeszközöket. Itt került megtervezésre többek között a kistérségnek átadandó pénzeszköz (orvosi ügyelet + tagdíj), a vérszállítás díja, a háztartásoknak átadott pénzeszköz (jogosítvány egészségügyi vizsgálatához kapcsolódó díj) valamint a civil szervezetek támogatása.
A Közös Hivatal és az óvodai ellátás biztosításához nem kerül átadásra saját pénzeszköz.
Felhalmozási kiadásaink között kerültek megtervezésre: a minibölcsőde beruházási költségének fennmaradó része, mobilgarázs és kerékpártároló kialakítása.
Felújítási kiadást nem terveztünk.
Az óvoda tekintetében tervezésre került egy kültéri tároló kialakítása, informatikai eszközként videokamera beszerzése, valamint fejlesztő eszközök a gyermekek részére.
Tartalékképzésre nem került sor.