Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rum Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 25

Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.25.
Rum Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht) a 87. §-ban kimondja, hogy a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról
a) a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót,
b) az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (a továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni.
Az Áht. 91. §. (1) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/A. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
(2) Az Áht. 91. § (2) bekezdése értelmében a zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket (költségvetési mérleg közgazdasági tagolásban), kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a stabilitási törvény 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban (előterjesztés 14. melléklet)
c) a vagyonkimutatást (előterjesztés 10. melléklet),
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását. Az önkormányzat 5.468.580,-Ft értékű tulajdonrésszel rendelkezik a VASIVÍZ Zrt-ben, valamint 10 ezer Ft összegű részvény megvásárlása révén 2016. évben 0,33 %-os tulajdonrészt szerzett a SZOMHULL Nonprofit Kft-ben.
(24. § (4) A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban (előterjesztés 9. melléklet) és pénzeszközök változásnak bemutatását ((előterjesztés 15. melléklet),
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve, (előterjesztés 12. melléklet)
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást (előterjesztés 11. melléklet), és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait (előterjesztés 13. melléklete)
A fentiek alapján Rum község önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelettel jóváhagyott és többször módosított 2022. évi költségvetési előirányzatok teljesítéséről és az önkormányzat gazdálkodásáról az alábbi beszámolót terjesztem elő:
Az önkormányzat beszámolója tartalmazza az általa fenntartott költségvetési szerv, a Rumi Játékvár Óvoda gazdálkodási adatait is.
Az önkormányzat 2022. évi gazdálkodását 345.714.749,- Ft bevétellel, 277.857.073,- Ft kiadással, valamint 67.857.676,-Ft tárgyévi maradvánnyal zárta, amely kötelezettségvállalással terhelt.
A Rumi Játékvár Óvoda 2022. évi gazdálkodását 37.725.418,- Ft bevétellel, 37.646.916,- Ft kiadással, valamint 78.502,- Ft tárgyévi maradvánnyal zárta. Az Óvoda 2022. évben központi irányító szervi támogatás címén 37.712.663,-Ft-ot vett át Rum Község Önkormányzatától.
1. Bevételi források és azok teljesítésének részletezése
Önkormányzat:
2022. évi bevételei az eredetileg tervezett előirányzatot 9,81 %-kal meghaladták.
Az önkormányzat működési támogatása százalékos arány szerint az eredetileg tervezettnek megfelelően alakultak (a kiegészítő állami támogatásokat csökkentette a háziorvos hiánya miatti elvonás). Itt realizálódtak a költségvetéskor nem tervezhető központi támogatások, mint a bérkompenzáció, szociális célú tűzifa támogatás, kiegészítő támogatások (iparűzési adó támogatása).
Közhatalmi bevételei összességében 44,63 %-kal meghaladták a tervezettet az iparűzési adóból befolyt összeg miatt.
Működési bevételei is jelentősen meghaladták a tervezettet a közüzemi szolgáltatóktól kapott visszatérítések, valamint az ellátási- és bérleti díjakból befolyt többletbevételek miatt.
Felhalmozási bevételeinél realizálódott egy további, nem tervezett telek értékesítése.
Óvoda:
2022. évi bevételei kismértékben emelkedtek a bérek és a nem tervezett kerítés építés miatt.
Működési bevételei között minimális kamatbevétel realizálódott.
Az irányítószervi támogatás összege 3 %-kal emelkedett a kiadásoknál részletezettek miatt.
1. Kiadások alakulása
Önkormányzat
2022. évi tényleges kiadásai nem érték el a tervezettet a betervezett beruházások 2023. évre törtétnő áthúzódása, valamint a közűüzemi díjaknál történt megtakarítás miatt.
Személyi kiadásai összességében 9,35 %-kal csökkentek a tervezetthez képest (betegszabadságok, táppénzek, felmondás miatti bércsökkenés). A megbízási díjak viszont 46,18 %-kal emelkedtek a helyettes háziorvos foglalkoztatása miatt. Nem tervezett jutalom kifizetése történt a polgármester cafetéria juttatásának terhére. A járulékok ennek megfelelően alakultak.
Dologi kiadásai összességében a tervezettnek megfelelően alakultak.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai a tervezetthez képest csökkentek, de a szociális támogatásra kapott pénzeszköz felhasználásra került.
Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre (a közösen fenntartott intézmény, orvosi ügyelet, védőnői és háziorvosi szolgálat, vérszállítás támogatása) a tervezettnek megfelelően alakultak. Államháztartáson kívülre a tervezettnél nagyobb összeg került felhasználásra a Sportkör részére feladatellátási szerződés alapján nyújtott támogatás miatt.
A beruházási kiadások között került megvalósításra a minibölcsőde kivitelezésének 2022. évről történő áthúzódása, valamint a szükséges berendezések, eszközök beszerzése. MFP pályázat keretein belül valósult meg a játszótér felújítása. Saját erőből pedig a hivatali előtető kialakítása, a megemelkedett közüzemi díjak csökkentése érdekében korszerű hűtő- fűtő berendezések, panelek beszerzése az orvosi rendelő, hivatal valamint a kultúrház esetében. A községgazdálkodási feladatok ellátása érdekében új gépjármű vásárlása valósult meg. Sikerült a betervezett ágaprító beszerzése, valamint további új köztéri szemetesek kihelyezésére került sor.
A felújítási kiadások között került elszámolásra az új temetői harangláb felújítása, a Hivatal klimatizálása, a Csempeszkopácsi I. szv.átemelő rekonstrukciója, valamint a Viziközművek energiahatékonyságának fejlesztése
Óvoda:
2022. évi tényleges kiadásai összességében 2,81 %-kal nőttek elsősorban a nem várt kerítés építés miatt. A kiadások fedezetét plusz fenntartói támogatás és előirányzat átcsoportosítás tette lehetővé.
Beruházási kiadásai között az új kerítés, illetve óvodai fejlesztő és tartós használatra beszerzett eszközök megvásárlása valósult meg.