Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendeletnek módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 19

Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.19.
Rum község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendeletnek módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
2024. január 1-jével módosult a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tktv.). A változás eredményeként a Tkt. 11/B. § kiegészült az (1a) bekezdéssel, amely szerint a településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét az (1) bekezdésben foglaltaknál, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletnek (a továbbiakban: Korm.rend.) a közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza.
Megengedőbb szabályozással eddig sem élhetett az önkormányzat, most szigorúbb szabályozás tilalmát is kimondja e tárgyban a törvény.
A Tktv. 12. § (2) bekezdés h) pontjában felhatalmazást kap az önkormányzat képviselő-testülete, hogy településképi rendeletben állapítsa meg a helyi önkormányzat illetékességi területén létesíthető reklámhordozók megjelenésének különös formai (műszaki) követelményeit. A módosítás azt jelenti, hogy a reklámhordozók számának meghatározására vonatkozó felhatalmazás hatályon kívül helyezésre került.
A Tktv. 16/E. § A helyi önkormányzat képviselő-testülete a településképi rendeletének az e törvény Módtv.4.-gyel megállapított 11/B. § (la) bekezdése, valamint a Módtv.4.-gyel módosított 12. § (2) bekezdés h) pontjának való megfelelését 2024. január 31-ig köteles biztosítani. A fenti két tárgykörben tehát a hatályos településképi védelemről szóló önkormányzati rendeletek felülvizsgálatát írja elő.
A Korm.rend. 1. §-ben 19. pontja határozza meg az utcabútor fogalmát, amely szerint ide tartozik az utasváró, a kioszk, a közművelődési célú hirdetőoszlop és az információs vagy más célú berendezés. A Korm. rend 2. § (3) bekezdése szerint, ha a rendelet eltérően nem rendelkezik, közterületen reklám közzétételére, illetve reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként kizárólag utcabútor használható. A reklámok elhelyezésével kapcsolatban a Korm.rend 3. §-ának (1)-(4) bekezdése tartalmaz előírásokat. Utasváró tetején reklámhordozó, illetve reklámhordozót tartó berendezés nem helyezhető el, ezt meghaladóan az utasváró teljes felülete felhasználható reklám közzétételére. Kioszk tetején reklámhordozó, illetve reklámhordozót tartó berendezés nem helyezhető el, ezt meghaladóan a kioszk teljes felülete felhasználható reklám közzétételére.
A közművelődési célú hirdetőoszlop teljes felülete felhasználható reklám közzététele érdekében. Közművelődési célú hirdetőoszlopon a reklámhordozó ragasztás útján is rögzíthető. Az információs vagy más célú berendezés reklám céljára hasznosítható felületének legfeljebb kétharmadán tehető közzé reklám, illetve helyezhető el reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés.
Rum Község településképének védelmét az önkormányzat 6/2018. (XII.19.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Tkr.) szabályozza. A reklámokról, reklámhordozókról szóló szabályozás a Tkr. 17. §-ban található, ám ezen szakasz (3), (6)-(7) és (9) bekezdései szigorúbb előírásokat tartalmaznak annál, amire a Korm.rend felhatalmazást ad, tehát a jogharmonizáció érdekében hatályon kívül helyezésük indokolt.
A Kormányhivatal tájékoztatása szerint az Állami Főépítész a településképi védelemről szóló önkormányzati rendeletek esetleges módosítás során szükségesnek tartja az esetleges egyéb jogszabályellenes rendelkezések módosítását is.
Rum Község településképének védelméről szóló 6/2018. (XII.19.) önkormányzati rendelete a településképi kötelezési eljárásban kiszabható településkép-védelmi bírság minimumösszegét több esetben 0 forintban határozza meg. A Tktv. 11. §-a szerint a településkép-védelmi bírság közigazgatási bírságnak minősül, amelynek legkisebb összege 100 000 Ft. A fentiek szükségessé teszik a településkép-védelmi bírság minimumösszegének meghatározását is.
Ezen kívül a Tktv. 2021-ben hatályba lépett módosítása alapján a Tkr. településképi bejelentési eljárás lefolytatására vonatkozó rendelkezéseit is bővíteni kell, tekintettel arra, hogy a módosítások következtében az önkormányzat kötelezettségévé vált településképi bejelentési eljárás lefolytatása az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57/F. § hatálya alá nem tartozó, rendeltetésmódosítást vagy a rendeltetési egységek számának megváltozását jelentő rendeltetésváltozások, továbbá reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében.
Rum, 2024. április 9.

Beni Ferenc
polgármester sk.

dr. Pintér Dóra
jegyző sk.