Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (III.31.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról

Hatályos: 2015. 04. 01- 2016. 11. 30

Vasszécseny község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.§ (1) A rendelet célja Vasszécseny község közigazgatási területén a tartós letelepedés elősegítése, ezáltal a lakosságszám növelése és a község népességmegtartó erejének fokozása.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Vasszécseny község közigazgatási területén az igénylők első lakásának/lakóházának:

a) építésére,

b) vásárlására,

c) építése céljából önkormányzati tulajdonú telek megvásárlására.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed Vasszécseny község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel és munkaviszonnyal vagy vállalkozással rendelkező házastársi- vagy élettársi kapcsolatban élő 40 év alatti nagykorú személyekre.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételeknek a házas- vagy élettársak legalább egyik tagjának meg kell felelnie.

2.§ (1) Az első lakáshoz jutók támogatása (továbbiakban: támogatás):

a) vissza nem térítendő támogatás,

b) önkormányzati tulajdonú telek vételárában jóváírt támogatás

formájában nyújtható.

(2) A támogatás forrása az önkormányzat éves költségvetésében erre a célra elkülönített összeg.

(3) A támogatással kapcsolatos döntési jogkört a képviselőtestület gyakorolja.

A támogatás feltételei, eljárási szabályok

3.§ (1) A támogatás feltétele, hogy az igénylők –házas illetve élettársak esetén legalább az egyik fél a kérelem benyújtását megelőzően legalább 2 év folyamatos –munkaviszonyból, vagy azzal egyenértékű jogviszonyból származó rendszeres jövedelemmel rendelkezzen(ek).

(2) Építés esetén a támogatás feltétele az építendő lakás tető szerkezetkész állapota.

(3) A támogatás mértéke:

a) Lakás építése és vásárlása esetén: 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatás,

b) Önkormányzati telek vásárlása esetén 100 ezer forint vissza nem térítendő kamatmentes támogatás.

4.§ (1) A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. mellékletét képező kérelem nyomtatványon kell benyújtani Vasszécseny község polgármesterének címezve az önkormányzat hivatalához:

a) a lakás vásárlását követő 1 éven belül,

b) lakás építése esetén a jogerős használatbavételi engedély megszerzéséig,

c) önkormányzati telek vásárlása esetén a telekvásárlást megelőzően.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt határidő elmulasztása jogvesztő, kivéve pályakezdő fiatalok esetében a kérelem a lakás vásárlásától számított 2 éven belül benyújtható.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) vásárlás esetén az adás-vételi szerződés 1 példányát,

b) építés esetén a jogerős építési engedélyt

c) a 3. § (1) bekezdésében előírt munkaviszony igazolására munkáltatói igazolást, vagy vállalkozók esetében az adóhatóság által kiállított kérelem benyújtását megelőző 2 év jövedelem igazolását.

(4) A támogatás iránti kérelmet el kell utasítani, ha az nem felel meg e rendeletben foglalt feltételeknek.

(5) A képviselőtestület a kérelmet elutasíthatja, amennyiben a benyújtott mellékletek eredete nem állapítható meg kétséget kizáróan, illetve alaposan feltételezhető, hogy a kérelmezők a támogatás megszerzése érdekében valótlan adatot közöltek.

5.§ (1) A kérelem elbírálásáról a beérkezését követő soron következő képviselő-testületi ülésen kell dönteni. A támogatási megállapodás megkötésére e rendeletben foglalt rendelkezések figyelembe vételével a polgármester jogosult.

(2) A tárgyévben rendelkezésre álló forrás kimerülését követően beérkezett kérelmeket nyilvántartásba kell venni és a következő évben a költségvetés elfogadását követően a rendelkezésre álló keret függvényében kell elbírálni. Keret hiányában a kérelmeket el kell utasítani.

(3) A megítélt támogatást a megállapodás megkötését követő 15 napon belül az önkormányzat a jogosult által megadott számlaszámra utalja.

6.§ (1) A kapott támogatást azonnal és egy összegben kell visszafizetni a hatályos Ptk-ban meghatározott mindenkori késedelmi kamattal növelten, ha a jogosult:

a) valótlan adatok közlésével, megtévesztés útján, jogosulatlanul jutott a támogatáshoz, vagy

b) a támogatásban részesült fél(ek) a megépített, illetve megvásárolt lakást 5 éven belül elidegenítik és helyette Vasszécseny községben újabb lakást nem vásárolnak, vagy

c) a használatbavételi engedélyt a jogerős építési engedély megszerzésétől számított 5 éven belül nem szerzik meg.

(2) A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.

(3)  A (2) bekezdés alkalmazása szempontjából különösen méltányolható körülmény, ha:

a)  a lakásépítés vagy lakásvásárlás együttköltöző közeli hozzátartozó halála, vagy válás miatt ellehetetlenül,

b) az elidegenítésre vagyonmegosztás miatt kerül sor.

Záró rendelkezések

7.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének a lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 5/2001.(IV.26.) önkormányzati rendelete, valamint az azt módosító 13/2003. (XII.12.) önkormányzati rendelet.

(3) A rendeletet a képviselőtestület a 2015. március 19. napján megtartott ülésén fogadta el.