Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2021. 01. 01

Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Vasszécseny Község Képviselő-testületet illetékességi területére kiterjedő hatállyal

a) helyi iparűzési adót, valamint

b) idegenforgalmi adót vezet be.

Helyi iparűzési adó


2. § Az adó éves mértéke

a) a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 40. § (1) bekezdése szerinti tevékenység végzése után az adóalap 1,4 %-a,

b)[1]

Idegenforgalmi adó

3. § Az adó alanya a Htv. 30. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti adóalany.

4. § Az adó alapja a Htv. 30. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti adókötelezettség esetében a megkezdett vendégéjszakák száma.

5. § (1) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 200 Ft.

6. § (1) Az adó beszedésére kötelezettnek az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének a megállapítására alkalmas idegenforgalmi adó nyilvántartást (vendégkönyv, vendégnyilvántartás, továbbiakban nyilvántartás) kell vezetnie az alábbi adatokkal:

a) a vendég vezeték- és utóneve,

b) a vendég születési helye és ideje,

c) a vendég lakcíme,

d) a vendég személyi azonosító okmányának száma,

e) a vendég állampolgársága,

f) a szálláshelyen való tartózkodás kezdő- és befejező időpontja,

g) az idegenforgalmi adó mentesség jogcíme a Htv. 31. §-a alapján,

h) a vendég saját kezű aláírása

(2) A nyilvántartást az önkormányzati adóhatóságnál használatba vétel előtt hitelesíttetni, valamint tárgyév végén, de legkésőbb a tárgyévet követő január 15. napjáig záradékoltatni kell. A beszedésre kötelezettnek a nyilvántartást a vendégek megérkezése napjától kell vezetnie.”

7. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv. és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § Ez a rendelet 2015. július 15. napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti Vasszécseny Község Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 9/2004. (XI.25.) önkormányzati rendelete.

[1]

A 2.§ b) pontját az 1/2021.(I.18.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezte.