Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák helyi szabályairól, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 2/2015. (II.24.)önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2015. 07. 01- 2015. 07. 01

Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák helyi szabályairól, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 2/2015. (II.24.) önkormányzati rendeletének ( továbbiakban: Rendelet) 3. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az eseti jelleggel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás összege - az elemi kár esetén nyújtandó valamint a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtandó rendkívüli települési támogatás kivételével - alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(4) A meghatározott időszakra havi rendszerességgel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás havi összege nem haladhatja meg a 15.000 Ft-ot.  

2. § A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) bekezdésben megjelölt díjakra fizetett kiadása meghaladja a háztartás nettó összjövedelmének a 10%-át.”

3. § A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Gyógyszerköltségeinek enyhítésére települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át és a havi gyógyszerköltségének összege meghaladja a családban az egy főre jutó jövedelem 12 %-át.

4. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1)   Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy, család, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem - az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás kivételével - nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 270 %-át, egyedül élőnél a 320 %-át.”

5. § A Rendelet 9. § (2) bekezdése c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye díjtartozás miatt,”

6. § A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az elhunyt tanakajdi állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozója vagy a temetésről gondoskodó más személy, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozó, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti, ha a személy, család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élőnél a 350 %-át.„ 

7. § A Rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)  A támogatás összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresével.”

8. § A Rendelet 20. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át és

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.