Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás helyi támogatásáról

Hatályos: 2018. 03. 15

Vasszécseny község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1.§ (1) A Képviselő-testület- kérelemre -  támogatásban részesíti azokat a házastársi vagy élettársi kapcsolatban élő, keresőtevékenységet folytató, 50 év alatti nagykorú személyeket, akik a községben állandó lakosok, vagy a  lakásépítést, lakásvásárlást követően állandó lakosokká válnak és Vasszécseny községben

  1. új lakóépületet építenek,
  2. meglévő lakóépületet bővítenek, vagy
  3. lakóingatlant vásároltak.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek a házas- vagy élettársak legalább egyik tagjának meg kell felelnie.


2.§ (1) A lakáshoz jutók támogatása (továbbiakban: támogatás): vissza nem térítendő támogatás.

 (2) A támogatással kapcsolatos döntési jogkört a képviselőtestület gyakorolja.

A támogatás feltételei, eljárási szabályok


3.§ (1) A támogatás feltétele, hogy az igénylők – házas illetve élettársak esetén legalább az egyik fél - a kérelem benyújtását megelőzően legalább 2 év folyamatos a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint meghatározott keresőtevékenységet folytat és családjukban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át.

(2) A kérelembe foglalt nyilatkozatukban vállalják, hogy 2 éven belül Vasszécseny községben állandó lakóhelyet létesítenek legalább 5 év időtartamra.

(3) Építés esetén a támogatás feltétele az építendő lakás tető szerkezetkész állapota.

(4) A támogatás mértéke lakás építése és vásárlása esetén: 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatás.


4.§ (1) Nem részesíthetők támogatásban

a) ha a házastársak vagy élettársak minkét tagja a kérelem beadásakor az 50. életévét betöltötte,

b) ha a házastársak vagy élettársak egyik tagja sem folytat a 3.§ (1) bekezdésében meghatározott kereső tevékenységet,

c)  ha az egyik, vagy mindkét fél  bárhol lakóingatlannal (ideértve a házaspár közös tulajdonában lévő egész lakás fele részét is) rendelkeznek, kivéve, ha az haszonélvezeti joggal terhelt, vagy ha a lakás lebontását az építésügyi hatóság engedélyezte vagy elrendelte, illetőleg a lakás komfort nélküli vagy szükséglakás,

d) akik lakásépítési (vásárlási) támogatásban a Képviselő-testület döntése alapján már részesültek,

e) akik  olyan házat építenek vagy vásárolnak, ahol a ház 1 főre jutó alapterülete meghaladja

ea) két személy esetében a 120 m2-t

eb) három vagy több személy esetében a 80 m2-t,

f) ahol a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem  meghaladja  az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át.

g) nem rendelkeznek építéshatósági igazolással, érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel.

5.§ (1) A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti kérelem nyomtatványon kell benyújtani Vasszécseny község polgármesterének címezve az önkormányzat hivatalához:

a) a lakás vásárlását követő 1 éven belül,

b) lakás építése, bővítése esetén a jogerős használatbavételről szóló építéshatósági döntés megszerzéséig,

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) vásárlás esetén az ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződés 1 példányát,

b) építés és bővítés esetén az építés hatóság igazolását,

c) a 3. § (1) bekezdésében előírtak igazolására munkáltatói igazolást, vagy adóhatóság által kiállított igazolást, illetve jövedelemigazolást.

(4) A támogatás iránti kérelmet el kell utasítani, ha az nem felel meg e rendeletben foglalt feltételeknek.

(5) A képviselőtestület a kérelmet elutasíthatja, amennyiben a benyújtott mellékletek eredete nem állapítható meg kétséget kizáróan, illetve alaposan feltételezhető, hogy a kérelmezők a támogatás megszerzése érdekében valótlan adatot közöltek.

6.§ (1) A kérelem elbírálásáról a beérkezését követő soron következő képviselő-testületi ülésen kell dönteni. A támogatási megállapodás megkötésére e rendeletben foglalt rendelkezések figyelembe vételével a polgármester jogosult.

(2) A tárgyévben rendelkezésre álló forrás kimerülését követően beérkezett kérelmeket nyilvántartásba kell venni és a következő évben a költségvetés elfogadását követően a rendelkezésre álló keret függvényében kell elbírálni. Keret hiányában a kérelmeket el kell utasítani.

(3) A megítélt támogatást a megállapodás megkötését követő 15 napon belül az önkormányzat a jogosult által megadott számlaszámra utalja.

7.§ (1) A kapott támogatást azonnal és egy összegben kell visszafizetni, ha a jogosult:

a) valótlan adatok közlésével, megtévesztés útján, jogosulatlanul jutott a támogatáshoz, vagy

b) a támogatásban részesült felek a megépített, illetve megvásárolt lakást 5 éven belül elidegenítik és helyette Vasszécseny községben újabb lakást nem vásárolnak, vagy nem építenek vagy

c) a használatbavételről szóló építéshatósági döntést az építés megkezdésétől számított 5 éven belül nem szerzik meg.

(2) A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.

(3)  A (2) bekezdés alkalmazása szempontjából különösen méltányolható körülmény, ha:

a)  a lakásépítés vagy lakásvásárlás együttköltöző közeli hozzátartozó halála, vagy válás miatt ellehetetlenül,

b) az elidegenítésre vagyonmegosztás miatt kerül sor.

Értelmező rendelkezések:


8. § E Rendelet értelmében:

(1) család: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

(2) közeli hozzátartozó: 

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a b) vagy c) pontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér; 

(3) lakóépület bővítése: A meglévő lakóépület függőleges (emeletráépítés, tetőtér-beépítés) és/vagy vízszintes irányú (hozzáépítés) fűthető hasznos alapterületének legalább egy, minimum 8 m2 alapterületű lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység.

Nem minősül bővítésnek a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása (pl: a terasz, gépjárműtároló beépítése, lakószobává alakítása);

Záró rendelkezések


9.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról szóló 3/2015.(III.31.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendeletet a képviselőtestület a 2016. november 30. napján megtartott ülésén fogadta el.