Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017. (IV.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által alapított kitüntetések és elismerések adományozásának rendjéről

Hatályos: 2017. 04. 25

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a Kulturális Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el.

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi viszonyokhoz igazodva meghatározza a helyi kitüntetéseket, elismerő címeket, továbbá szabályozza adományozásuk rendjét.

(2) Célja, hogy méltó elismerésben részesülhessenek a helyi közösség, a település szolgálatában és fejlődésében, a helyi érdek előmozdításában és az emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló példamutató tevékenységet végző személyek és szervezetek.

Elismerő címek és kitüntetések

2. § (1) Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testülete egyes, a községhez kötődő kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények megbecsülésére és elismerésére az alábbi önkormányzati címeket, díjakat és elismeréseket (a továbbiakban együtt: elismerés) alapítja:

a) „Vasszécseny Község Díszpolgára”;

b) „Vasszécseny Község Szolgálatáért”.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott elismerések adományozásával kívánja a településhez kötődő, kiemelkedő érdemeket szerzett személyek és közösségek iránti tiszteletét kifejezni és méltó elismerésként személyüket és munkásságukat példaképül állítani a jelen- és az utókor elé.

„Vasszécseny Község Díszpolgára”

3. § (1) „Vasszécseny Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi személynek, aki Vasszécseny és lakossága érdekében kiemelkedő munkásságot fejtett ki, a kultúra, a sport, a művészetek, a tudomány, a gazdaság, vagy a társadalmi élet bármely területén kiemelkedőt alkotott és ezzel elősegítette a település fejlődését, öregbítette a község jó hírét, növelte tekintélyét.

(2) A „Vasszécseny Község Díszpolgára” címben részesült személy a település lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein;

b) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg;

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési intézményét valamint művészeti jellegű rendezvényeit;

d) elhalálozása esetén – családja kívánságára – díszsírhely illeti meg.

(3) A díszpolgári címmel külön e célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(4) A kitüntetéssel járó emlékplakett téglalap alapú bordó plüss dobozban kerül elhelyezésre. Mérete: 160 x 190 x 30 mm.

(5)  A plaketten Vasszécseny község címere, illetve a kitüntetett neve és a kitüntetés éve mellett a következő szöveg látható: ”Vasszécseny Község Díszpolgára”.

„Vasszécseny Község Szolgálatáért”

4. § (1) ”Vasszécseny Község Szolgálatáért” kitüntetés és elismerés adományozható azoknak a polgároknak vagy közösségeknek, akik a község életének fejlesztése terén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek és ezzel jelentősen hozzájárultak a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

(2) A kitüntetéssel külön e célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(3) A kitüntetéssel járó emlékplakett téglalap alapú kék plüss dobozban kerül elhelyezésre. Mérete: 90 x 90 x 35 mm.

(4) A plaketten Vasszécseny község címere, illetve a kitüntetett neve és a kitüntetés éve mellett a következő szöveg látható: ”Vasszécseny Község Szolgálatáért.”

Az elismerő címek és kitüntetések adományozásának rendje


5. § (1) Egy személy, közösség, vagy vállalkozás több kitüntetésben, elismerő címben is részesíthető, de ugyanazon kitüntetés, elismerő cím ismételten ugyanannak nem adományozható. A „Vasszécseny Község Díszpolgára” kitüntető cím posztumusz is adományozható.

(2) A „Vasszécseny Község Szolgálatáért” elismerésben kizárólag élő személyek részesülhetnek.

(3) „Vasszécseny Község Díszpolgára”, illetve „Vasszécseny Község Szolgálatáért” elismerésben évente több adományozott részesülhet.

6. § (1) „Vasszécseny Község Szolgálatáért” elismerő díjra a Képviselő-testület tagjai, Kulturális Bizottsága, a jegyző, az önkormányzati intézményvezetők, „Vasszécseny Község Díszpolgári címre a Képviselő-testület tagjai és Kulturális Bizottsága tehetnek javaslatot. A kitüntetésre vonatkozó javaslatot minden év augusztus 20-ig kell előterjeszteni.

(2) A kitüntetések átadása ünnepi képviselő-testületi ülés keretében történik.

(3) A „Vasszécseny Község Díszpolgára” kivételes esetben a (2) bekezdésben eltérő időpontban is átadható, a Képviselő-testület döntése alapján.  Az elismerő címek és díjak adományozásáról a Képviselő-testület zárt ülés keretében, titkos szavazással dönt.

(4) A kitüntetési javaslat elfogadásához a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott döntéshozatala szükséges

(5) Az elismerő címekben, díjakban részsülőkről a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

(6) Az elismerő címekkel, díjakkal összefüggő kiadások fedezetét az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében biztosítja.

A díszpolgári cím visszavonása

7. § A díszpolgári címet a képviselő-testület - a 6.§ (4) bekezdésében meghatározott szavazati aránnyal – visszavonhatja attól, aki e címmel járó megbecsülésre méltatlanná vált.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével a díszpolgári cím alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 6/1993. (X.7.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.