Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 12. 02

Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és a településkép védelméről szóló 2016. év LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1. § A Rendelet hatálya kiterjed Vasszécseny Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat)

a) településfejlesztési koncepciója (a továbbiakban: koncepció),

b) integrált településfejlesztési stratégiája (a továbbiakban: stratégia),

c) településrendezési eszközei,

d) településképi követelményei és azok megalapozását szolgáló településképi arculati kézikönyve (a továbbiakban: kézikönyv), valamint

e) településképi rendelete

(a továbbiakban a)-e) pont együtt: településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok) elkészítésére, egyeztetésére, elfogadására és módosítására vonatkozó partnerségi egyeztetés szabályaira.

A partnerségi egyeztetésben résztvevők köre


2. § A településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumoknak a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerinti partnerségi egyeztetésben részt vevő partnerek azok, akik:

a) Vasszécseny község közigazgatási területén állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkeznek,

b) Vasszécseny község közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel rendelkeznek, illetve azok, akiknek a működési területük Vasszécseny község közigazgatási területére terjed ki,

c) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába – a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 nappal korábban – a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


3. § (1) A településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok készítése és módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a (2)- (4) bekezdésben foglaltak kivételével – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében:

a) közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

b) a www.vasszecseny.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, és

c) lakossági fórum keretén belül szóban

történik.

(2) A koncepció és a stratégia módosítása esetén, valamint a településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő módosítása a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a www.vasszecseny.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, vagy közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen történik.

(3) A településrendezési eszközök egyszerűsített eljárásban történő módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében -:

a) közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

b) a www.vasszecseny.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, és

c) lakossági fórum keretén belül szóban

történik.

(4) A településrendezési eszközök készítésének vagy módosításának tárgyalásos eljárása során, a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, ha a veszélyhelyzet felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a www.vasszecseny.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

4. § (1) A hirdetmény az előzetes tájékoztató szakasz esetén tartalmazza:

a) az érintett államigazgatási szervek számára tájékoztatásra bocsátott dokumentumot,

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c) a postai és elektronikus levélcímet, ahova a vélemény megküldhető, és

d) a személyes adatok kezelésével összefüggő tájékoztatást.

(2) A hirdetmény munkaközi tájékoztató szakasz esetén tartalmazza:

a) az érintett államigazgatási szervek számára tájékoztatásra bocsátott dokumentumokat, tárgyalásos és állami főépítészi eljárás esetén legalább a tervezet összefoglaló leírását és az elkészült jóváhagyandó munkarészeket,

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c) a postai és elektronikus levélcímet, ahova a vélemény megküldhető, és

d) a személyes adatok kezelésével összefüggő tájékoztatást.

A partner által adott javaslatok, vélemények megadásának módja és határideje


5. § A partnerségi egyeztetés során partner írásban adatkezelési hozzájárulás megadásával postai úton, elektronikusan megküldve elsődlegesen az 1. melléklet szerinti Adatlapon - a 7. § esetén szóban, melyet jegyzőkönyvbe kell foglalni – a polgármesternek címezve észrevételt tehetnek. Az adatlap és az adatkezelési nyilatkozat az önkormányzat hivatalos oldaláról letölthető, és a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatalban, az Önkormányzat székhelyén és a lakossági fórum helyszínén papír alapon is átvehető.

6. § (1) A véleményezési határidő a hirdetmény önkormányzat hirdetőtábláján történő megjelenése napjával kezdődik és az abban meghatározott határidőig tart.

(2) Partner postai úton és elektronikusan a véleményezési határidő végéig beérkezőleg nyilváníthat véleményt. A véleményezési határidő lejártát követően érkezett vélemény az eljárás során nem kerül figyelembevételre.

(3) A beérkezett vélemények tisztázása érdekében a polgármester a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

 Lakossági fórum és a javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának, nyilvántartásának módja


7. § A lakossági fórum megtartására közmeghallgatás keretében kerül sor. A lakossági fórum helyét és időpontját a polgármester határozza meg.

8. § (1) A szakmai javaslatok alapján a főépítész a vélemények, javaslatok elfogadására, el nem fogadás esetén indokolására vonatkozó döntés-tervezetet készít.

(2) A jelen rendeletben foglaltak szerint beérkezett véleményeket, javaslatokat a főépítész a tárgy és az eljárási szakasz rögzítésével, a beérkezés sorrendjében nyilvántartja. 

(3) A (2) bekezdés szerinti nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:

a) a véleményező, javaslattevő

aa) személyes adatai kezeléséhez történő hozzájárulása esetén nevét, továbbá

lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét, vagy

ab) személyes adatai kezeléséhez történő hozzájárulása hiányában a személyi, vagy szervezeti véleményező partneri körbe tartozására történő utalást,

b) a vélemény beérkezésének időpontját,

c) a vélemény, javaslat rövid tartalmát, és

d) a véleményezési szakasz lezáró, vagy a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, illetve a polgármester döntését.

 Nyilvánosságot biztosító rendelkezések


9. § A polgármester gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.vasszecseny.hu honlapon.

 Záró rendelkezések


10. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit csak a rendelet hatálybalépését követően indult eljárásokra kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 5/2017. (VII. 4.) önkormányzati rendelete.