Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018. (IV.4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú utakon jelzőtáblával elrendelt súlykorlátozás szabályairól, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2018. 04. 05- 2018. 12. 30

Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 8.§ (1) bekezdésében, illetve az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendeletben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja


1. § A rendelet célja Vasszécseny Község Önkormányzatának tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak állagromlásának megelőzése, illetve a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Vasszécseny község közigazgatási területén az 1. mellékletben megjelölt helyi közutakra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű-tulajdonosra, üzembentartóra és járművezetőre, aki a rendelettel érintett területre a 3.§ (1) bekezdésben meghatározott össztömeget meghaladó járművel hajt be.

(3) A Rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) az út- vagy közműépítést, illetve az út- vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző tehergépkocsira.

Súlykorlátozási tilalom

3. § (1) A Képviselő-testület a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § (1) bekezdés l) pontja szerinti „Súlykorlátozás” jelzőtábla kihelyezésével súlykorlátozást alkalmaz a rendelet 1. mellékletében meghatározott utcákban, illetve utakon.

(2) Vasszécseny község közigazgatási területén a súlykorlátozás alá tartozó járművel, kizárólag Vasszécseny Község Önkormányzata által kiállított eseti behajtási hozzájárulás (a továbbiakban: behajtási engedély) birtokában lehet közlekedni.

A behajtási engedély kiadása iránti kérelem

4. § (1) A behajtási engedély kiadása iránti kérelmet

a) a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója, tulajdonosa, valamint a jármű vezetője, vagy

b) megbízás alapján annak az ingatlannak a tulajdonosa, bérlője, aki a fuvarozási szolgáltatást igénybe veszi, vagy

c) építési tevékenységgel érintett ingatlan tulajdonosa vagy az építtető (a továbbiakban: kérelmező)

nyújthatja be.

(2) A kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatalban. (Vasszécseny, Petőfi Sándor utca 11.)

(3) Behajtási engedély egy adott járműre adható ki, az e rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván behajtási engedély kiadása iránti kérelmet benyújtani, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik járműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön behajtási engedély kell kiadni.

(4) A behajtási engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag adott önkormányzati úton közelíthető meg és

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz vagy onnan árut szállítanak és az áru szállítása, be- és kirakodása másként nem vagy csak aránytalanul nagy nehézségek árán oldható meg, vagy

b) az engedély kiadásával érintett gépjármű forgalmi engedélyében a tulajdonos, üzembentartó, lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, illetve telephelye helyi cím és gépjármű tulajdonosa, használója a járművet a kérelemben megjelölt saját ingatlanán belül –garázsban, udvaron – helyezi el, vagy

c) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott feltételek fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolnia kell.

(6) A (5) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (4) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratokat a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelméhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát mellékeli.

5. § (1) Az engedély iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, illetve székhelyét, telephelyét,

b) jogi személy esetében a kérelmező elnevezését, székhelyét, telephelyét, adóigazgatási számát, cégjegyzék számát, a képviselő nevét és elérhetőségét,

c) a behajtási tilalom alá eső érintett utcát, utcákat vagy útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását kéri,

d) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását (utca, házszám, helyrajzi szám),

e) a kérelemben utalni kell a 4.§ (4) bekezdésben meghatározott valamely feltétel fennállására és azt röviden meg kell indokolni,

f) azt az időtartamot, amelyre vonatkozóan a behajtási engedélyt kéri,

g) a kérelemben fel kell tüntetni a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát), forgalmi engedélyének számát, a gépjármű típusát, össztömegét.

(2) Amennyiben a járművet- a vonatkozó jogszabályok szerint- nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni. A kérelem elbírálásához szükséges adat a járműnek a megengedett legnagyobb össztömege és az, hogy a jármű a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.03.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II. számú a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik.

Az engedély kiadása

6. § (1) A Képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a Polgármesterre ruházza át az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) A behajtási engedélyt kiadó határozat tartalmazza

a) a jármű pontos megjelölését (forgalmi rendszámmal vagy más azonosításra alkalmas módon),

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét, lakóhelyét, tartózkodási helyét, székhelyét vagy telephelyét,

c) az e rendeletben foglalt – az engedély használatára vonatkozó előírások közül az adott járműre megállapított- szabályokat,

d) az engedély érvényességi idejét,

e) azt az útvonalat, amelyen a járműnek közlekednie kell,

f) a határozat törvényben meghatározott egyéb kötelező tartalmi elemeit.

(3) A behajtási engedély 21 x 15 cm méretű fekvő e rendelet 3. melléklete szerinti szövegelrendezésű kártya, amely tartalmazza:

a) az engedély sorszámát,

b) a gépjármű azonosítási adatait,

c) az engedély érvényességének idejét,

d) a kiállítás dátumát,

e) a polgármester aláírását és az önkormányzat bélyegző lenyomatát.

Az engedély érvényességi ideje

7. § (1) A behajtási engedély kiadható:

a) a meghatározott napon történő egyszeri be- és kihajtásra,

b) 7 napra,

c) 30 napra,

d) 1 évre.

(2) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű visszaszolgáltatásával - haladéktalanul értesíteni kell.

(3) Azon jármű üzembentartója (tulajdonosa) részére, akinek Vasszécseny község közigazgatási területén lévő telephelye kizárólag a súlykorlátozással érintett helyi közutakon közelíthető meg, az engedély 1 évre kiadható.

(4) Behajtási engedély a 20 tonna össztömeget meghaladó járműre nem adható.

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

8. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek kezdeményezésére a Polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben indokolt, határozatával visszavonhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogkört a Polgármester akkor is gyakorolhatja, ha az engedély birtokosa az engedély használatának e rendeletben foglalt szabályait időszakonként visszatérően vagy súlyosan megszegi.

Az engedély használata

9. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. Az engedélyt a jármű vezetőjének a gépjárműben, kívülről jól látható helyen kell elhelyeznie.

(2) Az engedélyről bármilyen formában készített másolat nem használható fel.

(3) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel.

(4) A súlykorlátozott területeken az ellenőrző szervek jogosultak, az övezet területére behajtó gépjárműre kiállított behajtási engedély meglétét és érvényességét ellenőrizni.

(5) E rendeletben meghatározott szabályok megtartását a rendőrség és az önkormányzat ezen feladattal meghatalmazott munkatársa ellenőrzi.


Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló ügyekben kell alkalmazni.