Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019. (XII.17.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 9/2014.(X.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 18- 2019. 12. 18

Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében maghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (X.27.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör.) 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat lapja a Vasszécsenyi Üzenet, amely évente 4 alkalommal, tavasszal, nyáron, ősszel és télen jelenik meg és tartalmazza a képviselő-testület üléseiről készített összefoglalót és egyéb közérdeklődésre számot tartó információkat.

2. § Az Ör. 6. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az önkormányzat lapját elektronikus formában a település honlapján, a www.vasszecseny.hu weboldalon is meg kell jelentetni.”

3. § Az Ör. 14. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

 „(4) A képviselő-testületi ülés időtartama legfeljebb 2 óra lehet.

4. § Az Ör. 14. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

 „(5) A képviselő-testület ülését el kell napolni és az elmaradt napirendi pontok megtárgyalására 8 napon belül újra össze kell hívni, amennyiben a napirendi pontok tárgyalásának időtartama a 2 órát meghaladta.

5. § Az Ör. 16. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 „(2) Az előterjesztő a napirendi ponthoz, annak megvitatása előtt írásos előterjesztés esetén legfeljebb 5 perc, szóbeli előterjesztés esetén legfeljebb 10 perc szóbeli kiegészítést tehet.

6. § Az Ör. 16. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 „(5) A napirendi pontokhoz kapcsolódóan a kérdezés és a hozzászólás jogát a polgármester adja meg. A tárgyalt napirendi ponthoz hozzászólni, ahhoz kérdést intézni egy alkalommal, legfeljebb 5 perc időtartamban lehet. A viszontválaszra legfeljebb 5 perc áll rendelkezésre. A vita lezárása után a napirend előadója 5 perc időkeretben válaszolhat az elhangzottakra.

7. § A képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (X.27.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör.) az alábbi 26/A. §-sal egészül ki:

„26/A. § (1) A bizottság szükség szerint tart ülést.

(2) A bizottság az üléseit a Vasszécseny, Petőfi Sándor utca 11. szám alatt található Községházában tartja.

(3) A bizottság ülését a bizottság elnöke hívja össze és vezeti.

(4) A bizottsági elnököt távolléte esetén a bizottság elnökhelyettese helyettesíti. Az elnök és az elnökhelyettes együttes akadályoztatása esetén a bizottság ülését a korelnök hívja össze és vezeti.

(5) A bizottság ülésére meg kell hívni a bizottság tagjain kívül a polgármestert és a jegyzőt, az előterjesztőt, a tanácskozási joggal rendelkező civil szervezet képviselőjét.

(6) A bizottság ülésén tanácskozási jog illeti meg a helyi civil szervezetek képviselőjét a tevékenységi körükbe tartozó téma tárgyalásánál.

(7) A bizottság tagja a jegyzőtől a bizottság feladatkörébe tartozó ügyben információt és tájékoztatást kérhet.

(8) Az előterjesztéseket írásban kell elkészíteni. A biztossági ülés meghívóját és a napirendi javaslatok anyagait írásban kapják meg a bizottság tagjai.

(9) A meghívót a javasolt napirendi pontok anyagaival együtt legalább 3 nappal korábban ki kell küldeni.

(10) Halaszthatatlan esetekben az ülés előtt írásban kiosztott vagy szóban előterjeszteni kívánt ügyek napirendre tűzéséről a bizottság az ülés megnyitása után határoz.

(11) A bizottság ülésére előterjesztést a bizottság tagjai mellett a 6. §-ban meghatározott személyek tehetnek.

 (12) A bizottsági ülésen a kérdések és hozzászólások száma és időtartama nem korlátozott. A bizottság ülésén megjelent állampolgárok az ülés napirendi pontjához kapcsolódva legfeljebb 5 percben hozzászólhatnak.

(13) A bizottságra egyebekben a képviselő-testületre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.”


8. § Az Ör. 27. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A képviselő-testület által konkrét feladat ellátása érdekében létrehozott ideiglenes bizottság feladatáról, határköréről és összetételéről a bizottságot létrehozó határozatban kell dönteni.”

9. § Az Ör. a következő alcímmel és 28/A. §-sal egészül ki:

„Összeférhetetlenségre és méltatlanságra vonatkozó eljárás

28/A. § (1) Az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést írásban kell benyújtani, amiben pontosan meg kell jelölni, hogy mely képviselővel szemben és milyen összeférhetetlenségi ok merült fel; mellékelni kell az összeférhetetlenségi ok megállapításához szükséges, az összeférhetetlenségi okot valószínűsítő adatokat is. A bejelentésnek tartalmaznia kell a bejelentő személyi azonosító adatait (név, lakcím) és aláírását. A vizsgálatot mellőzni kell, ha nem tartalmazza a bejelentő személyi azonosító adatait (név, lakcím) és aláírását.

(2) A kijelölt bizottság elnöke a képviselői összeférhetetlenségre vonatkozó bejelentés esetén megvizsgálja, hogy a bejelentés megfelel-e az (1) bekezdésben megkívánt alaki feltételeknek. Ha a bejelentés megfelel e feltételeknek, a kijelölt bizottság elnöke elrendeli az összeférhetetlenségi vizsgálati eljárás megindítását.

(3) Hiányos bejelentés esetén a kijelölt bizottság elnöke egy esetben – megfelelő határidő kitűzésével – hiánypótlásra hívja fel a bejelentőt.

(4) Ha a bejelentő nem tett eleget a hiánypótlásra való felhívásnak, a kijelölt bizottság a rendelkezésére álló adatok alapján vagy elrendeli az összeférhetetlenségi vizsgálati eljárás megindítását, vagy ha a bejelentés olyan mértékben hiányos, ami nem teszi lehetővé az összeférhetetlenségi eljárás eredményes lefolytatását, ezen tényről, vizsgálata ilyetén megállapításáról a bizottság haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.

(5) A kijelölt bizottság elnöke az összeférhetetlenségi vizsgálati eljárás során felszólítja az érintett képviselőt, hogy 5 napon belül nyilatkozzon összeférhetetlensége fennállásáról.

(6) Ha a képviselő vitatja az összeférhetetlenség fennállását, vagy a felszólítástól számított 5 napon belül nem nyilatkozik a felhívásra, a kijelölt bizottság elnöke haladéktalanul intézkedik az összeférhetetlenségi eljárás folytatásáról.

(7) A kijelölt bizottság adatokat kérhet be és bárkit meghallgathat.

(8) A kijelölt bizottság elnöke az összeférhetetlenségi ügy tárgyalásáról, idejéről és helyéről köteles az érintett képviselőt értesíteni. Ha a képviselő megjelenik, meg kell őt hallgatni, és lehetőséget kell adni neki bizonyítékainak előterjesztésére.

(9) Ha a kijelölt bizottság a rendelkezésére álló adatok és bizonyítékok alapján nem tud dönteni az összeférhetetlenségi ügy előterjeszthetőségében, akkor további adatokat és bizonyítékokat szerezhet be.

(10) A kijelölt bizottság összeférhetetlenségi vizsgálata eredményéről tájékoztatja a polgármestert és javaslatot tesz a polgármesternek a képviselő-testület összehívására.

(11) A képviselő-testület összeférhetetlenségi ügyet tárgyaló ülésén a határozathozatal előtt a képviselő felszólalhat.

(12) A méltatlansági eljárásra e rendeletnek az összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”

10. § Az Ör. a következő alcímmel és 31/A. §-sal egészül ki:

„Közös Önkormányzati Hivatal

31/A.§ (1) A képviselő-testület a Mötv. 84. § (1) bekezdése alapján Közös Önkormányzati Hivatalt hoz létre és működtet.

(2) A Közös Önkormányzati Hivatal alapvető feladatait az Mötv. 84. § (1) bekezdése tartalmazza, további feladatokat az Mötv. 67. § b) pontja alapján polgármester is meghatároz. A Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője részére jogszabály feladatot és hatáskört állapít meg. A Közös Önkormányzati Hivatal által ellátott feladat- és hatásköröket a Hivatal szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

(3) A Közös Önkormányzati Hivatal belső szervezeti tagozódását, létszámát, munkarendjében, valamint ügyfélfogadási rendjét - az Mötv. 67. § d) pontja és a 85. § (6), (9) bekezdése pontja figyelembe vételével - a Képviselő-testületek határozattal fogadják el.”


11. § Az Ör. a következő alcímmel és 31/B.§-sal egészül ki: 

„Társulás

31/B. § (1) A képviselő-testület jogi személyiséggel rendelkező társulásai:

a) Vasszécseny, Tanakajd és Csempeszkopács Községek Óvodai Intézményfenntartó Társulása,

b) Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulása,

c) Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás.

(2) a) Vasszécseny, Tanakajd és Csempeszkopács Községek Óvodai Intézményfenntartó Társulás feladatai:

aa) óvodai nevelés,

ab) bölcsődei ellátás.

b) Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulás feladata:

ba) az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet szervezése és ellátása.

c) Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás feladata:

ca) hulladékgazdálkodással kapcsolatos egyes feladatok koordinálása.”

12. § Hatályát veszti az Ör. 9. § (2) bekezdése, 22. § (1) bekezdése, 26. § (3) bekezdése, 27. § (3) bekezdése, 29. § (3) bekezdése, 31. § (3) bekezdése.

13. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.