Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (VI.11.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 02. 23- 2021. 12. 22

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (VI.11.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2021.02.23.

Vasszécseny Község Önkormányzatának polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselőtestület hatáskörében eljárva a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Vasszécseny Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőjére és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

2. § Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

d) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

3. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását közösségi színtér fenntartásával biztosítja.

4. § (1) [1]Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez közösségi színtérként a 9763 Vasszécseny, Táncsics u. 5. szám alatti Dr. Pungor Ernő Művelődési Házat jelöli ki. Közművelődési feladatok ellátására alkalmas közösségi színtér áll rendelkezésre a Vasszécseny, Táncsics M u. 13. szám alatti - az ingatlan-nyilvántartásban ,,kivett kultúrház” megnevezésű - többfunkciós épületben is.

5. § (1) Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik térségi intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen:

a) Vasszécsenyi Tündérország Óvoda és Körzeti Bölcsőde,

b) Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola,

c) Berzsenyi Dániel Könyvtár

d) Helyben működő civil szervezetek,

e) Egyház,

f) Lakosság.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatai ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet állami finanszírozásból, saját forrása terhére, lehetőség esetén pályázati forrásból biztosítja.

(2) Az önkormányzat éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési színtér beruházás, fejlesztés kiadásait.

7. § Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásában közreműködő szervezetek részére tevékenységük ellátásához, egyedi döntéssel biztosíthatja önkormányzati tulajdonú ingatlan ingyenes használatát.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba

(2) Egyidejűleg hatályát veszti Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 3/2010. (III. 5.) önkormányzati rendelete.