Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (VI.11.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 23

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (VI.11.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.23.

Vasszécseny Község Önkormányzatának polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselőtestület hatáskörében eljárva a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §1

A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

2. § Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

d) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

2/A. §2 (1) Az önkormányzat a 2.§ a) pontjában meghatározott alapszolgáltatás keretében:

a) támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,

b) támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét,

c) támogatja a formális és informális közösségek létrejöttét, számukra találkozási lehetőséget biztosít,

d) támogatja ismeretterjesztő előadások szervezését,

e) bemutatkozási lehetőséget biztosít a művelődő közösségek számára.

(2) Az önkormányzat a 2.§ b) pontjában meghatározott alapszolgáltatás keretében:

a) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

b) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,

c) az anyanyelvápolás érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

d) a nemzeti, az európai és az egyetemes kultúra, továbbá a külhoni nemzetrészek kulturális értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását,

e) a helyi vagy térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását, valamint

f) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

(3) Az önkormányzat a 2.§ c) pontjában meghatározott alapszolgáltatás keretében:

a) a képzőművészet, a zeneművészet, a táncművészet, a színház- és bábművészet, a versmondás, a film- és médiaművészetek, az irodalom területén tevékenységet folytató amatőrművészeti csoportot, szakkört, klubot szervez, elősegíti azok létrejöttét, támogatja azok működését, valamint

b) az a) pont szerinti közösségek tevékenységének támogatása érdekében szakmai és infrastrukturális támogatást nyújt.

(4) Az önkormányzat a 2.§ d) pontjában meghatározott alapszolgáltatás keretében:

a) a helyi szellemi, épített és természeti örökségre építő közösségi és kreatív gazdaságot fejlesztő programokat, tevékenységeket és szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását,

b) az egyéni és közösségi tudást és kreativitást erőforrásként értelmező és használó helyi gazdaságot fejlesztő programokat kezdeményez, támogatja azok megvalósítását,

c) a kulturális terület- és településfejlesztéssel, helyi vállalkozás- és termékfejlesztéssel, kreatív iparral, a kulturális turizmussal kapcsolatos programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósulását, valamint

d) hozzásegít az információs és kommunikációs technológiák, a digitalizáció kulturális alapú használatához.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

3. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását közösségi színtér fenntartásával biztosítja.

3/A. §3 Az önkormányzat évente egy alkalommal fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével. A fórum megszervezése az önkormányzat képviselő-testülete kulturális bizottsága elnökének feladata.

4. §4 (1) [1]Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez közösségi színtérként a 9763 Vasszécseny, Táncsics u. 5. szám alatti Dr. Pungor Ernő Művelődési Házat jelöli ki. Közművelődési feladatok ellátására alkalmas közösségi színtér áll rendelkezésre a Vasszécseny, Táncsics M u. 13. szám alatti - az ingatlan-nyilvántartásban ,,kivett kultúrház” megnevezésű - többfunkciós épületben is.

(2) A közösségi színtér a hét három napján, 4 órában nyitva tart, melyből egy nap szabadnapra vagy munkaszüneti napra esik, továbbá a hét egy napján a nyitva tartás magába foglalja a 16.00-19.00 óra közötti időszakot.

5. § (1) Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik térségi intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen:

a) Vasszécsenyi Tündérország Óvoda és Körzeti Bölcsőde,

b) Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola,

c) Berzsenyi Dániel Könyvtár

d) Helyben működő civil szervezetek,

e) Egyház,

f) Lakosság.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatai ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet állami finanszírozásból, saját forrása terhére, lehetőség esetén pályázati forrásból biztosítja.

(2) Az önkormányzat éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési színtér beruházás, fejlesztés kiadásait.

7. § Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásában közreműködő szervezetek részére tevékenységük ellátásához, egyedi döntéssel biztosíthatja önkormányzati tulajdonú ingatlan ingyenes használatát.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba

(2) Egyidejűleg hatályát veszti Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 3/2010. (III. 5.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. §-t a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 2/A. §-t a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 3/A. §-t a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

A 4. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.