Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 12. 21- 2022. 05. 26

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

2021.12.21.

Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésben biztosított jogkörében Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva Vasszécseny Község Polgármestere a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Vasszécseny Község Önkormányzatára, valamint az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervre.

(2) Az önkormányzat költségvetési szerve: Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatal.

(3) A rendelet meghatározza az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátásához szükséges bevételeket, valamint kiadásokat.

II. Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai

2. §1 (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 868.070.378.- Ft, azaz Nyolcszázhatvannyolcmillió-hetvenezer-háromszázhetvennyolc forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 78.391.167.- Ft, azaz Hetvennyolcmillió-háromszázkilencvenegyezer-egyszázhatvanhét forintban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat és költségvetési szerve 2021. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 880.214.045 Ft, azaz Nyolcszáznyolcvanmillió-kettőszáztizennégyezer-negyvenöt forintban állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület a költségvetés működési bevételi főösszegét 456.210.160.- Ft-ban, működési kiadási főösszegét 527.749.774 Ft-ban állapítja meg. A Képviselő-testület a felhalmozási bevételi főösszegét 424.003.885 Ft-ban kiadási főösszegét 352.464.271,- Ft-ban állapítja meg.

(5) A képviselő-testület 222.898.610,- Ft tartalékot képez. Lsd. 10. melléklet.

3. § (1) A 2. § (1)-(4) bekezdésében megállapított bevételi és kiadási főösszegek előirányzat-csoportonkénti, kiemelt előirányzatok szerinti, valamint kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezését a 1. melléklet., a 2. melléklet, 3. melléklet., 4. melléklet., 5. melléklet., 6. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselőtestület az önkormányzat 2021. évi engedélyezett létszám előirányzatát a 7. melléklet szerint 27 fő átlagos statisztikai állományi létszámban állapítja meg.

4. §2 (1) A képviselőtestület az önkormányzat működési költségvetési egyenlegét -71.539.614,-forintban, felhalmozási költségvetési egyenlegét 71.539.614,- forintban állapítja meg, melyet részletesen e rendelet 8. melléklete tartalmaz.

(2) A képviselőtestület a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből 3.590.000 Ft kötelezettséget, kezességvállalásokból pedig nem állapít meg kötelezettséget, saját bevételeit e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat irányítószervi támogatását a 11. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat és intézménye előirányzat felhasználási tervét a 12. melléklet, a 13. melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat nevében végzett beruházások és felújítások kiadásait beruházásonként és felújításonként a 14. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzatnak európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programja és projektje van folyamatban, ezt a 15. melléklet tartalmazza.

(7) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 16. melléklet a 17. melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat által adott közvetett támogatások részletezését a 18. melléklet tartalmazza.

(9) Az önkormányzat 2021. évi működési célú pénzeszközátadását, bevételét, lakossági támogatását a 19. melléklet, a 20. melléklet és a 21. melléklet tartalmazza.

(10) Az önkormányzat helyi adóbevételeinek és közhatalmi bevételeinek részletezését a 22. melléklet tartalmazza.

III. A forráshiány finanszírozásának kezelése

5. § (1) Forráshiány esetén a képviselőtestület a költségvetés egyensúlyának megteremtéséről a működési jellegű forráshiány fedezetéről a számlavezető pénzintézet útján éven belüli likvid hitel felvételével gondoskodik.

(2) A likvid hitel felvételéről való döntés a képviselőtestület kizárólagos jogkörébe tartozik. A hitelszerződés aláírására a képviselőtestület felhatalmazása alapján a polgármester a jegyző jogi ellenjegyzése mellett jogosult.

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási bevételek és kiadások működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban történő kimutatását a 23. melléklet tartalmazza.

IV. Az önkormányzati költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

6. § (1) A képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2020. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.

(2) A képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövidlejáratú értékpapír vásárlására. A lekötést csak úgy lehet eszközölni, hogy a folyamatos pénzellátást ne zavarja. A lekötésről a polgármester a soron következő ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(3) A képviselőtestület – a költségvetés soron következő módosításakor történő tájékoztatási kötelezettség mellett – felhatalmazza a polgármestert

a) 100.000 Ft összeghatárig saját hatáskörben történő intézkedésre;

b) 1.000.000.- Ft összeghatárig a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra;

c) a bevételi előirányzatok között összeghatár megkötöttsége nélkül történő átcsoportosításra.

(4) Az Önkormányzat gazdálkodásának lebonyolítását a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatal végzi. Ennek keretében gondoskodik a bevételek beszedéséről, a kifizetések teljesítéséről, a szükséges pénzügyi nyilvántartások vezetéséről, a könyvelési munka elvégzéséről, a számlák kifizetés előtti átvizsgálásáról, a szükséges jelentések, adatszolgáltatások elvégzéséről, a belső ellenőrzések folyamatos végzéséről.

(5) A képviselőtestület az önkormányzat által foglalkoztatottak részére béren kívüli juttatásként 200.000.- Ft összegű cafeteria keretet biztosít. A polgármester a közszférára vonatkozó, költségvetési törvényben szabályozott cafeteria keretre jogosult.

(6) A tartalékkal való rendelkezés joga a képviselőtestületet illeti meg.

(7) A maradvány módosítása a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

7. § (1) Alapítványok, egyesületek és más egyéb civil szervezetek – a képviselő-testülethez címzett kérelmük alapján – az önkormányzat e célra elkülönített költségvetési előirányzatai terhére kizárólag a képviselő-testület döntése alapján írásbeli megállapodás szerint részesülnek önkormányzati támogatásban.

(2) Kizárólag azok az egyesületek, civil szervezetek, alapítványok kaphatnak támogatást, akik a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítják. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2021. évi támogatás feltétele, hogy a 2020. évben kapott összegről a támogatott egyesület, civil szervezet elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig.

(3) A támogatott szervezet a támogatás összegével köteles elszámolni. A (2) bekezdésben megjelölt megállapodásban meg kell határozni a támogatással való elszámolás feltételeit és módját, valamint ehhez kapcsolódóan a számadás nem teljesítése esetére visszafizetési kötelezettséget kell előírni. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, az előírt számadási kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget, és a támogatási szerződés alapján további támogatási összegre is jogosult lenne, támogatását fel kell függeszteni, és fel kell szólítani a már kifizetett támogatás visszafizetésére.

(4) A támogatásról és az elszámolás feltételeiről szóló megállapodás aláírására a polgármester jogosult.

8. § (1) Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az intézmény az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, akkor a költségvetési évről, december 31-ei forduló-nappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat – ideértve az aktív és passzív pénzügyi elszámolásokat is – alátámasztó leltározást elegendő két évenként végrehajtani. Az ilyen módon leltározható eszközök köre a következő: ingatlanok, szellemi termékek, tárgyi eszközök, járművek, gépek-berendezések.

(2) Kötelező a fordulónappal (a megszűnés napjával) a leltározást végrehajtani, amennyiben az intézmény átszervezés vagy jogutód nélküli megszűnés következtében megszűnik.

9. § (1) A költségvetés e rendeletben meghatározottak szerinti végrehajtásáért, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítésért a polgármester a felelős.

(2) Vasszécseny Község Önkormányzata elszámolási számláját az összes alszámláival együtt az OTP Nyrt. vezeti.

V. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

7. melléklet

üres cím

9. melléklet

üres cím

11. melléklet

üres cím

12. melléklet

üres cím

13. melléklet

üres cím

15. melléklet

üres cím

16. melléklet

üres cím

17. melléklet

üres cím

18. melléklet

üres cím

19. melléklet

üres cím

20. melléklet

üres cím

21. melléklet

üres cím

22. melléklet

üres cím

23. melléklet

üres cím
1

A 2. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 8. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 10. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 14. melléklet a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.