Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 11

a szociális ellátásokról

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 45. §-a értelmében a képviselő-testület a törvényben meghatározott pénzbeli és természetbeni ellátásokat kiegészítheti, a rendeletében meghatározott feltételek alapján települési támogatást nyújthat. Az Sztv. 132. § (4) bekezdésének g) pontja alapján az önkormányzatnak rendeletben kell szabályoznia a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

Rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani azoknak a rászoruló személyeknek, akik a rendeletében foglalt feltételeknek megfelelnek.

A térítési díjak esetében az intézményi térítési díjon kívül csak a kedvezmény mértékét lehet meghatározni, a fizetendő térítési díjat nem, mivel a személyi térítési díj meghatározása nem a képvielő-testület hatásköre.

A gyermekjóléti alapellátások keretében szabályoznia kell a szűnidei gyermekétkeztetésben részesítendő gyermekek körét. A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások keretén belül pedig a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevételének a lehetőségét és gyermekek napközbeni ellátása keretében a bölcsődei ellátást. A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások részletszabályait a Gyvt. 29. § (1)-(2) bekezdése alapján akkor kell szabályozni, ha a minibölcsőde elkészül.

A rendeletek szerkezete a jogalkotási törvény és végrehajtási rendelete szabályai alapján került kialakításra.