Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati vagyonról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 7/2012. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
az önkormányzati vagyonról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 7/2012. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat vagyonával kapcsolatos rendelkezéseket az önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 7/2012. (III. 31.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: vagyonrendelet) szabályozza. A rendelet közel tíz éve nem került módosításra, ezért felülvizsgálata vált szükségessé. A felülvizsgálat célja olyan rendelet megalkotása, amely megfelel a település időközben megváltozott igényeinek mind az önkormányzat, mind a lakosság vonatkozásában.
Önkormányzati rendelet alkotásakor illetve módosításakor annak kötelező eleme az általános indoklás és az előzetes hatásvizsgálat, amely megalapozza a jogszabály szükségességét, társadalmi jelentőségét.
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A vagyonrendelet 5. § (3) bekezdése 1.000.000 forintban határozza meg azt az értékhatárt, amelyet meghaladó értékű üzleti vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet. Ugyanezen szakasz (4) bekezdése a vagyontárgy hasznosítására is ezt az értékhatárt jelöli meg.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Vtv.) 13. § (1) bekezdése szerint törvényben, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott értékhatár feletti nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni - ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.
A vagyontörvényben hivatkozott értékhatár törvényi meghatározása Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 5. § (3) bekezdésének b) pontjában található, amely szerint ezt az értékhatárt a 2023. évben 25 millió forint egyedi bruttó forgalmi érték képezi.
A fentiek alapján Vasszécseny Község vagyonrendeletében meghatározott 1 000 000 forintos értékhatár felülvizsgálata indokolt. Egyrészt azért, mert 2012 óta erre nem került sor, másrészt az ingatlanárak növekedése következtében az eddigi értékhatár nem reális.
Tekintettel arra, hogy a vagyonrendelet módosítására 2012 óta nem került sor és 2013-ban megalakult 6 társtelepülés megállapodása alapján a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatal, szükségessé vált a vagyonrendelet 6. § (1) és (2) bekezdésében a körjegyzőség elnevezés aktualizálása is.
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
A rendelettervezet:
társadalmi hatása:
Adott esetben a jogosultsági feltételek módosítása a társadalom szélesebb körét érinti.
gazdasági hatása:
nem releváns
költségvetési hatása:
Nem releváns, a kiadások fedezetét a központi költségvetés biztosítja.
A rendeletben foglaltak végrehajtásának környezetre gyakorolt hatása, egészségi következménye nincs.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: Nem jelentős.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti, pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye: A rendelet módosítása a magasabb szintű jogszabályi megfelelések miatt szükséges. A rendelet-módosítás elmaradásának következménye törvényességi észrevétel lehet.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni és a rendelet tervezeteket elfogadni szíveskedjen.
Vasszécseny, 2023. június 13.
Zsolnai Zoltán
polgármester