Mersevát Község Önkormányzata 9/2013. (XII.17.) számú önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01

Mersevát Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: vízgazdálkodási törvény) 44/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével:

A közszolgáltatás tartalma, területe

1. §


Mersevát Község Önkormányzata a közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja a település teljes közigazgatási területén.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

2. §


(1) Mersevát teljes közigazgatási területén közszolgáltató:

Szabó Norbert vállalkozó, 9600 Sárvár, Cukorgyári. u. 8., tel: 06/30/9726-414)


(2) Ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: Vasivíz Zrt. szombathelyi szennyvíztisztító telep.

A közszolgáltatás igénybevételének rendje, módja és időtartama

3. §


(1) A 2. §. (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatóval megkötésre kerülő közszolgáltatási szerződés időtartama: 2014.01.01-től 2023. december 31-ig tart.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben összegyűjteni.


(3) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan agyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.


(4) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett- megtagadhatja annak elszállítását.


(5) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg kivéve a (4) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

4. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről, környezetkárosítás nélküli ideiglenes tárolásáról és annak szükség szerinti elszállíttatásáról az e rendeletben kijelölt közszolgáltató szolgáltatásának igénybevételével gondoskodni.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz zárt rendszerű gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa olyan módon köteles végezni, hogy az közegészségügyi és környezetvédelmi előírásokat ne sértsen, másoknak kárt ne okozzon. Azzal az ingatlantulajdonossal szemben, aki az előírásoktól eltérően gyűjti a háztartási szennyvizet a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltak alapján kell eljárni.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét a közszolgáltatónak előzetesen bejelenteni.


(4) Az ingatlanhasználó köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.


(5) Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok használói az önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást szükség szerint kötelesek igénybe venni.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. §


(1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja Mersevát község területén a vízgazdálkodási törvényben foglaltak szerint, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és az ártalmatlanítás céljából történő átadásra vonatkozó közszolgáltatást.


(2) A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra kialakított, különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegést, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállító járműbe való áthelyezése és szállítása kizárólag oly módon történhet, hogy ne idézzen elő szennyezést sem a gyűjtő területen, sem azon kívüli közterületen. A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén annak megszüntetéséről a közszolgáltató a vízgazdálkodási törvényben foglaltak szerint haladéktalanul, saját költségén köteles gondoskodni.


(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 5 munkanapon belül köteles begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés céljából a 2. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztelepre szállítani. A megrendeléskor a közszolgáltató köteles a szállítás napját és várható időpontját megjelölni.


(5) A közszolgáltató felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kijelölt ártalmatlanító helyre történő biztonságos eljuttatásáért.

A közszolgáltatási szerződés

6. §


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és szállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével a tulajdonos és a szolgáltató között jön létre.

A közszolgáltatási díj

7. §


(1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat köteles fizetni, melynek mértékét az 1. melléklet tartalmazza.


(2) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató számlát bocsát ki, amelyet a közszolgáltatás teljesítésével egyidejűleg kézpénzben kell kiegyenlíteni.

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

8. §


(1) Az ingatlan tulajdonos a közszolgáltatás ellátása során köteles személyes adatait (név, születési dátum, lakcím) a közszolgáltatónak megadni.


(2) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódóan az igénybevevő adatait (név, születési dátum, lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tartja nyilván és kezeli.

Záró rendelkezések

9. §


Ez a rendelet 2014. január 1-én lép hatályba.



Mersevát, 2013.12.16.




Csillag Albert                                                                      Farkas Gábor

polgármester                                                                          jegyző

Mellékletek