Mersevát Község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2015. (X.20.) önkormányzati rendelete

a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörhöz kapcsolódó talajterhelési díjról

Hatályos: 2016. 01. 01

Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A § (2) bekezdésében és a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya Mersevát község közigazgatási területére terjed ki.

Bejelentkezés, bevallás és a díj megfizetése


2.§


/1/ A kibocsátó a díjfizetési kötelezettség teljesítése érdekében köteles az adóhatósághoz bejelentkezni. A bejelentést az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell megtenni. /2/ A kibocsátó bejelentési kötelezettségét a szennyvízkibocsátás megkezdését követő 15 napon belül köteles teljesíteni.

/3/ A bevallást az adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon kell teljesíteni. A talajterhelési díj mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

/4/ A bevallásban elszámolt talajterhelési díjat Mersevát Község Önkormányzata Talajterhelési díj beszedési számlája javára kell befizetni, illetve átutalni.

(5) A vízmennyiség mérővel nem rendelkező kibocsátó esetében 50 l/fő/nap átalány vízmennyiség képezi a talajterhelési díj alapját.

Adatszolgáltatás


3. §


A közszolgáltatónak:


a./ a közcsatornára rá nem kötött kibocsátásáról és a kibocsátók által az előző évben felhasznált víz mennyiségéről minden év március 31. napjáig


b./ a közcsatornára időközben rácsatlakozott kibocsátókról és az általuk a rácsatlakozásig felhasznált víz mennyiségéről a rákötést követő hónap 10. napjáig


adatot kell szolgáltatni.



Díjmentesség


4. §


/1/ A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörhöz kapcsolódó talajterhelési díj fizetése alól mentesek azok a természetes személyek, akiknek az éves talajterhelési díj alapjuk 20 m3-t nem haladja meg.


/2/ Díjmentesség illeti meg azt a kibocsátót, akinél a központi csatornára való rákötés műszakilag nem megoldható.


Záró rendelkezések


5. §


/1/ Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

/2/ Hatályát veszti Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2009.(I.27.)  önkormányzati rendelete.



Mersevát, 2015.október 19.




            Csillag Albert                                                                        Farkas Gábor

             polgármester                                                                               jegyző